FOTO: Ranžirna stanica će biti uklopljena u park, u Železničkoj koloniji soliteri

Gradska vlast planira da objekte u Železničkoj koloniji zameni soliterima, dok bi se stara Ranžirna stanica sa ložionicom očuvala kao spomenik i uklopila sa parkovskom površinom uz Bulevar Evrope.
FOTO: Ranžirna stanica će biti uklopljena u park, u Železničkoj koloniji soliteri
Foto: 021.rs

Ranžirna stanica nedavno je izgubila i svoju poslednju funkciju, jer je uklonjen deo pruge koja ju je povezivala sa drugim železničkim objektima. A kako bi trebalo da izgleda u budućnosti vidi se iz Konceptualnog okvira Plana detaljne regulacije stare ložionice, koji se nalazi na ranom javnom uvidu do 3. marta. 

Planom se obrađuje prostor od 16,5 hektara, a obuhvata površinu uz Bulevar Evrope, od Futoškog puta do Radomira Raše Radujkova, u okviru kog se nalazi i Ranžirna stanica, ložionica, železnički koloseci, neuređene zelene površine i ulica Železnička kolonija sa nizom prizemnih i jednospratnih stambenih objekata koji su građeni namenski za radnike železnice.
Prema ranijim urbanističkim aktima, ovaj prostor je namenjen za kulturu, radnu zonu i opštegradski centar. Planovima iz 2006. i 2009. godine maksimalna dozvoljena visina objekata bila je 13 etaža, uz mogućnost prostornih repera od 18 ili 20 spratova, što je u skladu sa visinama objekata predviđenih uz deo Bulevara Evrope između Novog naselja i Detelinare. 
 
Dokumentom koji se sada nalazi pred građanima definisano je da se kompleks stare Ranžirne stanice čuva, jer je evidentiran kao nepokretnost koja uživa prethodnu zaštitu, a tu spadaju i ložionica, zgrada teretne stanice, šine i drugi objekti u okviru stanice. Kao što je i ranije planirano, ideja je da u ovom prostoru bude Muzej železnice, multimedijalni centri, umetnički ateljei, zanatske radionice, što će se detaljnije odrediti dodatnim projektima.
 
Urbanisti predviđaju da u tom prostoru budu i dečija igrališta, parkinzi, kafići, restorani, poslastičarnice, banke i drugi objekti namenjeni turističko-ugostiteljskim sadržajima.
 
 
Okolina ložionice i stare stanice biće pretvorena u park, dok se uz sam ugao Bulevara Evrope i Futoškog puta, gde su sada uglavnom stambeni objekti, planira opštegradski centar sa soliterima do 13 etaža, uz mogućnost visinskih repera od 18 ili 20 spratova. Urbanisti očekuju da se u ove zgrade smeste sadržaji iz domena kulture, obrazovanja, trgovine, komercijalni i kancelarijski prostori namenjeni za različite vrste poslovanja. 
 
Zanimljivo je da gradski urbanisti u nacrtu nisu pomenuli i mogućnost da do 30 odsto prostora bude namenjeno stanovanju, iako to omogućavaju viši urbanistički akti. Planiraju li gradski urbanisti i vlast da dozvole ovu mogućnost saznaće se prilikom javnog uvida. 
Plan obuhvata prostor od 16,5 hektara, od čega je 6,8 namenjeno kulturnim sadržaja, dok je za parkovsku površinu predviđeno 3,8 hektara. Na saobraćajne površine "otpašće" 4,4 hektara, opštegradski centar 1,2, a na ostale zelene površine 0,2 hektara. 
 
Plan možete da pogledate detaljnije na sajtu JP "Urbanizam" ili u njihovim prostorijama, kao i u prostorijama Mesne zajednice "Gavrilo Princip". Svi prigovori i sugestije mogu da se pošalju do 3. marta Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj 3.
  • Sloba53

    21.02.2022 14:09
    Ne treba na nikoga da se ljutimo ! Ovo je počelo sa jogurt revolucijom koju je većina podržala. Onda su prvo ukinuli pokrajinski SDK , peusmerili pare za Bgd i sada više nema Vojvodine ,osim na papiru
  • Путник намерник

    19.02.2022 20:54
    Перачи наше лове
    Обрадовао сам се уклањању шина, али одмах и разочарао.
    Пре пар дана сам пошао на пут, око поноћи.
    Булевар Европе скоро па празан и тамо где су биле пуне остали знакови.
    С' разлогом.
    Уместо да Булевар нивелишу остала је та "двогрба камила" на путу.
    Стан да буде и град и ЗИГ и инвеститора и извођача и железницу.
    Ви, заправо не заслужујете велико ви - сте срамота овог града.
    Да би након пар месеци опет копали, обуставили саобраћај и опрали пар милиона оставили сте Булевар у горњем стању него што је био.
    Стан да вас буде.
    То сте урадили и са београдском капиом.
    Примите да видите кoцку и сливнике.
    Тако ће вам платити и порез.
    Да би имали да трошите наше паре.
  • OtonMuha

    19.02.2022 16:42
    A što nebi ostao kao železnički muzej i napraviti veliku maketu železnice u njoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti