Ko su Novosađani na izbornoj listi koju predvodi Marinika Tepić? Neka stara i neka nova lica

Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije" u javnosti je viđena i kao grupa stranaka i pokreta koja ima kapaciteta i sredstva da pomrsi planove naprednjaka o ubedljivoj pobedi na republičkom nivou.
Ko su Novosađani na izbornoj listi koju predvodi Marinika Tepić? Neka stara i neka nova lica
Foto: 021.rs

Osim toga, za sada je to i jedina lista na izborima za republički parlament koju predvodi osoba sa prebivalištem u Novom Sadu - Marinika Tepić.

Na predstavljanju kandidata koalicije u kojoj ključnu ulogu imaju Stranka slobode i pravde sa Draganom Đilasom na čelu, i Narodna stranka koju predvodi Vuk Jeremić, Tepić je poručila da će ova grupa stranaka i pokreta pobediti na izborima 3. aprila.

"Mi moramo da menjamo sistem i oporavimo državu u kojoj partija i bratija otima sve čega se dohvati. Naš odgovor je građanska hrabrost, pravda i osvojena sloboda", rekla je tada Tepić.

Tepić je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, a 15 godina je radila u novinarstvu, u nekoliko novosadskih redakcija. Nakon novinarske karijere uplovljavala u politiku, u Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Kao članica ove stranke, 2012. godine je izabrana za Pokrajinsku sekretarku za sport i omladinu. Narodna poslanica prvi put je postala 2014. godine, ali je podnela ostavku i odlučila da ostane u Pokrajinskoj vladi do kraja mandata. 
 
Zbog neslaganja sa odlukom da Nenad Čanak bude kandidat za predsednika Srbije, 2017. napušta LSV i pristupa Novoj stranci. Jedno vreme je bila članica Kluba samostalnih poslanika u Skupštini Srbiji da bi 2019. postala potpredsednica Stranke slobode i pravde. U više navrata bila je žrtva pretnji smrću i organizovanog napada tabloida zbog svojih stavova i suprotstavljanju aktuelnoj vlasti.
 
Na izbornoj listi nalazi se i Novosađanin koji nema novosadsko prebivalište - Borko Stefanović. Potpredsednik i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde četvrti je kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini, odmah iza Tepić, Zorana Lutovca i Miroslava Aleksića. 
 
Karlovački đak diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U mladosti je bio deo novosadske pank-rok scene, svirajući u sastavu Generacija bez budućnosti. Početkom dvehiljaditih se zapošljava u Ministarstvu spoljnih poslova, a 2003. godine odlazi u ambasadu Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, gde napreduje do mesta zamenika ambasadora. Tih godina je učestvovao u stvaranju srpskog kokusa u američkom Kongresu, o čemu je, između ostalog, pisao u svojoj knjizi "Depeša Vašington". 
 
U periodu dok je bio član Demokratske stranke bio je i šef kabineta ministra spoljnih poslova i politički direktor Ministarstva. Osim toga, bio je i šef državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom. Godine 2012. postao je narodni poslanik, a 2015. objavljuje da napušta Demokratsku stranku. Nakon toga je osnovao Levicu Srbiju i promenio ime iz Borislav u Borko, ali je doživeo neuspeh na izborima. Pretučen je krajem novembra 2018. godine i taj napad bio je povod za proteste nazvane "Stop krvavim košuljama. 
 
  
 
Deseta na listi "Ujedinjenih za pobedu Srbije" je Anna Oreg, doktorka veterinarske medicine i članica predsedništva Pokreta slobodnih građana. U PSG obavlja i funkciju zamenice poverenika za Novi Sad, a pomagala je i u izgradnji infrastrukture na teritoriji Vojvodine. Godine 2020. postala je predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana. 
 
Praktično znanje u struci stekla je radom u veterinarskoj klinici u Mađarskoj. Po povratku u Novi Sad radila je u privatnim kompanijama. Vlasnica je privatnog dnevnog boravka i pansiona za pse, te veterinarske ambulante. 
 
Treći Novosađanin na list, odnosno 17. kandidat za poslanika, jeste profesor Poljoprivrednog fakulteta i predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović. Studirao je pravo u Novom Sadu, a doktorirao je na temu pravnog regulisanja upravljanja u domaćem i uporednom pravu. Bio je pomoćnik sekretara za nauku u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, kao i direktor "Novosadske toplane", te "Yuco-hemije". 
 
Dugogodišnji član Demokratske stranke obavljao je više funkcija u ovoj partiji, koju je napustio 2014. kada prelazi u Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića. Posle godinu dana napustio je SDS i osnovao Pokret za preokret. Bio je narodni poslanik u tri saziva Skupštine Srbije.
 
Još jedno poznato lice Novosađanima koje se našlo na listi koju predvodi Marinika Tepić, jeste potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković. Ovaj političar nalazi se na 27. mestu liste kandidata za narodne poslanike.
 
Novaković je jedan od najaktivnijih opozicionih političara u Novom Sadu i u svojim javnim nastupima neretko optužuje gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za povezanost sa kriminalnim strukturama i trgovinu uticajem. Jedan je od prvih gradskih političara koji je u javnost izneo detalje u vezi sa projektom "Novi Sad na vodi". 
 
  
 
Diplomirani sociolog bio je asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a u više navrata je biran za odbornika u lokalnom parlamentu kao član Demokratske stranke, u kojoj je obavljao više funkcija. Od 2000. do 2004. godine bio je predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Novog Sada. Osim toga, bio je i direktor Zavoda za izgradnju grada. Jedno vreme nije učestvovao u političkom životu, a 2017. godine pružio je podršku Vuku Jeremiću.
 
Početkom dvehiljaditih izabran je i za poslanika u Skupštini Srbiji, kada se i dogodila "Afera Solun" kada je po tvrdnjama tadašnje opozicije neko koristio Novakovićevu karticu za glasanje, iako je on bio na službenom putu. Na osnovu pravnog načela da se neko ne može teretiti dva puta za isto delo, pravnosnažno je oslobođen u postupku koji se vodio zbog afere u vezi sa Bulevarom Evrope.
 
Na 33. mestu za kandidatkinju u Skupštini Srbije nalazi se predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Danijela Grujić. Ova profesorka u Jovinoj gimnaziji javnosti je postala poznatija po uključivanju u politički život grada. Kako se može videti na njenom LinkedIn profilu, studirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Bila je i zamenica glavnog i odgovornog urednika časopisa "Religija i tolerancija". 
 
Ukoliko "Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvoje 38 mandata, poslanik će postati i aktuelni predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković. Novaković je po zanimanju inženjer poljoprivrede. 
Među prvih sto na listi su još i doktor tehničkih nauka iz Demokratske stranke Goran Vasić, te poverenik za Vojvodinu Narodne stranke Nemanja Knežević
 
Dalje se na listi nalaze manje poznate ličnosti, kao što su dr inženjerstva zaštite životne sredine Ivana Krtolica (Narodna), ekonomistkinja Snežana Repac (DS), profesorka istorije Ljiljana Kovačević (DS), lekar specijalista Vladimir Vrsajkov (SSP), ekonomista Živko Planić (DS). 
 
Posle 200. mesta na listi "Ujedinjenih za pobedu Srbije" nalazi se i bivši potpredsednik Skupštine Vojvodine i nekadašnji predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin, kao i poznati psiholog i profesor Mikloš Biro. Na listi se nalazi još i Branislava Dedić
 
Informacije o izborima u Srbiji pratite u našoj rubrici IZBORI 2022.

Komentari 112

  • Stan

    26.02.2022 23:30
    Stan
    Pitati Gorana Vasića da li se seća vremena kad je bio preCednik omladine Stari Grad N.S. kako je samohrana majka iseljena iz stana (prva na rang list) koji je on dobio i zašto ga je dobio?
  • Mare

    25.02.2022 07:23
    Najgori šljam iz DS je sad u vrhu SNS. Siniša Mali, Goran Vesić, Mihajlović.... Svi lopovi za vreme žutih su sada i VRHU SNS. Zato treba glasati za ove što nisu prešli u SNS a verovatno im je ponuđeno
  • 002211

    24.02.2022 08:27
    Samo neka pobede i "prodaju" Vojvodinu od Srbije. Da se konačno oslobodimo balkanizma. Fizički smo van, a politički unutar nesrećnog Balkana..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti