Ko su Novosađani na listi "premijera Srbije"? Od direktora do privatnog detektiva

Na listi 250 kandidata za poslanike u Skupštini Srbije na listi Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije nalaze se i oni koji imaju prebivalište u Novom Sadu.
Ko su Novosađani na listi "premijera Srbije"? Od direktora do privatnog detektiva
Foto: 021.rs

Pre 10 godina Ivica Dačić je izjavio čuveno da se "možda ne zna ko će biti predsednik, ali se sigurno zna ko će biti premijer". U uslovima kada opozicija u Srbiji jača, Dačić ima razloga da nabaci osmeh na lice, jer bi upravo stranka koju predvodi još jednom mogla da obavi ulogu tasa koji će učiniti da vaga ode na jednu stranu.

Ipak, SNS i dalje deluje prejako u odnosu na ostatak opozicije, ali je socijaliste uvek dobro imati uz sebe. Deset godina kasnije nakon izjave o znanom premijeru, lista koju predvodi lider SPS-a nazvana je "Ivica Dačić - premijer Srbije". 

Prva među Novosađankama i Novosađanima, a peta na listi kandidata za poslanike, nalazi se Aleksandra Đanković, potpredsednica Skupštine Vojvodine. Ova tridesetpetogodišnja članica Socijalističke partije Srbije bila je đak generacije, studirala je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, na kom je i stekla zvanje master ekonomiste.
 
Svoju poslovnu karijeru započela je 2009. u "Srbijagasu" kao pripravnica, a potom je postala saradnik za finansije. Dve godine je radila u kompaniji "South Stream", a trenutno je "Srbijagasu", gde je angažovana na projektu izgradnje gasovoda "Turski tok" kao rukovodilac odeljenja u službi finansija. U SPS-u je potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora i predsednica Foruma žena partije u Vojvodine.
 
Prema zvaničnim podacima Agencije za sprečavanje korupcije s početka 2020, plata u "Srbijagasu" joj je 95.000 dinara, dok kao poslanica i potpredsednica Skupštine Vojvodine zarađuje nešto više od 90.000 dinara. Poseduje jednosoban stan i automobil marke "fiat" iz 2008. godine.
 
Deseti na listi kandidata za poslanike je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Pedesetpetogodišnji član SPS-a već duže vreme prisutan je u javnom i političkom životu Srbije. Direktor "Srbijagasa" postao je 2008. godine, te s ovom funkcijom predstavlja jednog od najuticajnijih Novosađana, ali i političara u zemlji. Na listi TOP 40 najuticajnijih Novosađana, koju je u decembru prošle godine objavio 021.rs, potpredsednik Glavnog odbora SPS-a je zauzeo visoko treće mesto, odmah iza gradonačelnika Miloša Vučevića i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.
 
Bio je generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije i član Saveta Univerziteta u Novom Sadu. U SPS-u je od osnivanja 1990. godine, a obavljao je više funkcija u partiji, među kojima je i ona aktuelna - predsednik Pokrajinskog odbora SPS. Osim toga, Bajatović je i generalni direktor FK Vojvodina.
 
  
 
Kada se govori o ovom novopečenom doktoru tehničkih nauka, u javnosti se neretko pominju i njegove zarade. Za razliku od velikog broja političara koji obavljaju više funkcija, a po evidenciji Agencije za sprečavanje korupcije, nemaju "ni kučeta ni mačeta", Bajatović, barem tako deluje, prilično revnosno prijavljuje velike prihode i promene u nekretninama koje poseduje. Kao mesečne prihode Bajatović je prijavio one iz "Srbijagasa", Skupštine Srbije, "Jugorosgasa", Podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor", te iz "Gastrans". U pitanju je iznos od gotovo četiri miliona dinara. Ipak, kako je ranije navođeno u medijima, novac od "Jugorosgasa" (1,4 miliona) donirao je u humanitarne svrhe. Osim toga, Bajatović u svom vlasništvu ima više njiva, vikendica, voćnjaka, parcela, dva automobila, čamac bez kabine, kamion...
 
Specijalistkinja medicinskih nauka Mirka Lukić Šarkanović 28. je kandidatkinja SPS-a za narodnu poslanicu. Rođena Novosađanka osnovno i srednje školovanje stekla je u Loznici, a potom se vratila u rodni grad na studije medicine, gde je odbranila i doktorsku disertaciju. Od 2000. godine radi u Kliničkom centru Vojvodine, na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju. Zaposlena je i na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, u zvanju asistentkinje sa doktoratom, dok je na Stomatološkom fakultetu u Pančevu docentkinja.
 
Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, autorka je velikog broja radova u domaćim i stranim stručnim časopisima. Članica Socijalističke partije Srbije je od osnivanja, odbornica je u Skupštini grada i obavlja funkciju zamenice pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Kao odbornica u Skupštini grada zarađuje 25.000 dinara, a približno istu sumu zarađuje na Medicinskom fakultetu. Kroz rad u sekretarijatu zarađuje 59.700 dinara, a u Kliničkom centru Vojvodine 128.000. Vlasnica je građevinsko zemljišta i poslovnog prostora.
 
Na listi socijalista, kao 39. kandidat za narodnog poslanika, nalazi se diplomirani pravnik Uglješa Grgur. Međutim, više po pravničkoj profesiji, Grgur je poznat po svom primarnom poslu. On je, naime, privatni detektiv. Kako se navodi na sajtu njegove agencije pruža usluge detekcije narkomanije kod dece i odraslih, poligrafskog testiranja, davanja informacija o bračnim supružnicima, potrage za nestalim licima, istrage uznemiravanja i pretnji...
 
Grgur je 2008. godine bio uhapšen, zajedno sa tadašnjim gradonačelnik Zrenjanina Goranom Kneževićem, u aferi poznatoj kao "Građevinska mafija". U pritvoru je proveo gotovo godinu dana, a posle pet godina suđenja, pravnosnažno je oslobođen svih optužbi, kao i ostali optuženi. Mediji su 2016. godine pisali da je Grguru dosuđeno i obeštećenje u rekordnom iznosu od 145 miliona dinara uz kamate.
 
Prvi Novosađanin na listi iz redova Jedinstvene Srbije jeste Slavenko Unković, predsednik gradskog odbora ove stranke. Unković je bio poslanik u Skupštini Srbije u prethodnom mandatu, a odbornik je i u Skupštini Novog Sada.
 
Ovaj master ekonomista zaposlen je u Elektroprivredi Srbije gde prima platu od 98.000 dinara, kao odbornik u Skupštini grada zarađuje 25.000, i kao poslanik primao je 34.000 dinara. U svom vlasništvu ima dvosoban stan i dva automobila.
 
Dva mesta iza Unkovića, kao 56. kandidat na listi, nalazi se diplomirani pravnik i bivši pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković. Diplomu je stekao na Pravnom fakultetu u Beogradu, na smeru za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Đoković je trenutno v. d. direktora Direkcije za unutrašnje plovne puteve "Plovput".
 
Ovaj rođeni Beograđanin ima prebivalište u Novom Sadu, a u svojoj biografiji je naveo da je radio kao sekretar Italijansko-srpske privredne komore, nakon čega je bio pripravnik u Prvom opštinskom sudu u beogradu. Nakon položenog pravosudnog ispita bio je sekretar Univerzal banke, dok je od 2013. bio zaposlen na mestu rukovodiocu pravnih poslova u kompaniji "South Stream".
 
 
 Foto: Screenshot (Color Media Communications)
 
Đoković je rezervni oficir Vojske Srbije sa činom potporučnika pešadije u rezervi, bio je član Saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a obavlja više funkcija u SPS-u. U zvaničnoj biografiji navodi i da je inicijator "mnogobrojnih podsticajnih programa i pionirskih poduhvata u okviru Pokrajinskog sekretara za privredu, u domenu kreativne ekonomije, socijalne ekonomije, ženskog preduzetništva"... Kao vršilac dužnosti direktora u "Plovputu" zarađuje platu od 174.000 dinara, a u vlasništvu ima trosoban stan, dok udela u vlasništvu ima nad još jednim stanom i nad pašnjakom. Na njegovo ime vodi se i "škoda" iz 2016. godine.
Na listi se našao i Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma i predsednik Gradskog odbora SPS. Cvetković je i predsednik odborničke grupe socijalista u Skupštini grada. Kako navodi u zvaničnoj biografiji, u rodnom gradu završio je osnovno i srednje obrazovanje, te višu poslovnu školu, dok je uz rad u privatnom sektoru nastavio i obrazovanje na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo pri Univerzitetu "Braća Karić". 
 
Radio je na Fakultetu za preduzetni menadžment u Novom Sadu, bio je direktor JP "Sportski centar" u Beočinu tokom izgradnje sportskog objekta "Beočina". Od 2004. do 2012. godine bio je pomoćnik pokrajinskog sekretera za kulturu u javno informisanje, te je u istom periodu položio Stručni ispit za rad u državnoj upravi. Bio je pomoćnik direktora Instuta za ratarstvo i povrtarstvo "NS seme", nakon čega je imenovan za direktora "Novosadskog sajma". Takođe, bio je i član Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama. 
 
Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, imao je udela u vlasništvu nad tri stana, kupio je nekoliko njiva, dok je nasledio vikendicu. 
 
  
 
Među prvih 100 na listi koju predvodi Ivica Dačić nalazi se i direktor Doma zdravlja "Novi Sad" Veselin Bojat. Obrazovao se u Novom Sadu, diplomirajući na Medicinskom fakultetu. Od 1992. godine zaposlen je na Institutu za hirurgiju u Novom Sadu, dok je specijalistički ispit položio četiri godine kasnije. 
 
Kako se navodi u zvaničnoj biografiju, u toku profesionalnog bavljenja hirurgijom samostalno je obavio više hiljada operativnih zahvata, a po broju komplikovanih zahvata "ubrajaju ga među najprestižnije hirurge-ortopede u Srbiji". Godine 2015. imenovan je za direktora Doma zdravlja "Novi Sad". Bio je kandidovan za Februarsku nagradu Novog Sada za 2021. godinu, ali je odlučio da povuče kandidaturu, poručujući da "njegov posao u svom opisu sadrži brigu, empatiju i pomaganje, a oni nisu kategorija koja treba da se nagrađuje". 
 
Među kandidatima SPS-a su i prof. dr specijalista medicine Ivan Levakov, magistarka književnosti Dušanka Đokić, master ekonomista Boris Novaković i studentkinja Jovana Zlatković
  • Draginac

    04.03.2023 09:45
    Prof.dr.
    Gospodja iz rodnog Novog Sada je iz Draginca,gde su joj roditelji,gde se njena generacija cudi odkud tolike ambicije!Ali.znaju da olicno laze!
  • rajko

    04.03.2022 08:46
    Ološ najgori
    Svi pobrojani su zlikovci i krvopije...
  • Cantona

    04.03.2022 06:07
    Ukinuti pravni
    Zakonom zabraniti da se pravnici i ekonomisti bez 10 godina radnog staža mogu uključivati u politiku i postavljati na ključna upravljajuća mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti