Za 10 godina u Novom Sadu zasađena 51.000 sadnica novog drveća, najavljuju se novi parkovi

U poslednjih 10 godina JKP "Gradsko zelenilo" posadilo je više od 51.200 sadnica novog drveća.

Kako je saopštilo ovo preduzeće, da su sva stabla na jednom mestu, činila bi veliku šumu, većinom listopadnog drveća, uz manju prisutnost četinarskih vrsta. 

Najrasprostranjenije vrste među novim novosadskim drvećem su koprivić, bagren, jasen, hrast, grab i divlji kesten. Među četinarima tu su smrča, omorika, borovi, tuje, tise i kedrovi.

Tokom poslednjih 10 godina posađeno je 342.400 komada šiblja i žbunja. 
 
"Među novoformiranim zelenim površinama u gradu i prigradskim naseljima izdvajaju se celine u ulicama Vardarska i Tihomira Ostojića, Milana Savića, Velebitska, Živojina Ćuluma, Polgar Andraša, u ulici Oslobođenja u Rumenki, na Sentandrejskom putu, u bloku za raseljena lica u Veterniku, u Bate Brkića (produžetak Jovana Dučića), u Кineskoj četvrti, Novi park, u Petra Drapšina, u bloku 8 u Petrovaradinu, na Bulevaru Evrope u razdelnim trakama", navode u "Gradskom zelenilu".
 
Direktor preduzeća Miloš Egić obećava još četiri nova parka, navodeći da će se u okviru projekta "Zeleni kvart za zeleni Novi Sad" urediti 40 mini parkova na 40 lokacija u gradu.
 
Kako je 021.rs pisao početkom godine, Novom Sadu hronično nedostaju zelene površine. Od Drugog svetskog rata do danas izgrađen je samo jedan, kompletan novi park i to tek prošle godine.
Rezultati ankete Pokreta gorana pokazuju da Novosađani najviše upućuju na nedostatak zelenila na Grbavici, u centru i na Detelinari, a najmanje na Novom naselju, dok su najpoželjnije zelene površine za građane parkovi. Razlog je potreba mahom mlađih Novosađana da se u parkovima druže, a na pitanje koliko često posećuju parkove, ispitanici su u najvećem broju rekli da to čine svakodnevno, a najmanje jednom nedeljno.
 
Građani su imali priliku i da ocene zelene površine. Najčešća ocena je trojka, koju je dala trećina građana. Zbirno stanje je da su građani vrlo nezadovoljni kvalitetom zelenila.
  • NSTulip

    02.03.2022 23:33
    Samo brojevi...
    Zatrpavaju nas brojevima, a sustina je da seku stabla stara 40 godina, velika, a sade sibice koje se osuse za nedelju do dve. To sto zovete mini parkovima nisu parkovi. Ne mozete jedan park od 5 hektara zameniti sa 10 parkova od 50 ari. Nije isto. Ne dolaze ptice, nema mira, ne formira se parkovski eko sistem...
  • Mare

    02.03.2022 22:02
    O, bože,bože,...
    Šta je tu za pohvalu? Gradsko zelenilo sadi.I treba da sadi to im je posao.Trebalo bi da to rade bolje od svih.
  • Ljiljana

    02.03.2022 17:25
    Imaju li možda podatak koliko sadnica se primilo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti