U ponedeljak sednica Komisije za planove za GUP, aktivisti pozivaju građane da prisustvuju

Javna sednica Komisije za planove u vezi sa Nacrtom Generalnog urbanističkog plana održaće se u ponedeljak, 7. marta, u amfiteatru Spensa.
U ponedeljak sednica Komisije za planove za GUP, aktivisti pozivaju građane da prisustvuju
Foto: 021.rs

Na sednici Komisije predviđeno je razmatranje primedbi, predloga i sugestija na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada do 2030. godine i Izveštaja o strateškoj proceni GUP-a na životnu sredinu.

Prethodno je sednica bila zakazana za 21. februar, ali je odložena zbog velikog broja pristiglih primedbi, usled kojih je Komisiji bilo potrebno više vremena za obradu u skladu sa procedurom predviđenom propisima.

Tačan broj primedbi se ne zna, ali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je gostujući na Radio televiziji Vojvodine da je na adresu Uprave za urbanizam stiglo oko 15.000 primedbi.
 
Sami predstavnici inicijativa i udruženja predali su 12.590 primedbi i kroz prigovore su, između ostalog, zahtevali da se nacrt GUP-a povuče iz procedure i da se pristupi izradi novog plana, zbog više spornih tačaka na koje ukazuju građani i stručnjaci. 
 
 
Novosadski ekološki aktivisti pozivaju sugrađane koji su podneli primedbe na plan da prisustvuju sednici i da zajedno pošalju poruku da se ne boje da "stanu u odbranu grada"
 
Oni napomiju da je novim Poslovnikom zabranjeno snimanje sednice i izlaganje podnosilaca primedbi duže od deset minuta, što vide kao netransparentan rad nadležnih.
 
"Ovu odluku nećemo poštovati, jer javnost ima pravo i mora da zna šta se dešava na sednici koja se naziva javnom", navode aktivisti u pozivu na društvenim mrežama.
 
Takođe, kako piše u pozivu, članovi Komisije za planove u bliskoj prošlosti bili su angažovani na više projekata kompanije "Galens", zbog čega sumnjaju u njihovu nepristrasnost i objektivnost.
 
"Komisija je telo koje je osnovala Skupština Grada Novog Sada, a za članove su postavljeni arhitekta Ivan Brakočević, čiji arhitektonski studio Brakspo stoji iza projekta kompanije Galens Pupinove palate i arhitekta Vaso Kresović, koji je za Galens do sada projektovao više od 66.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Novom Sadu. Možda je zbog njih zabranjeno snimanje javne sednice? Idemo da vidimo i svoje primedbe branimo", piše u pozivu. 

Sednica počinje u 9 časova, a građani koji žele da prisustvuju treba da se prijave na mejl planiranje@uprava.novisad.rs

  • Klot frket

    03.03.2022 20:24
    Spinovanje,spinovanje.
    Nije tema most.
    Mada se most ubrzava zbog galensa i novog sada na vodi. Nema novog sada na vodi bez mosta.
    Tema su tackaste izmene.
    Pa kod planova se odavno zig ne pita nista. Samo urbanizam ( i to trio fantastiko) ,a uz amin ex savetnika gradonacelnika i samog gradonacelnika.
    Lanac komande u urbanizmu?
    Smesna odbrana zaposlenih. Neko ko je radio pa otisao. Odatle se ne odlazi kad se dodje.
  • Urbanizam

    03.03.2022 17:52
    Kao sto rekoh, radiLA tamo do nedavno. Tako da niti interes,niti clanstvo niti komisije,me nije tamo ni privlacilo ni zanimalo. Nema spinovanja, nego velikog broja strucnjaka tamo, koji objektivno se i ne slazu sa nekim resenjima ali postojuci komandni lanac mora tako. Verujem da u svakom poslu postoji neko ko slusa sefa iako se ne slaze. Ima tamo i postenih ljudi. Toliko.
    Treba prvo proverite kako ide komandni lanac ;) ja govorim za izmene koje se ticu npr mosta i slicno, a one su od strane ziga. Za ostalo se slazem.
    Pozdrav.
  • Pozdrav privatnik

    03.03.2022 14:32
    Hehehe.....
    Ova sto je osla u privatan sektor.
    A i dalje zaposlena iu urbanizmu.
    Pa koja budala napusta drzavne jasle? Takvih nema.
    Malo ste se osilili pa sad kad ste provaljeni na sve nacine pokusavate da se operete.
    Paj sad. zig kriv za sve. A strucno kazete i da vise nisu zig.
    Kako se oni pitaju za izmene koje finansira privatnik?
    Ne spinujte. Oni se ne pitaju za izmene planova koje ne finanisraju.
    Nemojte prebacivati lopticu u tudje dvoriste.
    Svi ste u semi. U semi ste zato sto imate neki interes i zato cutite i zato sad kad brod tone se vatate za slamku spasa.
    Rukovodstvo da hoce a da interes nije u pitanju uvek moze da da ostavku na funkciju. Ali nece? Zasto?
    Privatan posao,clanstvo u komisijama,naplata informacija. To kad bi se malo bolje istrazilo svasta bi isplivalo.
    Novac,pare je jedino sto privlaci sve ljude pa i tu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.