Odbranimo šume Fruške gore: Nacionalni park krije podatke o ugroženim vrstama

Pokret Odbranimo šume Fruške gore optužuje upravu JP "Nacionalni park Fruška gora" da skrivaju podatke o ugroženim vrstama.
Odbranimo šume Fruške gore: Nacionalni park krije podatke o ugroženim vrstama
Foto: 021.rs
Kako u ovom pokretu navode, oni su od uprave zahtevom za informacije od javnog značaja tražili informacije o uslovima zaštite prirode, a vezano za hranilište za nekrofage vrste ptica na kamenolomu Debeli cer na Andrevlju koji se nalazi na centralnom delu Fruške gore. Takođe, traženi su i podaci, odnosno dokumentacija iz monitoringa tekunica, površina revitalizovanih pašnjaka i količine iznesenog animalnog otpada na hranilište za ptice grabljivice.

Iz javnog preduzeća su tvrdili da ove informacije nisu od značaja za javnost, te da oni nisu dužni da ih dostave.

Dragana Arsić, aktivistinja ovog pokreta kaže da je ovakav odgovor ne iznenađuje i da je ovo modus operandi uprave ovog preduzeća.
 
"Informacije koje smo tražili, naravno da imaju javni karakter jer se odnose na aktivnosti u javnom prirodnom dobru za čije vršenje se troše sredstva građana Srbije. Informacije smo tražili sa ciljem da pokušamo da utvrdimo zašto je orao krstaš, naš nacionalni simbol, trajno isčezao sa područja Fruške gore, a potaknuti pisanjima uprave NPFG kako već 16 godina zaredom NP Fruška gora tokom zimskih meseci organizuje rad zimskog hranilišta za nekrofagne vrste ptica; Naravno svi koji pomno prate dešavanja na Fruškoj gori i posetioci upućeni u temu znaju jako dobro da hranilište na Debelom ceru, ne radi već godinama i da su takvi navodi potpuno netačni. Dakle, pored prekomerne seče šuma, generalnog uznemiravanja i ugrožavanja svih ptica i preoravanja pašnjaka, možemo slobodno reći da je i nedostatak redovne zimske prihrane jedan od nekoliko kumulativnih razloga zašto je krstaš sa Fruške gore isčezao. Bitno je da napomenem da je ovo mišljenje i kompetetnih stručnjaka sa kojima sarađujemo", ističe Arsić.
 
Dodaje da je hranillište radilo do pre nekoliko godina, a da su poslednji put pre četiri godine zatekli drvoseče koje uzimaju meso i daju ga psima i da su nakon toga odneli mehanizam kojim se hrana podizala na platformu.
 
"Odneto je i sve ostalo što je moglo da se demontira i trenutno stanje je takvo da hrana ni ne može da se stavlja na platformu", kaže Arsić.
 
Dušan Beređi iz tog pokreta dodaje da ako se ovako nastavi ista sudbina čeka i tekunice - glodara nalik veverici i simbola fruškogorskih pašnjaka koje su bile glavni plen isčezlih orlova krstaša.
 
"Revitalizaciju pašnjaka kao meru očuvanja tekunice do pre nekih šest, sedam godina uglavnom su sprovodili studenti biologije, a NPFG je pomagao mehanizacijom i delom ljudstvom. Nakon toga, koliko smo upućeni jer nemamo povratne informacije, nije se ništa radilo što stanje na terenu može i da potvrdi. Pašnjaci se pale, preoravaju, zarastaju u žbunje. JP 'Nacionalni park Fruška gora' uopšte ne deluje da ima snage, volje i znanja da rešava nagomilane probleme vezane za biodiverzitet Fruške gore. Ako se ovako nastavi sudbinu orlova krstaša očekuje i tekunice", navodi Beređi.
 
Inače, Pokret OŠFG je do sada u 15 navrata tražio razne informacije koje se tiču trošenja javnih sredstava i upravljanja javnim dobrom što Fruška gora jeste. U svega trećini slučajeva dobili su iole zadovoljavajuće odgovore. Zanimljivo je da niti jednu informaciju nisu dobili u vezi sa zaštitom prirode, biodiverzitetom, monitoringom staništa i vrsta, stanjem populacija strogo zaštićenih i ugroženih vrsta.
 
"S punim pravom zaključujemo da Upravi nije u interesu da javnost zna da oni nemaju ni volje ni stručnog kapaciteta da se bave zaštitom prirode, a da u isto vreme u punom kapacitetu izvršavaju seču šuma i dozvoljavaju druge aktivnosti kojima se direktno ugrožava i uništava biodivrzitet i sve druge prirodne vrednosti i Fruške gore i rubnih područja koja su ekološki koridori. Tu mislimo na razne manje ili veće investitorske poduhvate i uzurpacije, na vožnje kvadovima i slično", naglašava Arsić.

Zaključuje da je velika i odgovornost za ovakvo stanje na Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode koji je u obavezi da vrši redovan nadzor.

  • Voja

    04.03.2022 14:19
    Fruška
    Od loše uprave Fruškom Gorom jedino su gora udrženja bez koja nađu hiljadu problema i nikada rešenje.Niko nema ništa od likova koji primećuju nepravilnosti koje svi primećujemo.Sada znamo da kriju podatke i mnogo nam je svima lakše.
  • Новосађанка

    04.03.2022 09:26
    Подршка за покрет!!!
    Шетам често са породицом и пријатељима по нашој Фрушкој гори и видимо шта се дешава, видимо силна посечена стабла, када не видимо чујемо тестере уместо птица... а сећам се да није одувек било тако. Рођена сам пре 34 године у овом граду и памћење ме одлично служи.
    Свака част Вашем покрету, а посебно појединцима који у овом времену ипак излазе са именом и презименом у јавност!!!
    А за сендвичаре имам питање, који ви ваздух удишете?? Коју ви воду пијете??
  • 63PB

    04.03.2022 08:05
    Vidi te...
    ...ovako,seče se sa svih strana,najviše gde nema mnogo frekvencije saobraćaja...sve zdrava šuma.Ljudi treba odbraniti FG.sve šabac kamioni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti