Zamena stolarije uskoro i za Novosađane: Više od 60 miliona za ovu meru energetske efikasnosti

Novosađani će ove godine imati priliku da dobiju subvenciju za unapređenje energetske efikasnosti u svojim stanovima i kućama, što se odnosi na zamenu stolarije i druge mere.
Zamena stolarije uskoro i za Novosađane: Više od 60 miliona za ovu meru energetske efikasnosti
Foto: Pixabay

Grad Novi Sad dobio je 33 miliona dinara na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike za finansiranje programa energetske efikasnosti sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova jedinica lokalne samouprave.

Za razliku od prošle godine, kad je Grad propustio priliku da konkuriše i time pomogne građanima da ulože u energetsku efikasnost, ove godine je Novi Sad dobio među većim iznosima - ukupno 33 miliona dinara.

Budući da je konkurs podrazumevao spremnost jedinica lokalne samouprave da izdvoje isto toliko novca koliko potražuju od Ministarstva, u kasi Grada biće 66 miliona dinara za ovu meru.
 
Novac su dobile i manje opštine oko Novog Sada. Beočin je dobio 3,5 miliona, Temerin šest miliona, Irig dva miliona, a Sremski Karlovci milion i po dinara.
 
Na konkurs vredan milijardu i 38 miliona dinara stigla je 151 uredna prijava. 
 
Grad Novi Sad sad treba da uredi podelu ovog novca. Ono što je sigurno je da će uslediti odabir firmi koje će izvoditi sve radove, a da će građani imati priliku da predstave svoje zamisli za unapređenje domova, da dobiju predračun za radove, uplate 50 odsto iznosa radova i potom se prelazi na izvođenje radova.
 
Mera, dakle, podrazumeva učešće građana u iznosu najmanje 50 odsto vrednosti radova koje je neophodno izvesti. 
 
Šta će se finansirati?
 
Mogućnosti su ulaganja u: unapređenje termičkog omotača zgrade, odnosno elemenata zgrade koji razdvajaju unutrašnji grejani prostor od spoljašnjeg prostora i negrejanog prostora zgrade putem zamene spoljnih prozora i vrata, uključujući prateću opremu za prozore i vrata; postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača; zamenu kotlova; zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora; ugradnju cirkularnih pumpi; izgradnju termostatskih ventila; ugradnju toplotnih pumpi; zamenu i ugradnju sistema za klimatizaciju; zamenu svetiljki; ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode; ugradnju solarnih panela i druge mere dostupne OVDE.
 
Grad Novi Sad i ministarstvo potpisuju ugovor o finansiranju, a Grad će potom tražiti izvođače radova i potraživati novac od ministarstva na osnovu izvršenih radova. Uslediće isplata novca izvođačima radova.
 
Prijava za subvenciju će teći direktnim javljanjem zainteresovanih građana. Građani će se obraćati izabranim privrednim subjektima za stručnu pomoć oko radova i od njih će dobijati predračune za radove, a koje će zatim prilagati uz prijavu na javni poziv Grada. Detalje će naknadno saopštiti Grad.
 
Rešenje o dodeli novca dostupno je OVDE.
 
Inače, osim zamene stolarije, Grad Novi Sad dobio je ove godine novac i za ugradnju solarnih panela kao izdvojenu, zasebnu meru unapređenja energetske efikasnosti za građane. Uskoro bi trebalo da bude objavljeno koja firma će ugrađivati solarne panele, a ta priča nalazi se OVDE.
  • BeanCounter

    19.04.2022 10:43
    moji baba i deda 300 godine
    @Zoki
    Kojih crnih 300 građana?
    1800€ za zamenu stolarije na celoj kući? Šta pričamo, cela kuća 4 prozora?
  • Pera

    06.03.2022 11:04
    Karlovci je predao dokumentaci
    Kako, bilo pisano da je odbacen i da je falila dokumentacija tj da nije Karlovci predala prijavu za konkurs. Sta je sad istina
  • NS stidi se

    04.03.2022 16:28
    Kako drugi grad u Srbiji dobija manje sredstva od Cacka i ptiblizno isto sa Valjevom... Strasno gde si gradonacelnice da se boris za svoje gradjane... Ovde nema kao od ivestitora IMT

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti