Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: Sutra još jedno ročište, Petrići se žale na "duševnu bol"

Prvo ročište po tužbi koju je podnela vlasnica Galensa Sanja Petrić protiv aktivistkinje Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragane Arsić zakazano je za sutra, 11. marta u 9 časova.
Vlasnici Galensa vs. novosadski aktivisti: Sutra još jedno ročište, Petrići se žale na "duševnu bol"
Foto: 021.rs

Arsić za 021.rs kaže da je ovo jedna od ukupno pet tužbi od kojih su tri podnete protiv nje lično, a dve protiv ekoloških pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i "Fruškać" zbog protestne šetnje (9. oktobar 2021) kojom su ukazivali na problem gradnje na vidikovcu Kesten na Fruškoj gori. 

"Zbog prolaska kroz Nacionalni park, odnosno državne parcele koje se u njemu nalaze, mi smo tuženi od strane gospođe Petrić, koja je navodno pretrpela duševni bol i strah zbog naše protestne šetnje. Krajem februara je već bilo jedno ročište po tužbi Nebojše Petrića za istu stvar", kaže Arsić.

Proces sada ide svojim tokom, dodaje Arsić.
 
"Mislim da su svi argumenti i dokazi na našoj strani. U pitanju su strateške tužbe koje su protiv javnog delovanja. Videćemo kako će sudija reagovati na to, jer činjenica je da sudska praksa Srbije ne prepoznaje SLAPP tužbe, ali zato postoji Evropski sud za ljudska prava i ta praksa obavezuje Srbiju", tvrdi Arsić.
 
Suđenje je otvoreno za javnost, a zbog zainteresovanosti građana i medija, ponovo je obezbeđena velika sudnica. 
 
Početkom februara održano je i prvo ročište po tužbi koja se odnosila na "smetanje državine" odnosno na presecanje kapije koja prelazi preko nekategorisanog planinarskog puta. 
 
Za sledeću nedelju zakazano je i prvo ročište za krivičnu prijavu od Sanje Petrić za narušavanje ugleda i kreditne sposobnosti.
 
Podsetimo, vlasnici kompanije Galens, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine uputili su niz SLAPP tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". 
 
Kako su naveli u ova dva udruženja građana, koja se fokusiraju na zaštitu Fruške gore, cilj vlasnika Galensa je da izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja. Reč je o Kestenu i lokaciji na kojoj je, kako je 021.rs pisao, Galensu urbanistički dozvoljena izgradnja velikog ugostiteljskog kompleksa.
 
Ukupna vrednost tužbenih zahteva Galensa prema ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".
Tužbe koje je podneo bračni par Petrić su tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić - kojom se za Arsićevu traži godinu dana zatvora, tužba za pretrpljenu duševnu bol i pratećih povreda iz zakona (tražena odšteta od 800.000 dinara), te tužba po istom osnovu, a koja se odnosu na Sanju Petrić (odšteta 800.000 dinara).
 
Stigla je i tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja "Fruškać" za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, a kojom se potražuje 200.000 dinara na ime naknade materijalne štete. 
  • Bojan

    11.03.2022 12:34
    @V. Z

    Kako da ne, zato štancuješ 20 nesuvislih komentara dnevno pod različitih imenima. Tako ti je to, ko je preglup za škole taj fizikališe, a ko je preveliki alkos za fizikalisanje taj botuje za galens...
  • Branislav. T

    11.03.2022 11:00
    Branislav. T
    Podrska! I hvala vam na cestitoj saradnji a posebno na pravnoj pomoci! PETRICI!!!
  • V. Z

    11.03.2022 10:35
    @@@@@
    Dok se vi prepirete i kuckate gluposti ja inkasiram,svakog meseca 2500eura od rentiranja uzivajuci u komfornom stanu! Neplacam toplanu,imam svoje parking mesto,a porezzz..placam pa odakle vam penzije...?!!! I najvaznije JA sam slobodan covek jer nemam dugova i kredita kao ogromna vecina,gradjana!!! Jos jednom hvala,Galelensu na pruzenom,ugodnom zivotu!!!! Podrska u svakom smislu!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.