Građanke se žale na dim u dvorištu i kućama u Kaću, za inspekcije je sve u redu

Margita Kadar živi u porodičnoj kući u Kaću pored kompanije za proizvodnju mesnih prerađevina, zbog koje se, više puta, žalila nadležnima, ali bezuspešno.
Građanke se žale na dim u dvorištu i kućama u Kaću, za inspekcije je sve u redu
Foto: 021.rs

Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine, pokrajinska sanitarna inspekcija i gradska građevinska inspekcija, sve su utvrdile da problem na koji se Kaćanka žali ne postoji.

Ali, kako Margita navodi za 021.rs, to za nju ne znači ništa, jer i dalje od dima koji ide direktno u njeno dvorište ne može da bude napolju.

"Ja veš ne mogu da sušim. Ne mogu napolju da budem. Ne mogu ni da opišem to. Ima ta ogromna rešetka koja je sa njihove strane otvorena ka mom dvorištu. Pa možete misliti kad taj sav dim ide u moje dvorište. Imam kucu, vidim kašljuca tako, valjda od tog silnog dima", opisuje svoj problem.
 
Kako kaže, ranije su dimili samo radnim danima pre podne, a sada je primetila da to rade i nedeljom - "nalože posle podne i odu kući".
 
"Jedan dan sam mislila vatrogasce da zovem, oni nadimili, pa lepo otišli kući. Meni tu ceo dan i celu noć dimi. I ventilatori bruje celu noć, ceo dan, pa to ni trafo ne zuji tako. Samo gledam noću da operem veš, jer je tad manje, samo da se malo procedi i onda nosim unutra", ističe.
 
Kako navodi za 021.rs, ona je pokušala da popriča sa vlasnikom firme pre nego što se obratila nadležnim institucijam.
 
"Ja sam ga pitala, da li bi on dozvolio da njegovoj porodici tako... Ja imam unuku i ćerku, one ne mogu kod mene da budu. To se stalno oseća. On kaže da dimi bukvom. Džaba - dim je dim. Kaže da je to magla. Pa nemojte molim vas, pogledajte iz odžaka kako izlazi dim. Brišem prozore, a oseti se ta masnoća, garež. Želela sam sa njim lepo da se dogovorim, jer mene se ne tiče šta on radi u svom dvorištu, samo dok mene ne ugrožava", priča Margita.
 
Od nadležnih organa, kako nam priča, nema gde nije bila. 
 
"Kažu ljudi, tuži. Kako da tužim, odakle? Oni znaju kako to ide, pa zato kažu tuži. Nemam ja toliko godina. Bilo je da će doći da mi mere zagađenje u dvorištu. A oni najave njima i oni tad ne rade. Voćke imam, a nemam ih više  kako su oni došli tu. Imam krušku koja se sva počela sušiti od tog dima. Kruške ne možeš pojesti. Kako da jedem", pita. 
 
 
Margitina komšinica, Svetlana Majoroš, potvrđuje da i u njeno dvorište dopire velika količina dima.
 
"Mi jednostavno ne možemo da se krećemo, da obavljamo poslove u našem dvorištu. Taj dim prelazi, u zavisnosti od vremenskih prilika, i kod mene u dvorište. Njihov plac je širine svega 14 metara i sve je jako blizu. Nema travke, voćke, ni objekta gde meni ne pada taj dim. Kad je pritisak nizak, to se spusti, zadimi se celo dvorište, ceo plac je u dimu", kaže Svetlana za 021.rs.
 
Kako objašnjava, prozore i vrata je nemoguće otvoriti, naročito preko dana.
 
"To se uvuče u stolariju, odeću, posteljinu. Na mojim objektima se primećuju promene. Čađ se nakuplja na čardaku i po betonu. Grožđe iz prednje strane dvorišta sam morala pobacati prošle jeseni. A ove godine ako se to nastavi, ja nijedan plod neću moći da uberem", navodi Svetlana i dodaje da su pušnice aktivne više od 300 dana godišnje.
 
Inspekcije su, kaže, bile u firmi u jutarnjim časovima, i to uz prethodnu najavu.
 
"Ja ne znam šta inspekcija misli gde odlazi taj dim", navodi.
 
Kako kaže, ona se obraćala i advokatu sa kojim je dogovorila da firmi upute opomenu pred tužbu.
 
"Sudski postupci za ovakve procese traju i po tri godine. Kako bismo rešili sve na obostranu korist mi smo uputili opomenu pred tužbu u novembru prošle godine. Tražili smo da otkloni problem, odnosno da stavi filtere na dimnjake. On je odgovorio pred istek roka i rekao da će u roku od mesec dana instalirati bar jedan filter, ali to se nije desilo", objašnjava sagovornica 021.rs.
 
Mesara "Mesopak" je počela da radi u novembru 2020. godine, a Margita je prvu žalbu uložila marta 2021. kada je upitala nadležne i ko je izdao dozvolu za ovakvu delatnost u naselju i kako je dozvoljeno da se pored kuća prerađuje meso i troše stotine metara drva.
Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine ustanovila je da "nema elemenata za postupanje", pa je uputila žalbu na adresu građevinske inspekcije zbog "problema vezanog za rad objekta za termičku obradu namirnica i kontrole uslova odvođenja prašine, dima, otpadnih gasova i mirisa iz objekta, ventilacionim putem".
 
Građevinska inspekcija utvrdila je da su objekti firme u postupku ozakonjenja, pa dok se isti ne okonča, nema nadležnost da postupa.
 
"Nakon okončanja rešenja o ozakonjenju, građevinski inspektor će nastaviti dalje postupanje", navode za 021.rs u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove. 
 
Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine koja je kontrolisala buku i neprijatne mirise i utvrdila da "nema elemenata za postupanje". Naložila je merenje buke. 
 
Kako su za 021.rs rekli iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, kontrolu je izvršio i pokrajinski sanitarni inspektor koji je utvrdio da "u vreme vršenja nadzora nije bilo nepravilnosti".
 
Naš portal pisao je i firmi za prerađivanje mesa kako bi dobio komentar na ove žalbe i saznao kakvu opremu za odvođenje prašine i dima koriste, međutim, do objavljivanja teksta njihov odgovor nije stigao.

Teme

Kać
  • Синиша

    16.03.2022 07:18
    Оооо
    Јадна жена. Нека тражи да се Каћ преименује у Градско насеље, па ће то бити забрањено.
  • Slama

    15.03.2022 13:11
    Slama je biomasa.Dimi ali nema kancerogenih materija kao ugalj,drvo itd.
    Kazu inspektori po parametrima:trska,slama.. Najbolja.
  • Каћ

    15.03.2022 13:07
    Трска
    Смета јој буква,ко још шири веш зими напољу!
    Не ложи угаљ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.