FOTO, VIDEO: Pripreme za gradnju novog novosadskog mosta koji još nije ni isprojektovan

U Sremskoj Kamenici gde bi trebalo da budu stubovi novog mosta u nastavku Bulevara Evrope, uveliko se sprema prostor za označavanje početka radova, mada još nema dozvole, a ni projekat nije urađen.
FOTO, VIDEO: Pripreme za gradnju novog novosadskog mosta koji još nije ni isprojektovan
Foto: 021.rs

Kako se 021.rs uverio, prostor na Keju u Sremskoj Kamenici je asfaltiran i betoniran i parkirane su građavinske mašine i druga oprema, a sad se samo čeka polaganje kamena temeljca. Međutim, nigde nema građevinske ili druge table koja označava o kakvom gradilištu se radi.

Da se ovde radi o novom "kineskom mostu" vidi se samo po tome što se vide oznake kineske firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja je određena za graditelja ovog mosta u direktnim pregovorima srpskih vlasti i kineskih partnera.

Na engleskom i kineskom jeziku na ogradi gradilišta piše ime kineske firme, dok na ulazu piše "Obilaznica oko Novog Sada sa mostom preko Dunava na državnom putu IIA", kao i dva slogana "Gradimo puteve i mostove, doprinosimo društvu" i "Stavljamo zaposlene na prvo mesto, težimo izvrsnosti".
 
Takođe, na ogradi se nalazi nekoliko desetina zastava sa imenom CRBC-a.
 
Na ovoj lokaciji pripreme traju oko mesec i po dana, a tek tokom vikenda su se pojavile ove oznake koje pokazuju o čemu se radi.
 
 
Ovo pravljenje gradilišta budućeg mosta se dešava dok još ni projekat nije gotov, jer su lokacijski uslovi dobijeni tek pre nekoliko nedelja, o čemu je 021.rs pisao OVDE, a poklapa se i sa odlukom Skupštine Srbije donetom pre nešto više od mesec dana, da se potvrdi ugovor o zajmu potpisan 26. januara između Vlade Srbije i kineske "Eksport-Import banke" od 608,3 miliona dolara. Vlada Srbije će dodatno obezbediti još ostatak novca do pune cene od 715,7 miliona dolara za projekat. 
 
Fruškogorski koridor pored saobraćajnice i tunela kroz Frušku goru podrazumeva i dva mosta na Dunavu kod Novog Sada. Prvi bi trebalo da bude nizvodno od Ratnog ostrva i o tom projektu za sada se skoro ništa ne zna. Drugi most je deo tzv. "obilaznice" i nadovezuje se na Bulevar Evrope, a već dugo u novosadskoj javnosti traje sporenje oko njegove gradnje. Građani se posebno bune jer će ovaj most, čija je gradnja procenjena na oko 130-140 miliona evra, imati vijadukt koji će kretati sa dela Bulevara i prolaziti preko te saobraćajnice, biti suviše blizu stambenih zgrada. Mnogi prigovori su podneti na projekat vijadukta, ali gradski urbanisti ih odbijaju. 
 
Dok sve ovo s planovima traje, kao i dok se čekaju zvanične dozvole, što za Fruškogorski koridor rade "Koridori Srbije" ili "Putevi Srbije" zavisno od deonice, gradski čelnici i republičke vlasti se povremeno pojave u javnosti sa kineskim partnerima i iznose najave gradnje mosta. Poslednji put je to bilo početkom februara, kada je najavljeno da će radovi početi za mesec i po dana, što bi trebalo da se sada poklopi sa upravo uređenim gradilištem, ali i predizbornom kampanjom koja je u toku.
 

Ono što je 021.rs zabeležio ukazuje da je izvesno da će se narednih dana nešto "svečano" desiti na obali Dunava u Sremskoj Kamenici, ali kako se sa bačke strane ništa ne dešava na mestima gde bi trebalo da budu stubovi budućeg mosta,  a koliko je poznato ni projekat mosta nije gotov, a i pripreme gradilišta za ovakve velike radove obično traju mesecima, može se očekivati da zapravo "kineski most" krene da se gradi tek krajem ove ili možda početkom naredne godine.  

  • Dusica

    30.04.2022 00:51
    Ilegalne vikendice
    Porusite sve ilegalne vikendice.Ja sam nasu koju sam nasledila sa sestrom kod Male Remete Legalizovala.Tako i drugi treba da urade.
  • Ikop

    19.03.2022 09:34
    Dodjite u Sr. Kamenicu da vidite kakav je saobraćaj.. svi se slivaju na most slobode.. ovaj most je potreba..
    treba da se rastereti saobracaj sa ove strane dunava..
  • Novosadjanin

    16.03.2022 10:53
    Bravo za izgradnju mosta, i jos jedan deo prirode je oduzek, jer koji ce nam?!
    Imate i Mackov sprud na Dunavu, jako lepo izgleda leti tamo, a jos lepse bi izgledala neka fabrika iz Kine, npr mogu da prave gumene cizme tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti