Kolektivni ugovor za novosadska javna preduzeća: Minimalac, nagrade, topli obrok - svi srećni

Poseban kolektivni ugovor za javno-komunalna i druga javna preduzeća u Novom Sadu potpisan je danas sa tri reprezentativna sindikata.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnici Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost" i Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije. 

Tim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, razgovori o kolektivnom ugovoru nisu bili laki, ali se pričalo otvoreno. Sindikati su se, kaže, borili za što bolju poziciju zaposlenih, dok je Grad sagledavao ekonomsku stabilnost kao garant da se ne ugroze druge investicije u izazovnim vremenima.
 
"Najveći pomaci u novom kolektivnom ugovoru su da smo minimalnu zaradu zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada definisali u visini minimalne zarade na teritoriji Republike Srbije. To je ozbiljan pomak, jer to garantuje da će rastom minimalne zarade na teritoriji države, automatski rasti plate u svim javnim preduzećima. Druga bitna promena tiče se definisanja minulog rada, regresa i toplog obroka i to na sledeći način - na nivou svih preduzeća će se minuli rad ceniti sa 0,5 odsto od osnovice u odnosu na godine staža, topli obrok je povećan na 500 dinara bruto dnevno, dok je regres 100 odsto prosečne zarade uvećano za 33.000 dinara godišnje. Jubilarne nagrade za staž će biti isplaćivane od sad, ne samo za pune godine, nego i za 15, 25 i 35 godina radnog staža", poručuje Vučević.
 
Dodaje i da "u ni malo jednostavnim okolnostima uspeli smo da u određenoj meri popravimo položaj zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima, a poseban podsticaj je i tačka ugovora koja se tiče ostvarene dobiti preduzeća iz poslovanja, koja može biti iskorišćena kao svojevrsna nagrada zaposlenima kroz novčanu stimulaciju".
 
"Sada ovaj Кolektivni ugovor treba razraditi pojedinačno u svim preduzećima, a molba poslodavcima je da se nikom ne smanjuju plate, već da se ide u korist rasta koji je realan i ima pokriće u ekonomskoj snazi grada i stabilnosti komunalnog sektora", dodaje Miloš Vučević.
Potpis na Кolektivni ugovor stavili su Obrad Tepić iz Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti "Nezavisnost", Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.
 
Obrad Tepić zahvaljuje se predstavnicima Grada koji su učestvovali u pregovorima, dodajući da su svi bili izuzetno korektni bez obzira na to što su pregovori bili teški.
 
"Na kraju smo stigli do odličnog rezultata i smatram da je većina zahteva Sindikata usvojena. Najkrupni korak je taj što smo minimalnu cenu rada vezali za naše koeficijete", navodi Tepić.
 
Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada zahvaljuje se kolegama iz Sindikata, kao i predstavnicima Grada na razumevanju i korektnosti.
 
"Vrlo je bitno istaći da smo se izborili da naši, nažalost, oboleli zaposleni koji boluju od najtežih bolesti, imaju plaćeno bolovanje 100 odsto", smatra Dragaš.
 
Po rečima Vladimira Plavšića iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, prepoznata je težina situacije u komunalnom sektoru.
 
"Najvažnije je to što preko 800 zaposlenih koji su bili ispod minimalne zarade, neće biti ispod minimalca. To je veliki korak ka sistemskom uređenju materijalnog položaja zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Novog Sada", zaključuje Plavšić.
  • Zatvor

    16.03.2022 16:55
    Za gospodina
    Gradonacelnika !
  • Steva

    16.03.2022 11:44
    Radnik u javnom preduzecu
    Ljudi moji ovo su sarene laze kojima se kupuju glasovi ,radim preko 20 godina u Jp Spc Vojvodina (Spens) .Trenutno za 55000 din tezak rizican posao sa hemilalijama opasnim po zdravlje.Povecanja plata su kozmeticka,hiljadu ili dve dinara sto je sramotno dok stranacka bulumenta ne dolazi na posao a plate od 65000 pa na vise!
    U toku su primanja na odredjeno poslusnika koji skupljaju glasove za nesrecnike koji vode ovu nasu firmu ! Proverite sve slobodno i uvericete se da je istina!
  • NS

    16.03.2022 07:46
    Radim u JKP sa VSS imam platu 50 000,moja drugarica radi kod privatnika isti posao i ima 85 000,clanovi stranke ne dolaze na posao gomila praznih zakljucanih kancelarija i tako godinama, prelazim u privatni sektor cim mi se ukaze prilika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti