Novi Sad tri meseca ne uspeva da završi tender za Atletski stadion, a materijal sve skuplji

Novi Sad tri meseca ne uspeva da završi tender za gradnju Atletskog stadiona zbog prilagođavanja konkursne dokumentacije usled stalnih pitanja i zahteva potencijalnih ponuđača, saznaje 021.rs.
Novi Sad tri meseca ne uspeva da završi tender za Atletski stadion, a materijal sve skuplji
Foto: 021.rs
Prvobitan rok za predaju ponuda na javnoj nabavci je bio 19. janur, a sada je pomeren na 8. april nakon poslednje izmene dokumentacije koja je bila 23. marta.

Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumentaciju, Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) do sada je stiglo više desetina pitanja i zahteva i čini se da će ih biti još jer stalno dolaze novi.

Ono što je primetno je i da potencijalni ponuđači postavljaju pitanja ili ulažu primedbe na sve segmente, od toga koje su licence potrebne za inženjere ili projektante, preko tačnosti podataka o arhitektonskim merama budućeg stadiona, do vrste prskalica koje treba da se ugrade.
 
Ovo produžavanje postupka zbog dokumentacije sada stvara realnu mogućnost da tender ne uspe i to ne samo zbog mogućih prigovora ponuđača na postupak, već i zbog cene radova.  
 
Naime, od raspisivanja tendera prošlo je više od tri meseca, dok je samo za njegovu pripremu bilo potrebno još duži period. Stručne službe su tada procenile da je vrednost radova 305 miliona dinara bez PDV-a. Međutim, za ovih nekoliko meseci je došlo do značajnih promena cena na tržištu građevinskog materijala, energenata i vrlo lako se može destiti da ni jedan ponuđač neće moći da se uklopi u ovu sumu. 
 
Da je to potencijalna opasnost nedavno je govorio i gradonačelnik Miloš Vučević prilikom obilaska prostorija Mesne zajednice "Sajlovo", požalivši se medijima da će Grad možda morati da odloži neke investicije jer ne samo da rastu cene građevinskog materijala, nego ima i nestašice istog.
 
Ukoliko ipak Grad uspešno završi ovu nabavku, Atletski stadion će se graditi severno od Bulevara vojvode Stepe uz kompleks zgrada za pripadnike snaga bezbednosti koji se uveliko zida na zemljištu koje je ranije bilo deo kasarne "Jugovićevo". 
 
Ovaj stadion bi bio samo jedan deo sportskog kompleksa koji bi imao i Atletsku dvoranu. Ova prva faza radova predviđa izgradnju severne, istočne i južne tribine bez montaže sedišta, zatim postavljanje temelja reflektora, semafora i osam stubova javne rasvete uz istočnu saobraćajnicu, kao i dela ograde.
 
Projektom je planirano da stadion ima standardnu atletsku stazu od 400 metara sa tartan podlogom, zaletište za skokove udalj i troskok koji bi bili naspram glavne tribine, dok bi se u južnom segmentu nalazilo duplo zaletište za skokove uvis, bacalište za kuglu, zaštitni kavez za bacanje diska i kladiva, zaletište za bacanje koplja, a u severnom delu bi bila zaletišta za skokove s motkom, za bacanje koplja, dva bacališta i krugovi za bacanje kugle, jama za stipl sa spoljne strane atletske staze i travnati teren unutar atletske staze i segmenata.
 
Dodajmo i da iz lokalne vlasti i dalje nema informacija za kada se planira gradnja Atletske dvorane, koja je mnogo skuplji projekat i za sada, prema procenama, iznosi oko četiri milijarde dinara. Očekuje se da bi za ovaj projekat Novi Sad uzeo kredit.
  • Vlada

    24.03.2022 15:52
    @Novo naselje fkv

    Skloniti stadion odatle gde štrči kao ranjen palac a bagra koja ga posećuje maltretira okolne stanare i rešen problem.
  • xqt

    24.03.2022 15:49
    Oproban metod
    Menjaju tender da bude po meri preduzeća čiji je vlasnik neki bata, kum ili jaran. Za pare ne brinu. Njih u Srbiji uvek ima dovoljno za bacanje i kraduckanje.
  • Salajčan

    24.03.2022 14:53
    ?
    A kad će Salajka dobiti davno obećano šetalište pored kanala DTD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti