FOTO: "Jezero fekalija" u Temerinu i dalje nesanirano, zagađena voda se uliva u Jegričku

Prošlo je tri meseca od kada su Temerinci dobili obećanje da će "jezero fekalija" ostalo posle farme svinja biti sanirano, ali nije urađeno ništa.

Opština je grupi građana, okupljenoj u Ekološku inicijativu Temerin, u decembru obećala da će do 15. januara saznati na koji način će laguna biti sanirana, a nelegalno postavljena cev, duga oko 800 metara, koja vodi do nje biti uklonjena. Od tada se opština nije oglašavala u vezi sa ovim problemom. 

Kada su u subotu (26. mart), u okviru velike akcije čišćenja Srbije građani otišli do Jegričke, u rejonu Ilandže, neprijatno su se iznenadili kada su naišli na još jednu cev, za koju prethodno nisu znali. Nemanja Obradović iz Ekološke inicijative, za 021.rs priča da oni otkad postoji taj problem pokušavaju da dokažu da laguna ima vezu sa Jegričkom, ali da su sada napokon u tome uspeli.

"Slučajno smo naišli na cev za koju prethodno nismo znali. Mi otkad postoji taj problem dokazujemo da ta laguna ima interakciju sa Jegričkom, sa tim belim kanalom koji je u blizini i da kad padne kiša postoje akcidentne situacije gde se ona izliva, preliva i uliva u Jegričku. Međutim, sada smo naišli na cev koja dokazuje da su oni direktno sadržaj iz lagune ulivali u beli kanal koji je deo Jegričke. To je zastrašujuće, to je situacija koja ne sme da se dešava", objašnjava Obradović.

Sagovornik 021.rs kaže da su odmah alarmirali lokalnu inspekciju, ali da su dobili odgovor da komunalni inspektor neće izaći na teren, jer je to nadležnost pokrajinske inspekcije. Kasnije je problem prijavljen i pokrajinskoj inspekciji.
 
Ekološka inicijativa urgira da se ovaj problem reši što pre, jer kako Obradović navodi, dolaze izbori, "ako to ne uradi sada, verovatno neće uraditi ni posle toga".
 
Ističe da je Opština još u decembru izašla sa zvaničnom informacijom da se farma svinja povlači iz Temerina, kao i da su svi objekti srušeni. 
 
"Ono što mi sada pouzdano znamo je da planiraju da na potezu farme svinja naprave najveću solarnu elektranu u Vojvodini. Međutim, ostaje to jezero fekalija. Mi tražimo da se ta ekološka bomba hitno sanira. Međutim, nemamo nikakve garancije kada će to da bude urađeno, ko će to da uradi i na koji način. To su sve jako bitne informacije za građane", kaže Obradović.
 
 
Podseća da je u decembru prošle godine imali sastanak sa čelnicima opštine koji su im rekli da saniranje lagune nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, na čijem se zemljištu i nalazi laguna.
 
"Nakon tog sastanka, mi smo dobili zvaničan odgovor od Opštine koji kaže da su se obratili Ministarstvu, te da će laguna biti sanirana, ali nam nisu dali nikakve informacije osim toga. Ne znamo šta se sada dešava, da li će oni to da saniraju, kada, ko će to da radi. Pretpostavljam da moraju po nekom tenderu da angažuju neku firmu koja to može da izvede", priča naš sagovornik.
 
Ekološka inicijativa je angažovala i procenu sudskog veštaka za životnu sredinu kako bi otkrili u kakvom je stanju ovo područje i na koji način može da se sanira. Odgovor koji su dobili je da je sadržaj lagune "izuzetno toksičan" - laguna je dugačka 800 metara, a u sebi ima više od 24 hiljada kubika otpadnih voda.
 
"Ona mora da se sanira vrlo precizno. Opasan otpad je u pitanju. To se radi postupno - prvo taj tečni deo treba da se izvlači cisternama. Muljeviti deo mora da se razvlači i suši, dok za najdeblji sloj, koji ostaje skroz dole, treba da se radi proces bioremedijacije. Ovaj proces podrazumeva sađenje trske i određene vrste biljaka, da bi se to zemljište vratilo u prvobitno stanje", navodi.
 
 
On sumnja da se nadležni oslobađaju te vode tako što je putem cevi koju su pronašli izlivaju u Jegričku.
 
"Ako bi angažovali neku firmu da ona to izvede, morali bi da plate punu cenu. Verovatno im je u interesu da bude što manje otpada da bi što manje za taj posao i platili, bar mi tako pretpostavljamo u odnosu na sve što smo videli danas", zaključuje sagovornik 021.rs.
 
Inače, Ekološka inicijativa je uputila nalaz i predlog veštaka Opštini Temerin.
 
Kako se navodi u nalazu i mišljenju veštaka, u koji je 021.rs imao uvid, neophodna su iskopavanja i uklanjanja cevne instalacije, kao i ponovno zakopavanje sa potrebnim nasipanjima i rasplaniranjem trase. Dodatno, potrebno je uzorkovanje zemljišta radi laboratorijskih ispitivanja, fitostabilizacija, fitodegradacija, odvoženje na posebnu deponiju, itd.
 
"Ovakvo postupanje u realizaciji saniranja posledica opterećenja zemlje povlači za sobom velike kapacitete rada mašna, ljudi i vrlo značajna novčana sredstva", navodi veštak. 
 
Takođe, mišljenje veštaka je da su opštinske vlasti napravile grešku time što nisu detektovale lokalnog zagađivača. Ovakvo postupanje pomoglo bi da se preispituje poslovanje i potencijalno zagađenje, ali i da Opština prihoduje i da od tih sredstava unapredi životnu sredinu.
 
"Dugi niz godina ovakav pristup je smišljeno izbegvan, a opterećenje životne sredine je činjeno na uštrb građana, kako mesne zajednice Staro Đurđevo, tako i na uštrb svih građana Opštine Temerin", navodi se u nalazu.
Odgovore na pitanja ko će i kada sanirati "jezero fekalija", kao i da li je inspekcija izlazila na teren, potražili smo od Opštine Temerin, Ministarstva poljoprivrede i Pokrajine, ali do objavljivanja ovog teksta, nijedna institucija nije reagovala.
 
Podsetimo, kako je 021.rs ranije pisao, farma svinja "Temerin agrar" iselila se iz Temerina nakon višegodišnjih protesta građana. 
 
Vanredni inspekcijski nadzor vodne inspekcije je još 2019. godine potvrdio da otpadne vode za kompleksa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu zakupca, ali ni vlasnika farme.
 
Od tada ništa nije urađeno da se nelegalna cev ukloni i pokrene sanacija "jezera fekalija". 
  • Zebra

    31.03.2022 08:47
    Mazohistican narod! Truje svoju vodu, seče svoje šume, prodaje svoje rudnike i uništava svoju zemlju i svoj život. Da ne pricam o politickim odlukama!
  • izbori

    30.03.2022 21:51
    Vreme je da gradjani Temerina ponovo glasaju za sns, da se farma vrati tamo gde je bila i da ponovo zasmrdi, kao nekada.
  • Zemlja čudesa

    30.03.2022 14:33
    E, sada će uskrs, pa pošto je red da se spremi nešto posno za veliki petak taman će se svi najesti smrdljive ribe koju ribokradice izvuku mrežama iz Jegričke, Tise i Kanala. Legenda kaže da je riba nekada bila zdrava hrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti