Krivična prijava zbog pretnji novosadskim aktivistima: Svakog dana proživljavamo nasilje

Aktivista Omladinske studentske akcije (OSA) Srđan Đurić podneo je krivičnu prijavu protiv osobe koja je 26. februara pretila aktivistima ove organizacije.
Krivična prijava zbog pretnji novosadskim aktivistima: Svakog dana proživljavamo nasilje
Foto: 021.rs

Prijava je podneta jer ni policija, ni tužilaštvo nisu reagovali po službenoj dužnosti kada je OSA 26. februara, posle završetka protesta protiv izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, objavila video snimak na kom se vidi da je grupu aktivista presrela grupa muškaraca naoružana štanglama.

Kako su tada u saopštenju napisali, naoružani muškarci su im pretili da će ih upucati i upozoravali ih da će se "još videti". 

Đurić za 021.rs kaže da su oni morali da podnesu krivične prijave, nakon što su videli da niko od nadležnih ne planira to da istraži.
 
"Podneli smo krivičnu prijavu protiv jednog lica koje smo prepoznali u kolima i koji nam je pretio, što fizički, što verbalno. S obzirom na to da u drugim okolnostima i u političkim procesima, kao što je onaj gde su nas 12 sati u sudu zadržali do odluke u pritvoru, policija i tužilaštvo odmah i po službenoj dužnosti reaguju, uopšte se nisam iznenadio što u ovom slučaju nije bilo tako", navodi.
 
Smatra da je to karakteristično za situacije u kojima se politički aktivisti u Novom Sadu napadaju.
 
"Setimo se prebijanja Dejana Bagarića, Milana Vujića, Daška Milinovića. Na kraju krajeva ispod mog prozora su od pre nekoliko dana počeli da niču kukasti i keltski krstovi. Svakog dana proživljavamo neko nasilje. Prijavu sam podneo da bismo i zvanično videli da tužilaštvo deli ljude na one koji su privilegovani i na nas koji nismo", naglašava Đurić. 
 
Kaže i da razmišljaju da podnesu prijave i za sve onlajn pretnje koje su aktivisti OSA dobijali.
 
Podsetimo, aktivisti OSA napadnuti su već jednom ove godine, 18. februara, kod Mosta slobode, kada su pokušali da precrtaju grafit mržnje "Srbe na vrbe". Prethodno su u tabloidima izašle brojne optužbe protiv njih. Njima su takođe upućivane i pretnje na društvenim mrežama
Srđan Đurić jedan je od trojice aktivista koji su početkom ovog meseca prekinuli Javnu sednicu komisije za planove na kojoj je trebalo da se raspravlja od 15.000 potpisanih žalbi građana na nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. Sednicu su prekinuli "dimnom zavesom" i razvijanjem transparenta "GUP je glup". Dan kasnije su privedeni i saslušavani skoro 12 sati. Osim Đurića, privedeni su i Brajan Brković i Mladen Cvijetić, a za krivična dela koja im se stavljaju na teret, preti im i višegodišnja kazna zatvora. 
  • Delija

    30.03.2022 20:54
    HR., UA.,MNE
    HR., UA i u Vojvodini pa i deo MNE,,BiH Srbe na vrbe, nece valjda biti intervencije
  • Ex Otpor

    30.03.2022 20:02
    Deco - svaka vama čast!
    2000-te je krenulo dobro ali se hidra vratila. Vama je sada još teže.
    Samo napred, mnogi ne razumeju da se borite za njihovu kičmu!
  • 313

    30.03.2022 19:17
    Lov na sendviče
    Ovaj tekst ispade mamac za botove. Sipaju vatru iz svih oruđa. Još će sami sebe ubediti da su u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti