Velika analiza: Kako je glasao Novi Sad - koliko ima SNS, a koliko opozicija

Izborna lista Srpske napredne stranke osvojila je u Novom Sadu, na parlamentarnim izborima, 36,68 odsto glasova, dok je koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo 20,27 odsto glasova.
Velika analiza: Kako je glasao Novi Sad - koliko ima SNS, a koliko opozicija
Foto: 021.rs
Gradska izborna komisija nije objavila preliminarne rezultate glasanja u Novom Sadu. Ono što se može videti na osnovu zapisnika, vladajuća stranka osvojila je najveći broj glasova, potom slede Ujedinjeni, a kao treća najjača politička grupacija u Novom Sadu izdvaja se Socijalistička partija Srbije.
 
Opozicione stranke imaju stabilnu većinu u središnjim delovima grada, dok koalicija oko Srpske napredne stranke ima prevlast u rubnim delovima Novog Sada i okolnim naseljima. 
 
Analiza zapisnika sa svih 207 biračkih mesta, koju je uradio 021.rs, pokazuje da će SNS morati da se potrudi na lokalnim izborima 2024. godine ne bi li zadržala vlast u gradu. 
 
Prema nezvaničnim podacima, u Novom Sadu je glasalo gotovo 63 odsto birača, odnosno za neku od ponuđenih opcija opredelilo se oko 206.000 građana od 331.000 upisanih u birački spisak. Ova izlaznost je jedna od najvećih u protekle tri decenije. 
 
Iako su podaci o broju birača gotovo isti i za predsedničke i parlamentarne izbore, ukupna raspodela glasova je različita, jer je na jednom listiću bilo osam kandidata, a na drugom 19 opcija. 
Prema analizi 021.rs, u kojoj postoji mogućnost greške, Aleksandar Vučić je u Novom Sadu dobio 49,75 odsto glasova, a Zdravko Ponoš 27 odsto. Odnosno, za predsednika Srbije glasalo je 103.000 izašlih, a za kandidata Ujedinjenih za pobedu Srbije 55.000. 
 
Miloš Jovanović dobio je sedam odsto glasova, Biljana Stojković 4,7, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski po tri odsto, dok su ostali kandidati dobili manje od tri odsto glasova. 
Situacija je mnogo zanimljivija kada se gledaju rezultati parlamentarnih izbora. 
 
Prema nezvaničnim podacima, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 36,68 odsto glasova (74.000). Koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo je 20,27 odsto (41.000) glasova Novosađana. 
 
Za partnera u vlasti naprednjacima, Socijalističku partiju Srbije, odlučilo se gotovo 16.500 Novosađana, odnosno oko 8,7 odsto. Opoziciona koalicija Moramo osvojila je 7,1 odsto (14.400) glasova, dok je koalicija NADA dobila sedam odsto glasova. Iznad cenzusa u Novom Sadu bili su i Suverenisti, za koje je glasalo više od 6.000 Novosađana. Ostale liste imale su manje od tri odsto glasova.
 
  
 
Kada se pogledaju rezultati sa prethodnih izbornih ciklusa, SNS je u Novom Sadu dobio nešto manje glasova. Tako je 2020. za vladajuću stranku glasao 82.591 građanin, što je gotovo isto u odnosu na 2017, kada je slavio Vučić. Nasuprot tome, ovaj broj glasova koji je otišao vladajućoj stranci i dalje je nešto viši u odnosu na 2016, kada su osvojili 70.084 glasa. 
 
Zadržala se i podela grada na to da se u središnjim delovima glasalo za opoziciju, dok su prigradska naselja uglavnom naklonjena vladajućoj stranci. Ova razlika je primetna i kada se gledaju zapisnici sa parlamentarnih, ali i sa predsedničkih izbora. Takođe, na pojedinim mestima Vučić je samostalno imao znatno više glasova u odnosu na stranku kojom upravlja.
 
Razlika između Vučića i Ponoša najizraženija je u Begeču, Futogu, Veterniku, Rumenki, Kisačku, Kaću, Budisavi, Kovilju, Šangaju, Ledincima, Bukovcu, gde je predsednik Srbije imao po nekoliko stotina više glasova u odnosu na opozicionog kandidata. 
 
Primera radi, na jednom biračkom mestu u Futogu, u kojem ima 2.176 birača, na izbore je izašlo njih 1.516 na oba nivoa. Na predsedničkim izborima Vučić je dobio 1.005 glasova, a Ponoš tek 175, što je, koliko smo uočili, i najveći broj glasova koje je na jednom mestu dobio prvi čovek SNS-a, ali i mesto na kojem je bila najizraženija razlika između dva kandidata. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima na ovom mestu, koalicija oko SNS je osvojila 770 glasova, dok su Ujedinjeni dobili 110. 
 
SNS je sigurnu pobedu odneo i u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, na Adicama, Klisi, Sajlovu, gde je Vučić ostvario jednu od većih razlika u odnosu na Ponoša (641:96), odnosno SNS je "savladao" Ujedinjene sa 510:73. "Napeto" je bilo i u najmanjem biračkom mestu - Pejićevim salašima, gde je na predsedničkim izborima bio 171 važeći glas, od toga su čak 143 pripala Vučiću. Drugačije je bilo kad se glasalo za parlament, jer je SNS dobio 88 glasova, a SPS 44.
 
  
 
Međutim, kada se krene iz prigradskih naselja ka centru, situacija se bitno menja. Od 207 biračkih mesta, Ujedinjeni su pobedu ostvarili na 40, dok je zabeležen i nemali broj mesta na kojima je SNS dolazio do "tesne" pobede. Na mnogim biračkim mestima, ukoliko se kao kontrateža vladajućoj koaliciji smatraju Ujedinjeni, Moramo, Ajmo ljudi (Boris Tadić), NADA i Suverenisti, opoziciji su odlazile dve trećine glasova.
 
Na Telepu su Ujedinjeni i Ponoš kaskali za SNS-om i Vučićem za mali broj glasova. Prednost su imali jedino u MZ "Nikola Tesla" i to za samo jedan glas. 
 
Na Novom naselju i Satelitu, gde su se u ranijim izbornim ciklusima mogla naći mesta u kojima je pobedu odnosila neka opoziciona opcija, ovog puta su slavili Vučić i SNS, uglavnom ispred Ponoša i Ujedinjenih. Razlika nije bila velika, od 50 do 150 glasova, koliko je na pojedinim mestima u ovom delu osvajala koalicija Moramo.
 
Detelinara je glasala za naprednjake, ali sa malom razlikom u odnosu na Ujedinjene i Moramo, koji dobijaju značajniju podršku građana kako se približavamo centru. Razlika se smanjuje već u Banatiću, dok na dva biračka mesta na Rotkvariji pobedu odnose Ponoš i Ujedinjeni. Još veću podršku opozicija ima u ulicama oko Betanije i Sajma, gde je pobedu skoro svuda odnela opozicija, ali tek za poneki glas. 
 
Lista koju predvodi Marinika Tepić bila je prva na Podbari, a ovde su NADA i SPS zabeleželi značajan broj glasova. Na Salajci, međutim, naprednjaci su slavili i to uz nešto veću razliku u odnosu na ostale liste. 
 
Sam centar grada je opoziciona zona u kojoj na svim mestima pobeđuju Ujedinjeni i Ponoš, često i sa po 200-300 glasova razlike. U centru su koalicija Moramo i njihova kandidatkinja Biljana Stojković pretežno treći. 
Na ovaj deo grada nadovezuju se i Limani, koji su i sada pokazali da naprednjaci u ovom delu Novog Sada nemaju podršku, te da dve trećine stanovnika glasa za opoziciju. Vučić je odneo pobedu u trci za predsednika na dva biračka mesta, uz razliku od po nekoliko glasova, što je delimično i rezultat toga što je kandidatkinja koalicije Moramo Biljana Stojković i na Limanima imala dobru podršku.
 
Opoziciono su nastrojeni i stanovnici Grbavice, gde je Vučić ipak uspeo da trijumfuje na dva biračka mesta. 
 
 
Ono što pravi razliku jeste to što su Ujedinjeni u središnjim delovima grada dobijali podršku od 200 do 400 glasova, a SNS je u prigradskim naseljima dobijao po 500-600 glasova na biračkim mestima. 
 
Socijalisti su, prema ovim izborima, treća najjača politička grupacija u Novom Sadu, posle naprednjaka i ujedinjene opozicije. SPS je na određenom broju biračkih mesta imao i više od 100 glasova, a to je doprinelo i pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. 
 
Na mestu na kojem je glasao gradonačelnik Miloš Vučević pobedu je, uz malu razliku, odnela vladajuća stranka. Kada je u pitanju Marinika Tepić, opoziciono orjentisani birači bili su u većini na njenom biračkom mestu. 
 
Na istom biračkom mestu, u centru grada, glasaju i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Manjinska lista "Zajedno za Vojvodinu", koju je podržao LSV, dobila je 23 glasa, dok su Ujedinjeni na ovom mestu ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata u gradu. 
 
Portal 021.rs će objaviti konačne rezultate za Novi Sad kada ih saopšti Gradska izborna komisija. Ukoliko želite da proverite kako se glasalo na vašem biračkom mestu, to možete da proverite na OVOM LINKU.
 
Analize prethodnih izbornih ciklusa pogledajte na sledećim linkovima: Izbori 2020, Izbori 2017, Izbori 2016

Komentari 131

  • Лиманац

    08.04.2022 14:04
    @Лиманац
    "Предаја није опција"?!

    С ким си ти у рату, човече?
    То под један.

    А под два, преброј ваше тазе прелетаче па ће ти бити јасније та смејурија с предајом и сличним фразетинама за народне масе :).
  • novosadjanin

    08.04.2022 09:54
    @botdetektor
    nego druze,

    da se manemo mojih kompetencija, misli sta hoces, nebitno.
    drugo mi je interesantnije:
    posto mene spocitavas da nisam slobodnomisleca osoba , vec angazovani radnik koji agituje za neku od politickih opcija, tj bot, vidis, ja mislim da si upravo ti taj.

    ne volim (za razliku od tebe) da sudim o nekome koga ne poznajem ali nikako ne uspevam da ubacim tvoj nick+pripadajuce budalastine u neku racionalnu odraslu osobu.
    deluje mi da si angazovan.

    p.s. predlazem da vise "ne zagadujemo" thread. clanak je na temu, ko je kako glasao u ns, otisli smo off topic.

    pozz



  • Bot Detektor

    08.04.2022 07:59
    @novosadjanin
    Pa pazite, ja sam Bot Detektor.
    BTW - nisam ja radio pretragu, google je ;-)
    Namerno nisam naveo primere pogrešnih akronima da vidim šta će se desiti i- ništa.
    Svako ko je uložio u sebe i stekao određena znanja i sertifikate veoma dobro zna koji su to.
    Dakle akronim PMPO ne postoji a naveli ste ga dovoljan broj puta da nije slučajna greška. Postoji POPM i jeste, znači nešto slično tome što ste naveli.
    Dalje, ko ima PMP on ne navodi CAPM zato što je to isti sertifikat, niži, entry nivo.
    Prijatno :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.