Nikom ništa: Konvoj teretnjaka na kruni nasipa u Begeču prošao bez posledica

Masovno prevoženje trupaca duž biciklističke staze na kruni nasipa u Begeču nije prošlo bez posledica. "Vode Vojvodine" upućuju na određenu štetu, ali "Vojvodinašume" smatraju da je šteta - estetska.
Nikom ništa: Konvoj teretnjaka na kruni nasipa u Begeču prošao bez posledica
Foto: 021.rs

Februar je bio mesec koji je prevoznik "Braća Ćore" iskoristio da provuče svoj konvoj teretnjaka po međunarodnoj biciklističkoj stazi, a u nameri da ukloni na stotine posečenih topola.

Portal 021.rs tada je izvestio o sumnjama da će kruna nasipa biti oštećena zbog tolerisanja ovakvog načina korišćenja područja, a naše sumnje potvrdile su "Vode Vojvodine".
U "Vodama Vojvodine" tada su poručili da saglasnost za ovakvo korišćenje staze nisu dali "Vojvodinašumama", niti su bili upoznati sa kršenjima uslova do trenutka kada im se obratio 021.rs.
 
S druge strane, "Vojvodinašume" su stava da izdati uslovi nisu prekršeni, uprkos očiglednim foto-dokazima da se stazom istovremeno kreće nekoliko natovarenih teretnjaka.
 
 
Portal 021.rs dobio je od "Voda Vojvodine" zapisnik sa vanredne terenske kontrole, koju je 28. februara obavilo preduzeće "Dunav" Bačka Palanka.
 
U zapisniku se navodi da se na mestu na kom se nalazio lager drvnih sortimenata nalaze gomile kora i granja na branjenoj strani nasipa u dužini od 300 metara, koje je bilo neophodno ukloniti. Takođe, konstatovani su kolotrazi u nožici nasipa nebranjene strane u dužini od 1,2 kilometra, koje je takođe trebalo sanirati.
 
Na rampama i asfaltu dela krune nasipa, na sreću, nije bilo vidnih promena.
 
"Izdati su nalozi sa sanaciju štete, koju je po sporazumu iz prošle godine dužno da finansira JP 'Vojvodinašume'. Preduzeće JVP 'Vode Vojvodine' nema ingerenciju da zabrani pomenutom prevozniku rad na terenu, budući da je naše preduzeće sačinilo sporazum sa JP 'Vojvodinašume' za korišćenje krune nasipa reke Dunav od rkm 1277 do rkm 1238, koje su potom angažovale spornog prevoznika", poručuju za 021.rs u ovom vodoprivrednom preduzeću.
 
  
 
Nasip je doveden u prvobitno stanje u razumnom roku, poručuju za 021.rs u "Vojvodinašumama".
 
Ipak, u ovom preduzeću poručuju da nemaju saznanja da je neko od prevoznika utovario i prevozio krunom nasipa veću količinu trupaca od one propisane Uslovima. 
 
"Duboko smo uvereni da to nije bio slučaj ni kod jednog od kupaca obzirom na činjenicu da su i utovar trupaca i kretanje kamiona po nasipu kontrolisala naša stručna lica u koordinaciji sa stručnim licima iz JP 'Vode Vojvodine'. Takođe, nemamo saznanje da se neki od kamiona za prevoz trupaca (natovaren ili prazan) kretao nožicom nasipa. Naime, osim što je zabranjeno, to je teško izvodljivo i opasno - kamioni kojima se odvoze trupci su drumska vozila i nisu namenjeni vožnji po bespuću, nagibu i mekoj podlozi poput one na stranama nasipa van izrađenih pristupnih rampi", navode u "Vojvodinašumama" za 021.rs.
 
Kako preciziraju, tragovi guma tj. oštećenje travnate površine su od vozila mehanizacije "Vojvodinašuma".
 
"U tom periodu godine (pri kraju zime, a pre vegetacije) travnate površine su veoma osetljive, a naše radne mašine (traktori, forvarderi) imaju gume čiji je profil prilagođen kretanju van puta pa neretko oštete travu, čak i u periodu pune vegetacije kad je najbujnija. Takva oštećenja nemaju strukturni karakter, uobičajena su i lako se saniraju. Nije bilo oštećenja nasipa koja se mogu okarakterisati kao strukturna, sva nastala oštećenja su bila površinska, praktično estetskog karaktera. Kao što smo i ranije napomenuli, troškove dovođenja nasipa u prvobitno stanje snosi JP 'Vojvodinašume'", navode u ovom preduzeću.
 
"Vojvodinašume" ne preciziraju da li je angažovani preduzetnik "Braća Ćore" snosio bilo kakve posledice.
  • Voja

    07.04.2022 10:08
    Seča
    Uvek je svaka šteta veća od štete prema prirodnim resursima.Primeti se oštećenje staze, a niko ne pita za oštećenje koje napravljeno trupcima.
  • Mile

    07.04.2022 08:13
    Vojvodina
    Za sve je kriva "Jogurt Revolucija", kada je Vojvodina izgubila ingerenciju, nad svim do tada svojim institucijama! Od tada pa do dana današnjeg je postala Beogradski špajiz, te svaka šuša koja dođe "na vlast",urniše Novi Sad i Vojvodinu kako joj se ćejfne!
  • angry nerd

    06.04.2022 19:07
    glasali ste
    gledajte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti