Reakcije na hapšenje Malešića: Novi Sad je postao eldorado za kriminalce

Povodom hapšenja načelnika novosadske policije Slobodana Malešića oglasili su predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković i Akcija progresivne Vojvodine.
Reakcije na hapšenje Malešića: Novi Sad je postao eldorado za kriminalce
Foto: 021.rs
Novaković je uputio otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, u kojem traži od njega da obrazloži, kako navodi, četiri sporna momenta koja su od početka pratila postavljanje Malešića na čelo policije u Novom Sadu.
 
Predsednik GO Narodne stranke u vezu dovodi Malešića i Zvonka Veselinović, za kojeg kaže da je "lično u Novom Sadu upleten u sve velike poslove građevinske mafije", iznoseći tvrdnju da se ova dvojica u "lično dobrim odnosima".
Novaković ponavlja i ono što je ranije tvrdio, odnosno da je Malešić od rane mladosti prijatelj Nebojše Petrića, vlasnika kompanije Galens. On je prethodno tvrdio da je Malešić u Novi Sad doveden kako bi obezbedio izgradnju Novog Sada na vodi. 
 
Treći problem je taj što je, kaže Novaković, Malešić u Novi Sad "spušten padobranom", poručujući da pre nego što će postati načelnik policije, "nije imao nijedan sekund profesionalnog iskustva u našem gradu".
"Podsećam da je tu praksu utemeljila Dijana Hrkalović, kada je smenjen Stevan Krstić, koji je celu karijeru proveo u Novom Sadu, a nametnut je Siniša Radaković, koji je pre toga bio prvi policajac opštine Vračar. Ima li u našem gradu ijedan policajac koji je profesionalno stasao u Novom Sadu  i koji svojom stručnošću zaslužuje poverenje ili ćete stalno pinižavati ovaj grad uvezenim i koruptivnim rešenjima? Četvrto, Slobodan Malešić je u vrlo kratkom vremenskom intervalu, posle Milorada Šušnjića, drugi vodeći čovek novosadske policije, koji je uhapšen. U međuvremenu, Novi Sad je postao eldorado i sigurna kuća za kriminalce", naveo je Novaković.
 
On je zapitao i "dokle će Novi Sad biti poligon za 'bezbednosne eksperimente', kada će se prestati sa praksom 'kadrovski rešenja' koja podrazumevaju višak lojalnosti i manjak profesionalnosti", zaključujući da je to "način da kriminalci budu bezbedni, a građani nezaštićeni".
 
Pitanje postavlja i Akcija progresivne Vojvodine: "Ko zaista trguje uticajem tako što u Novom Sadu decenijama na mesto prvog čoveka policije postavlja svoj kadar, a zatim ga hapsi zbog navedenog krivičnog dela?"
 
Kako dodaju, krivično delo trgovina uticajem podrazumeva krivična dela korupcije počinjena od strane ljudi koji imaju vlast i uticaj, i, po krivičnopravnoj naravi, ono je šire od krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

"Da bi neko bio osuđen za ovo krivično delo, potrebno je dokazati da je koristio svoju funkciju, položaj ili uticaj kako bi za nagradu ili neku drugu korist posredovao da se izvrši ili ne izvrši službena radnja. Veoma je indikativna činjenica da su i prethodne načelnike PU Novi Sad Milorada Šušnjića i Slobodana Malešića na tu funkciju imenovale vlasti u Beogradu, da bi nakon toga takođe bili uhapšeni zbog istog krivičnog dela", zaključuju u APV.

  • Логичар

    07.04.2022 16:09
    Јавна тајна
    ...када би г. Новаковић отворио душу имали би преко хиљаду хапшења и обештећење пар десетина хиљада грађана.

    Него, није ми јасно што се у чланак трпа тај други покрет, као ни зашто у коментару @AnaMirjana вероватно АнаМарија измишља да је српкиња?
  • Neko tamo

    07.04.2022 12:38
    E,
    Kad je Novakovic tako rekao, to je onda sigurna, proverena tvrdnja!
  • statističar

    06.04.2022 11:30
    Град прања новца
    hahaha nemci ti javili a kretena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti