Malo služba, malo družba: Drugi po redu načelnik novosadske policije sa lisicama na rukama

Načelnik novosadske policije Slobodan Malešić uhapšen je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, čime se nastavlja višegodišnja tradicija nestabilnosti na čelu Policijske uprave Novi Sad.
Malo služba, malo družba: Drugi po redu načelnik novosadske policije sa lisicama na rukama
Foto: 021.rs
Načelnici novosadske policije već nekoliko godina unazad smenjuju se nakon određenog perioda na pozicijama. Na njih stižu po direktivama iz Beograda.

Septembra 2014. godine je na funkciju u Novi Sad, iz pomenutog Beograda, stigao Siniša Radaković. Nakon nepune tri godine smenjen je iz nepoznatih razloga i vraćen u Beograd, gde je raspoređen na novu funkciju u Direkciju policije.


Foto: 021.rs

Na njegovo mesto stigao je početkom 2017. godine Milorad Šušnjić. On je do sredine januara te godine bio načelnik policije u Subotici, a prethodno je bio šef grupe za razbojništva, iznude i otmice u kriminalističkoj policiji u Novom Sadu.
 
Foto: 021.rs
 
Ni Šušnjić nije dugo ostao na funkciji, ali je i te kako ostavio negativan trag.
 
U septembru 2020. godine u javnosti se pojavio snimak na kom se vidi kako Nikšićanin Ivan Kontić brutalno prebija i lomi ruke jednom mladiću. Njegovoj funkciji nije pomogla ni osetna policijska brutalnost. Kako je i 021.rs izveštavao, u julu 2020. godine su policajci na građanskom protestu u centru Novog Sada brutalno pretukli autističnog mladića koji je prolazio kroz centar na biciklu. Ovo krivično delo je bilo zataškivano.
 
Šušnjić je ubrzo smenjen, sredinom septembra, u jeku afere Kontić. Za sobom je ostavio još niži nivo transparentnosti rada policije i nerešena krivična dela koja su izazivala veliku paniku u javnosti - nijedna od "sačekuša" 2019. godine u gradu nije bila rešena.
 
Međutim, nije poznato da li je smenjen zbog svih ovih događaja ili pak zbog nečeg drugog, imajući u vidu da su mu značka i oružje oduzeti početkom februara 2021. godine, a da je krajem novembra saslušan zbog navodnog nezakonitog prisluškivanja osuđenog kriminalca Darka Eleza. Istovremeno s njim i iz istih razloga saslušana je i bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović, koja se tereti da je uticala na Šušnjića i bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića, da ometaju istrage i krše zakon. Njima se na teret stavlja da su zloupotrebili položaj.
 
Ovaj slučaj stigao je i do suda, ali početak suđenja nikako da počne. Prvo ročište odloženo je prošlog meseca jer se branilac Dijane Hrkalović, član SNS Vladimir Đukanović, nije pojavio, te je suđenje odloženo za ovaj mesec. Hrkalović je uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora puštena iz pritvora. 
 
Foto: Beta
 
Šušnjić je ovim suđenjem obuhvaćen kao osumnjičeni. Hrkalović se tereti da je opstruisala tri istrage, među kojima je i ona protiv Eleza, u čemu je navodno učestvovao i Šušnjić.
 
Uprkos ranijoj suspenziji, Šušnjić je, daleko od očiju javnosti, i dalje sedeo u MUP u Beogradu i dobijao platu u Direkciji policije. Vraćena mu je značka.
 
Slobodan Malešić na novosadsku scenu stupa u avgustu 2020. godine.
 
Foto: 021.rs
 
Na samom početku njegovog angažovanja u Novom Sadu stigle su optužbe iz Narodne stranke, koja tvrdi da je "Malešić doveden kako bi obezbedio policijsku zaštitu za projekat 'Novi Sad na vodi' i investitora, Galens", jer se navodno poznaje sa jednim od vlasnika ove kompanije još iz rodnog Prijepolja.
 
"Da li je moguće da u Novom Sadu ne postoji niko ko bi mogao biti načelnik PU Novi Sad?! Da li je moguće da iz profesionalnog sastava novosadske policije ne postoji dostojno i kvalitetno rešenje, nego stalno dobijamo kadrove sa strane?! Kako vas nije sramota da tako omalovažavate, potcenjujete i vređate profesionalce zaposlene u PU Novi Sad", upitao je tada predsednik GO Narodne stranke Borislav Novaković.
Godinu dana kasnije je Ekološki front pozvao da se preispita Malešićeva odgovornost zbog dešavanja na blokadama Varadinskog mosta krajem novembra 2021. godine. Protesti su tada buknuli u nameri građana i aktivista da spreče iskopavanja kompanije Rio Tinto u Srbiji, a na novosadskim ulicama su bile angažovane jedinice za razbijanje demonstracija.
 
Nakon demonstracije policijske moći nad građanima-učesnicima u protestima, odgovornost Malešića tražila je i udružena novosadska opozicija. Međutim, već sledeće nedelje došlo je do sukoba između demonstranata i nepoznate grupe mladića na Mostu slobode. Tada uniformisana policija nije bila prisutna na protestu, iako je uočeno prisustvo pripadnika MUP-a u civilu. Između ostalog, policija se nije odazivala ni na pozive građane koji su javljali da je došlo do sukoba na novosadskom mostu. 
 
Malešić će sada biti, zajedno sa još tri uhapšene osobe, pod istragom zbog trgovine uticajem. U ovom trenutku nema više detalja o sumnjama tužilaštva.
  • centar

    06.04.2022 08:56
    gradska policija
    Kad je pinki napravio sup vojvodine, noču u centru grada nismo zaključavali ulazna vrata od stanova, od kada nema pinkija i pokrajinskog supa nema ni mira ni poštenih policajaca...
  • Dragisa

    06.04.2022 03:36
    Meni je covek delovo posteno..
  • Swba

    05.04.2022 19:48
    sad
    @ Miklic
    Njegova porodica je uvek imala para. Potice iz bogate familije. Znam na koga mislis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika