FOTO: Propada zaštićena zgrada u centru Novog Sada, stanari mole da se obnovi

Iako je sastavni deo kulturnog dobra, zgrada u Ulici kralja Aleksandra 10 u Novom Sadu, prema tvrdnjama stanara, ali i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, nalazi se u "jako lošem stanju".
FOTO: Propada zaštićena zgrada u centru Novog Sada, stanari mole da se obnovi
Foto: 021.rs

Jedan od stanara za 021.rs opisao je sve probleme sa kojima se u zgradi suočavaju.

"Krenuo bih od samog krova: crepovi su loši, noseće grede su trule, prokišnjava skoro u svakom stanu u zgradi. Pored stana u kom živim deo terase je propao. Plafon iznad stepenica koje koristimo svakodnevno otpada na svakih nekoliko dana, najviše kada pada kiša. Oluci su u katastrofalnom stanju, ograda od terase se raspada", naveo je.

Još 2016. godine građevinska inspekcija zabranila je korišćenje prohodne terase na prvom spratu u dvorišnom delu objekta koji se nalazi sa leve strane, gledano sa ulice.
 
Tada je naloženo Skupštini stanara da istakne vidno upozorenje na mogućnost otpadanja elemenata ploče u dvorište.
Konstatovano je da je na uličnoj fasadi došlo do oštećenja i otpadanja. Otpao je malter sa donje strane ploče balkona, oštećena je zgrada u dvorišnom delu, na terasi su se pojavile pukotine, dimnjaci su u lošem stanju i otpao je beton sa terase.
 
Inspektor je utvrdio da postoji opasnost po život i zdravlje ljudi, navodi se u izveštaju građevinske inspekcije u koji je 021.rs imao uvid. 
 
Skupština stanara je pre pet godina dobila i nalog da otkloni ova oštećenja, ukloni elemente fasade koji "prete da padnu na uličnoj i dvorišnoj fasadi zgrade", kao i sanira dimnjak, odnosno ukloni elemente dimnjaka za koje postoji rizik da će pasti.
 
I u maju 2021. godine građevinski inspektor posetio je ovu zgradu, a nalazi su bili isti - zgrada je u jako lošem stanju i neophodna je hitna sanacija.
 
 
Upravnica zgrade Dragana Lukić kaže za 021.rs da se u zgradu malo ulagalo od kada je sagrađena i da zato nastaju mnogi problemi koji ugrožavaju bezbednost stanara.
 
"Vlasnici posebnih delova, stanova i lokala, već izvesni period, godinama imaju problem sa rešavanjem curenja i prokišnjavanja krova, otpadanja fasade, i slično. S obzirom na to da sam od nedavno upravnica zgrade, u dogovoru sa stanarima potegli smo pitanje rešavanja ovih problema za dobrobit svih vlasnika", navodi Lukić.
 
Više puta se, kaže, obratila i gradonačelniku, jer je reč o objektu koji je valorizovan kao objekat od posebne vrednosti, a činjenica je da zahteva obnovu.
 
"Nedavno smo imali obrušavanje plafona zgrade u samom hodniku. Na sreću, niko nije stradao. Zvali smo tehničku službu koja je jedino u tom momentu mogla da podboči plafon da dalje ne otpada, kako neko ne bi stradao", ističe.
 
Problem je u tome što su radovi na fasadi zaštićenog objekta skupi i zahtevaju odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Lukić kaže da Zavod ima volju da im da saglasnost za renoviranje zgrade.
 
"Odgovor od strane kancelarije gradonačelnika je da žele da nam novčano pomognu, ali da smo na spisku realizacije između 2021. i 2024. godine. Nažalost, svaka kap kiše pravi nam još veći problem kada je krov u pitanju i ovim putem želim da zamolim gradonačelnika Miloša Vučevića i sve odgovorne institucije da nam izađu u susret da krov saniramo u toku godine, iz razloga što narednu zimu sa padavinama ne možemo dočekati, a vlasnici stanova nemaju gde da se isele", navodi upravnica zgrade. 
 
U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada za 021.rs kažu da je činjenica da je objekat u jako lošem stanju i da zahteva obnovu.
 
"Objekat, to jest njegovi posebni delovi su u privatnom vlasništvu, a prema Zakonu o kulturnim dobrima, dužnost vlasnika je da ih održavaju, a prema merama koje utvrdi nadležni zavod. Razumemo da su za održavanje fasada ovakvih starih objekata potrebna veća sredstva i da je to, ne samo u interesu vlasnika, već i u interesu Grada Novog Sada", piše u odgovoru Zavoda. 
 
Upravo zbog lošeg stanja fasade ove zgrade, Zavod je njenu obnovu stavio u Plan i program za 2021. godinu, navode.
 
"Međutim, Program je realizovan u obimu koliko je bilo finansijskih sredstava. U planu Zavoda je da se u nastavku obnove realizuju prvo ovi objekti", dodaju.

Zaključuju da, ukoliko postoji potreba za popravkama, Zavodu treba da se obrati upravnik stambene zajednice i traži Uslove i mere tehničke zaštite za sve planirane intervencije na objektu.

Inače, ova spratna palata, na osnovu odlika i upotrebljenih dekorativnih elemenata u obradi enterijera svrstava se u dela secesijskog stila. Objekat je sastavni deo kulturnog dobra, prostorno kulturno-istorijske celine Starog jezgra Novog Sada, valorizovan kao objekat od posebne vrednosti. 

  • Jasmina

    19.04.2022 14:15
    Galens
    Galens
  • Talandara

    19.04.2022 13:04
    Fasada
    Kolko ja znam svi stanari u gradu obnavljaju sami svoje fasade ne mrnjaucu nikom da im popravi prema tome pare na sunce pa krpite ocete narod da vam popravlja zgradu
  • Svetlana

    19.04.2022 10:41
    I ja živim u zgradi starij skoro 100 godina.Kako su stanovi u privatnom vlasništvu sami popravljamo sve...krov, fasadu, instalacije...Kvadrat u takvim zgradama je jako skup..često skuplji nego u novim zgradama, tako i održavanje nije jeftino.Ko nema za održavanje Mercedesa..mora voziti bicikl...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti