FOTO: Umesto zelene površine bašta lokala, "Tržnica" tvrdi da su to građani tražili

Na Trgu republike je bez najave pre nekoliko dana neposredno uz Riblju pijacu uklonjena zelena površina i ubrzo postavljena bašta jednog od obližnjih lokala.
FOTO: Umesto zelene površine bašta lokala, "Tržnica" tvrdi da su to građani tražili
Foto: 021.rs

U JKP "Tržnica" za 021.rs navode da je ova zelena površina uklonjena po žalbi građana, kao i da to nije stalno, već privremeno rešenje jer će parterno uređenje Trga i pijace uslediti nakon gradnje podzemne garaže.

Nestanak ove zelene površine na Trgu republike Novosađani su 021.rs prijavili pre nekoliko dana, navodeći da je sve urađeno oko Uskrsa po julijanskom kalendaru. 
Kako su nam ispričali građani koji žive oko Riblje pijace koji su i fotografisali radove, sve je počelo 20. aprila.
 
"Da se nešto dešava videli smo 20. aprila oko 9 časova i od tada su ove fotografije bagera i radnika koji uklanjaju zelenu površinu. Većina nas je pomislila da se radi neka popravka ili sadi novo zelenilo. Međutim, ništa se nije dalje dešavalo i onda su za vikend tokom Uskrsa došli radnici koji su sve behatonirali. Pre neki dan su tu stavili i baštu jednog od obližnjih lokala sa Riblje pijace", navodi jedan od stanara ovog dela grada, koji se obratio našoj redakciji.
 
Kako smo čuli, komšije su fotografisale radove i delili međusobno fotografije, tako da je zabeležen ceo proces. Oni za 021.rs navode da su od inspekcije, Gradske kuće, Uprave za građevinsko zemljište i investicije (bivši ZIG) i Tržnice pokušali da saznaju ko je ovo uradio i zašto, da li postoji dozvola i slično, ali nikakav odgovor nisu dobili.
 
"Potpuno su nas ignorisali i niko ništa nije hteo da nam kaže. Probali smo nešto da nađemo i na sajtu gde su građevinske dozvole, ali bezuspešno. Zvali smo i na telefone i svi su nas upućivali da nekog drugog pitamo ili su se pravili gluvi. Ovo je neverovatno da su tako uništili i tih 10-20 kvadrata zelenila, koje svakako imamo manjak u centru. Ovo je samo nastavak nestanka zelenih prostora jer kada su sredili Trg pre nekoliko godina, postojao je i zeleni deo koji je uklonjen 2018. kada su postavili spomenik Kralju Petru I", kaže stanovnica Daničićeve ulice, koja gleda na Trg republike. 
 
 
Podsetimo, Grad Novi Sad je oktobra 2015. godine završio uređenje Trga republike koji je prethodno decenijama bio prvo autobuska stanica GSP-a, a potom parking. Tada je najavljeno, da će pored već uloženih 189 miliona dinara, uslediti i ozelenjavanje, što se može videti i na fotografijama projekta od tada, ali se to do danas nije desilo. U međuvremenu je jedan deo uklonjen zbog spomenika bivšem kralju.
 
  
Otvaranje rekonstruisanog Trga i prezentacija projekta ozelenjavanja oktobra 2015. godine
 
Za ove radove na uklanjanju zelenila na Trgu republike u Gradskoj kući su za 021.rs naveli da je to deo javne površine koji je dat na upravljanje JKP "Tržnici" kao delu Riblje pijace, te da su oni zaduženi za taj deo.
U ovom gradskom preduzeću su potvrdili da su uklonili zelenu površinu, jer su se građani žalili da je to ruglo, kao i da nije ni bila upisana u katastar kao zelena površina, a da tek sledi uređenje Trga zbog gradnje podzemne garaže.
 
"Tokom prethodnog perioda, dobili smo više pritužbi stanara i kupaca, kao i korisnika naših usluga da ova površina predstavlja ruglo, mesto za skupljanje smeća i "toalet" za kućne ljubimce. Tržnica je zbog toga preduzela korake na oplemenjivanju prostora u saradnji sa JKP "Gradsko zelenilo". Uređenje ove površine takođe ne može biti dugoročno, već privremeno rešenje, budući da je planirana izgradnja garaže na Trgu republike i Tržnica radi u skladu sa tim. Nakon izgradnje garaže na ovoj lokaciji, svakako je planirano novo parterno uređenje", navode u ovom preduzeću.
 
 
U "Tržnici" nisu objasnili ili dostavili 021.rs dozvole za to što je urađeno, kao i objašenjenje zašto je odmah na istom mestu postavljena bašta jednog od lokala u okviru pijace. 

Komentari 121

  • Miladin

    16.05.2022 11:04
    ...and we're back...
    Kao sto je i bilo ocekivano, posle nedelju dana tisine, Pastai je ponovo izbacio bastu.....
    ...i nikom nista, pojeo vuk magarca...
  • Nina

    10.05.2022 19:24
    Za Dragoljla
    Neće se zataškati, jer su naišli na najvećeg zlopamtila u istoriji, ovo isterujemo do kraja.
  • Mina

    10.05.2022 15:47
    Sad Pastai priča da je imao lepu baštu pre ovoga pa su eto jadnima uzeli baštu i premedtili na mnogo veću i lepšu, šmrc, bahatost na level pro nivou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti