Bivši direktor Pasterovog zavoda, pionir rabiologije preminuo u 93. godini

Bivši direktor Pasterovog zavoda dr Miloš Petrović preminuo je u 93. godini.
Bivši direktor Pasterovog zavoda, pionir rabiologije preminuo u 93. godini
Foto: 021.rs

Petrović je bio veterinar, rabiolog i naučnik, a nosilac je i Novembarske povelje Novog Sada za 2019. godinu.

Povelju je dobio za izuzetna dostignuća u zdravstvenoj zaštiti, koja uključuju i razvoj vakcine protiv besnila i uspostavljanje dijagnostike ove bolesti. 
 
Bio je i počasni član Akademije veterinarske medicine. 
Dr Miloš Petrović (1930) završio je Nikolajevsku osnovnu školu, maturirao u Muškoj gimnaziji (1949), a diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Beogradu (1955). Karijeru je počeo 1956. godine u Veterinarskom institutu u Novom Sadu, a 1960. je prešao u Pasterov zavod gde je i dočekao penziju 1996. godine. 
 
Bio je stipendista Aleksandar Humboltove fondacije i savetnik Svetske zdravstvene organizacije. Objavio je više od 110 radova u domaćim i stranim časopisima i predstavnik Vojvodine u međuakademskom odboru za biološke preparate, kao i član Savezne epidemiološke komisije za problematiku besnila.
 
Dr Petrović je u dijagnostiku besnila uveo direktni imunofluorescentni test. Unapredio je rad Pasterovog zavoda na zaštiti od besnila, razvijajući naučne metode za izvođenje ogleda i proizvodnju vakcina. Zaslušan je za poboljšanje imunogenosti vakcine besnila i osavremenjivanje antirabične zaštite u Jugoslaviji.

Zajedno sa kolegama, finansijski je oporavio i očuvao Pasterov zavod, u vreme kada je toj eminentnoj ustanovi, početkom sedamdesetih godina prošlog veka pretilo gašenje. Zahvaljujući njemu, matična zgrada Pasterovog zavoda je sačuvana od rušenja.

  • Nikola

    09.05.2022 03:27
    Divan čovek
    Bio je izuzetno radan, uspešan i divan čovek i komšija. Uvek spreman da pomogne i da savet, takvi se retko rađaju. Imao sam sreće da ga poznajem i da provedem lepe trenutke sa njim, puno će mi nedostajati.
    Neka počiva u miru, slava mu !
  • još jedan doktor

    06.05.2022 12:05
    Bila mi je čast poznavati vas. Počivajte u miru.
  • D

    06.05.2022 10:58
    @Dragan
    Da li si ti svestan svoje nesvesti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti