FOTO: Čuvari plaže spremni za prve kupače u Dunavu

Posetioce Štranda ove godine će čuvati tridesetak spasilaca i dva lekara koji su opremljeni novom opremom.
FOTO: Čuvari plaže spremni za prve kupače u Dunavu
Foto: 021.rs

Na plaži je danas organizovana i pripremna obuka za još 15 spasilaca pripravnika, od kojih će se neki uskoro naći u stroju spasilačke službe.

U "Gradskom zelenilu" navode da na plaži od 650 metara ima sedam "kula" u kojima se nalaze spasioci. U zavisnosti od broja posetilaca u smeni će biti između 10 i 15 spasilaca, kao i po jedan doktor.

Spasilačka služba je bila opremljena sa tri čamca, od kojih su dva gumena, a sada imaju još jedan spasilački čamac. Između ostalog, nabavljeno je šest novih informativnih tabli, četiri spasilačke "kule", osam kolutova za spasavanje, 70 bova, 10 komada vodootpornih kompleta prve pomoći i šest radio stanica. 
 
 
"Štrand je najuređenija plaža na Dunavu, koju poseti više od 500.000 posetilaca samo tokom kupališne sezone, a s obzirom na to da su kapije Štranda otvorene i van kupališne sezone, taj broj je daleko veći na godišnjem nivou i 'Gradsko zelenilo' neprestano unapređuje uslove za boravak na plaži i bezbednost kupača. Glavni zadaci su nam bili da nabavimo savremenu opremu, a postojeću da dopunimo novom", poručila je pomoćnica direktora "Gradskog zelenila" Jelena Prica.
 
Kako je dodala, projekat "Bezbedna plaža", u okviru kojeg je i dobijen novac za nabavku nove opreme, realizuje se u cilju razvijanja svesti posetilaca o tome koliko je važno da se poštuju principi utvrđeni pravilnikom službe spasavanja na vodi, kao i koliko je opasno kupati se u reci ukoliko se ne pridržavate saveta spasilaca.
Iako je vreme u poslednjih nekoliko dana lepo, kupača još uvek nema, ali spasioci dežuraju, jer ima posetilaca. Preporuka je da se ne ulazi u vodu dok ne bude bar 20 stepeni, a sada je tek oko 17. 
 
Cena ulaznica je ista kao i prethodnih godina, odnosno dnevna je 50 dinara, sezonska bez popusta 1.345, dok će sezonska ulaznica sa popustom 1.150 dinara.
  • Šefik

    10.05.2022 21:10
    Spasioci na vodi moraju imati međunarodni sertifikat kojim se potvrđuje da su osposobljeni za taj posao. Za sticanje tog sertifikata postoje nadležne organizacije, a kursevi traju znatno duže i na kraju se polaže ispit o osposobljenosti. Nikakvi pripravnici to ne mogu raditi. Izgleda da se u ovom slučaju radi o stranačkim pripravnicima. Nije moje da dajem detaljna uputstva, već samo opominjem.
  • //

    10.05.2022 19:21
    ??
    Da li će nas spašavati i od onih zvučnika na plaži?
  • Sasa

    10.05.2022 14:59
    Spasioci
    Ova ekipica je i stari camac pokvarila, kapiram da ce im trebati dve sezone maks da i ovaj odrade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti