Saznajemo: Koliko stabala će "Zelenilo" poseći u akciji koju aktivisti nazivaju delom "drvocidom"

"Gradsko zelenilo" će u narednom periodu poseći 18 stabala i potom će na njihovom mestu zasaditi mladice, saznaje 021.rs.
Saznajemo: Koliko stabala će "Zelenilo" poseći u akciji koju aktivisti nazivaju delom "drvocidom"
Foto: 021.rs
U pitanju je seča drveća koja je pre nekoliko dana najavljena u saopštenju ovog komunalnog preduzeća. Tada su rekli da će širom grada raditi zamenu drveća dotrajalog zbog godina, bolesti, klimatskih i mehaničkih uticaja. 
U "Zelenilu" za 021.rs ponavljaju da je reč o stablima koja su oštećena i stara i koja se moraju ukloniti jer predstavljaju opasnost za građane i imovinu, a istovremeno nemaju biološku funkciju u okviru ekosistema. 
Iako nisu naveli precizne lokacije gde se ovih 18 stabala nalazi, za razliku od prvog saopštenja gde nije bilo informacija o tome koliko stabala treba ukloniti, sada za 021.rs navode podatke po delovima grada i vrsti.
 
"Radiće se u centru grada i to dva kedra i dve breze, na Novom naselju platan i dve breze, na Limanu lipa, topola i breza, na Detelinari breza i jablan, Slaviji breza i dve topole, kao i Petrovaradinu dve lipe i dud", objašnjavaju u "Zelenilu".
 
Iz Zelenila su 021.rs poslali i fotografije dva stabla koja će biti uklonjena i potom zamenjena mladicama.
 
 
Dodajmo da su u Zelenilu naveli da se sve radi u konsultaciji sa Savetom za ozelenjavanje grada, kao i da su podsetili da je zbog mnoštva negativnih faktora, životni vek drveća u gradu kraći nego u prirodi.
 
"Drveće ima više stadijuma razvoja, i kada nakon juvenilnog i zrelog doba dođe u stadijum starosti, neophodna mu je dodatna nega da bi što duže ostalo zdravo. Folijarna prihrana, zalivanje i druge mere samo su neke od tehnika koje produžavaju životni vek stablima. Međutim, svake godine se javi određen broj primeraka, čiji biološki potencijal zbog godina i bolesti slabi. Kako se stanje drveta pogoršava, pojačava se njegova nestabilnost i ono prestaje da bude ukras i ekološka podrška i postaje potencijalna opasnost po ljude i njihovu imovinu. Drveće koje usled naleta vetra, ili olujnih nevremena, može pasti i povrediti prolaznike, oštetiti automobile, ili izazvati zastoje u saobraćaju treba ukloniti i zameniti", rekla je prethodno pomoćnica direktora "Zelenila" Danijela Andrić.
U prošlogodišnjoj anketi portala 021.rs, u kojoj je prikupljeno više od 21.000 glasova, na pitanje šta nedostaje Novom Sadu, najviše se glasalo za predlog da nedostaju zelene površine. Stav građana potvrdili su početkom ove godine stručnjaci, navodeći da Novom Sadu hronično nedostaju zelene površine, kao i da je od Drugog svetskog rata do danas izgrađen samo jedan, kompletan novi park. 
 
Sama vest o seči drveća je takođe izazvala pažnju javnosti. Na društvenim mrežama oglasio se Ekološki front Novi Sad, poručujući da je počeo "najavljeni drvocid". Najavu akcije prokomentarisali su rečima da "valja spremiti ogrev za zimu, grejanje je nesigurno".
 
"Vezujte se za drveće, jer ništa drugo ne preostaje. Investitori nisu pravili parking mesta, a sada strada drveće, sa njime i mi. Za drvo brza smrt, za ljude spora i bolna", naveli su u Ekološkom frontu Novi Sad u dve objave povodom najavljene seče.
  • Обсервер

    13.05.2022 17:43
    Клипан
    Татин син у *Аудију* убио дрво ! Тада је све почело, а извукао се без казне ! Сезона је отворена, СЕЦИ, СЕЦИ ха ха ха.....
  • Јован Јовановић Змај

    13.05.2022 08:20
    замена теза - посади - посеци
    САДИ ДРВО
    Где год нађеш згодно место,
    Ту дрво посади!
    А дрво је благодарно
    Па ће да награди.
    Наградиће изобиљем
    Хлада, рода свог,
    Наградиће било тебе,
    Било брата твог.
  • Musaši

    13.05.2022 07:06
    Ne samo što seku, već i sade u sred maja, već uveliko olistalo drveće.
    Tako su i u parku kod Riblje pijace pre par godina sadili, pa se sve osušilo. Pa su morali ponovo da sade, kad je vreme za sadnju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti