Zelenilo prvo u Srbiji uvodi posebnu negu drveća, kažu da je broj stabala u Novom Sadu udvostručen

Gradsko zelenilo započelo je projekat kojim će drveće dobiti posebnu negu, uz tvrdnju da je u poslednjih 10 godina broj stabala u Novom Sadu udvostručen - sadnjom više od 54.000 sadnica.
Zelenilo prvo u Srbiji uvodi posebnu negu drveća, kažu da je broj stabala u Novom Sadu udvostručen
Foto: 021.rs

Gradsko zelenilo kaže da su njihovi radnici prvi u Srbiji počeli da sprovode folijarnu prihranu odraslih drvoreda u celom gradu i prigradskim naseljima.

U Zelenilu objašnjavaju da ovo znači da će svako stablo dobiti neopohodne hemijske hranljive elemente, koji će pospešiti njegovu vitalnost, podstaći ishranu i razvoj, što je posebno važno da rast i zdravlje drveća koje raste u gradskim sredinama. 

Kažu da je prihranjivanje započeto sinoć i da su vitamine i minerale prvi dobili kestenovi na Bulevaru vojvode Stepe, Bulevaru Jaše Tomića i Aleji Mike Antića. 
 
Kako objašnjavaju u preduzeću, folijarna prihrana preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. 
 
Mlado lišće na ovaj način brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke. 
 
Pomoćnica direktora za održavanje zelenila Danijela Andrić navodi da je folijarna prihrana odraslog drveća značajna novina u poslovanju i da su do sada u celom regionu takvu vrstu nege dobijala samo mlada, tek zasađena stabla. 
 
"Folijarna prihrana omogućava lakši i brži pristup makro i mikro hemijskih elemenata biljkama i poboljšava njihovu vitalnost, kondiciju i opšte stanje. Apliciranje hranljivih materija se vrši preko lista. Biljke translokaciono usvajaju hranljive materije i minerale i distribuiraju ih u ostale delove. Ovaj način tretiranja omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam, izuzetno je efikasan pri unosi mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama", kaže Danijela Andrić. 
 
Ona dodaje i da smesa nije škodljiva ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama. 
Zelenilo navodi i da u Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala i da se u poslednjih 10 godina broj drveća odvostručio sadnjom 54.216 novih sadnica u gradu i prigradskim naseljima. 
 
Ovo komunalno preduzeće dodaje i da je u svim gradskim parkovima izgrađen moderni zalivni sistem kap po kap, a da ove godine biti izgrađen i za zalivanje drvoreda na Bulevaru Mihajla Pupina.
  • Gp

    20.04.2022 14:37
    Folijarna prihrana
    Dobro je primenjivati nove metode ali ne zapostavljati osnovne.Travnjaci zarasli travom do kolena.
  • Novosadanka

    20.04.2022 11:15
    Zelenilo
    Sto se Novog naselja tice sve pohvale nasem Gradskom zelenilu
  • Vlada

    20.04.2022 09:58
    Ala bi se ta cifra razbila kao dulek kad bi povadili sva stabla koja se nakon sađenja pre 2 godine nisu primila nego su se osušila... Samo u Limanskom parku ih ima barem dvadesetak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti