FOTO: Stanovnici Novog naselja razočarani ozelenjavanjem kvarta

Stanari dela Bulevara Jovana Dučića, čiji kvart je izabran kao prioritetan za ozelenjavanje na gradskom konkursu, neprijatno su iznenađeni rezultatom akcije. Ništa konkretno, kako kažu, nije urađeno.
FOTO: Stanovnici Novog naselja razočarani ozelenjavanjem kvarta
Foto: 021.rs

Uprkos njihovom nezadovoljstvu, u Gradskom zelenilu kažu za 021.rs da je urađeno i više nego što je planirano.

Reč je o Bulevaru Jovana Dučića 14-16, lokaciji koja je među prvih 48 na spisku odobrenih projekata Gradske uprave za zaštitu životne sredine. To znači da je ovih 48 lokacija bilo proglašeno za prioritete u akciji ozelenjavanja, na kojoj su angažovani radnici Zelenila. Prioritet je podrazumevao realizaciju svega planiranog do 31. marta.

"Veoma smo nezadovoljni urađenim tj. neurađenim u našem kvartu. Na konkursu uređenja parka smo tražili izgradnju pešačke staze preko jednog travnjaka, koja je urađena više nego skromno, i po izgledu i materijalu tj. najobičnijoj cigli. Bili smo pozvani u MZ Bistrica da zajedno donesemo odluku koji materijal će biti upotrebljen za pokrivanje staze, dogovoreno je da to bude crvena, ukrasna cigla, a postavljena je najobičnija žuta koja se vremenom raspada. Kada smo bili u MZ Bistrica slikali su nas i okačili na mreže, hvaleći se kako osluškuju potrebe građana i rade na ozelenjavanju. Kasnije su se ograđivali", kaže za 021.rs jedan od stanara Milan Lisica.
 
On što su stanari dobili je, navodi Lisica, 10 mini-sadnica i malo posute zemlje da se izravnaju rupe na travnjacima.
 
"Sa dvorišne strane je zemljana površina prekopana, nismo upućeni da li je posejana trava. Oko našeg ulaza i ulaza broj 16, koji su uložili volju i napore i konkurisali, konkretno nije ništa urađeno. Orezano je par grančica, što spada u redovno prolećno orezivanje. Iz Gradskog zelenila smo dobili informaciju da je na našoj lokaciji završeno uređenje, pa smo svi neprijatno iznenađeni. Smatrali smo da je ovo ozbiljna akcija koja će zaista naš kvart ulepšati i pokazati i drugim stanovnicima Novog naselja da treba da učestvuju u ovakvim akcijama", navodi ovaj Novosađanin.
 
 
Šta kažu nadležni?
 
Gradsko zelenilo je bilo angažovano da uredi ovaj deo Bulevara Jovana Dučića. U preduzeću, ipak, kažu da je urađeno više nego što je to bilo predviđeno predlogom Mesne zajednice Bistrica, koji je izabran na konkursu u Gradu.
 
Građani su u prijavi za konkurs, navode u Zelenilu za 021.rs, tražili da se uz Bulevar Jovana Dučića uradi šetna staza dugačka 10 metara i široka jedan metar, kao i da se u bloku ispred zgrade orežu suve grane, rekonstruiše travnjak, postave dve klupe i jedna korpa za otpatke i da se u žardinjere pored ulaza posadi šiblje (Buxus sempervirens).
 
"Na osnovu predloga građana, radnici JKP Gradsko zelenilo su od 21. do 25. februara izvršili radove na postavljanju staze od opeke dugačku 10 i široku 1 metar. U žardinere je posađeno šiblje (Buxus sempervirens), izvršeno je orezivanje suvih grana i rekonstrukcija travnjaka na površini većoj od 400 kvadrata. Rekonstrukcija je podrazumevala freziranje zemlje, fino grabljanje i setvu trave. Radovi na uređenju ovog kvarta nastavljeni su od 28. marta do 1. aprila, kada su postavljene dve klupe i jedna korpa za otpatke, kako je navedeno u prijavi na konkurs. Time su svi radovi koje su građani tražili i završeni. Naravno, Gradsko zelenilo svake godine i mimo ovog projekta kroz svoje redovne aktivnosti veliku pažnju posvećuje unapređenju kvartovskog zelenila", navode u preduzeću.
Inače, realizacija projekta "Zeleni kvart za zeleni Novi Sad" počela je u februaru radovima na teritorijama mesnih zajednica 7. jul, Sava Kovačević, Bistrica, Žitni trg, Podbara, Dunav i Boško Buha. Prethodno je obelodanjeno koje su lokacije prioritetne, koje će biti ozelenjene u toku godine, a koje zahtevaju malo više posla u smislu izrade projektne dokumentacije.
 
Prioritetne lokacije obuhvataju Žitni trg, deo Keja i Podbare, pojedine ulice na Grbavici i na Rotkvariji, delove Detelinare i Novog naselja, a celokupan spisak dostupan je OVDE.
  • pera

    20.04.2022 17:22
    jedsnostavno su ...
    ... golubovi iskljucali semenke
  • Ivana

    14.04.2022 17:36
    Kod nas jedno veliko ništa!
    Stambena zajednica Đorđa Rajkovića 19b je bila 20. na rang listi, radovi trebali biti završeni do 31.marta ali ništa. Posle upućenom pitanja, odgovor je bio...došlo je do tehničkih problema, površina će biti ozelenjena sledeće nedelje. Od tada je prošlo već 2 nedelje...i dalje ništa! Čemu onda konkursi, čemu rang liste?!?
  • Komšija Goran

    14.04.2022 13:21
    Nedovoljan još 1
    Ja sam jedan od komšija u zgradi bul. Jovana Dučića 14-16. Divno je da smo dobili stazu od žutih cigala posle 40 godina. Jeste lošeg kvaliteta, ali nadamo se da će izdržati dovoljno dugo i da ćemo do tada naći adekvatnu zamenu. Grabljenje zemlje, sejanje trave koja se ne zaliva, dve klupe i kanta ne čine baš parterno uređenje. Za osnovno ozelenjavanje naše zgrade zaslužne su komšinice Mirjana i Neda. Svaka čast na njihovom trudu i upornosti. I ako njihov rad upropašćava baka koja krade cveće i zelenilo, opet druga baka koja kućno smeće ostavlja u ulazu ili kod žardinjera. To je tužno i bezobrazno od njih. No, one su uprkos svemu uporne i hvala im. Mi ostali kupimo smeće koliko možemo. Kad su konkurisale za „Pretvorimo kvart u park“ jasno su napisale šta želimo. Što je na kraju i prihvaćeno, a realizovano je kao što se vidi. Svi smo taj zahtev videli javno. Nažalost, samo 20% je realizovano. Dogovoreno je mnogo više. Trotoari su devastirani skroz. Šaht poklopci su pokradeni i stavljeni betonske ploče zbog kojih je otežan prelaz roditelja sa dečijim kolicima, a za invalide nemoguće proći. Parking onemogućava frontalni prolaz. Tako da je to začarani krug. Stare platane treba zameniti novim. Staviti stubiće (kugle) oko zelenih površina da se automobili ne parkiraju i uništavaju zelenilo i žbunje.
    Komšija @Pera Detlic bilo bi lepo da se sami angažujete i kontaktirate gradsko zelenilo da orežu grane ili izvade drvo. Za naš kvart smo svi odgovorni. Vaš komentar je lična pakost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti