NDNV: Nedopustivo udaljavanje novinarke portala 021.rs sa suđenja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje udaljavanje novinarke portala 021.rs Dragane Price Kovačević sa suđenja u Osnovnom sudu u Novom Sadu.
NDNV: Nedopustivo udaljavanje novinarke portala 021.rs sa suđenja
Foto: 021.rs
Novinarkama portala 021.rs i koleginicama iz Zelene patrole danas nije omogućeno prisustvo suđenju u sporu između suvlasnice građevinske kompanije "Galens" Sanje Petrić i aktivistkinje Dragane Arsić.
Suđenje nije bilo zatvoreno za javnost, a ročište je ubrzo nakon odluke sudije da ograniči prisustvo javnosti i odloženo.
"Upozoravamo pravosudne organe da je takav odnos prema novinarima nedopustiv, ali i veoma opasan i za pravosudn sistem, jer se uskraćivanjem javnosti u sudskim postupcima urušavaju osnovni principi vladavine prava. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da je novinarke prilikom udaljenja iz suda legitmisala sudska straža. Objašnjenje koje je Radio 021 dobio nakon incidenta da su novinarke udaljene jer sudnica nije bila dovoljno velika, nije dovoljno", navode u tom novinarskom udruženju.
 
Kako dodaju, u obavezi je suda da poštuje zakone i omogući javnost suđenja, a posebno u sporovima za koji postoji naročit interes javnosti.
 
"Upravo je suđenje sa kojeg su novinarke udaljene jedan od tih, jer su sa dosadašnjih ročišta mediji redovno izveštavali. A reč je o suđenju aktivistkinji Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragani Arsić po jednoj od pet tužbi suvlasnice Galensa protiv nje, navedenog pokreta i udruženja građana "Fruškać", a za koje advokat odbrane navodi da predstavljaju klasične SLAPP tužbe", dodaje NDNV i poziva pravosudne organe da deluju isključivo u skladu sa zakonima i da ne podležu pritiscima moćnika, jer će, kako kažu, jedino na taj način obezbediti nezavisnost sudske vlasti i poverenje građana u pravosudno sistem.
 
U Osnovnom sudu u Novom Sadu kažu za 021.rs da sudnica u kojoj je bilo zakazano suđenje aktivistkinji Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragani Arsić "nije bila dovoljno velika", o čemu opširnije čitajte OVDE.
  • Zare

    18.05.2022 08:13
    To je cena vaseg realnog izvestavanja.
  • xZx

    18.05.2022 07:16
    Okupirani tigar
    Srbija je u nekoj vrsti okupacije od strane sekte i njenih slugeranja. Niti je to normalno, niti je to narod zaslužio.
  • Salamander

    18.05.2022 06:00
    rupa
    Tužilac ne radi ništa=tužilac radi protiv pravosudja.
    Zašto?
    "Jer je u mogućnosti"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti