Neuspelo traženje firmi za obnovu fasada: Svi ponudili daleko veće sume od planirane

Više cene izvođenja radova koje nude izvođači sve češće utiču na propadanje tendera. Tako je sada poništena i nabavka rekonstrukcije fasada u Ulici Jovana Đorđevića 1, 5 i 7.
Neuspelo traženje firmi za obnovu fasada: Svi ponudili daleko veće sume od planirane
Foto: 021.rs

Iako ponuđači na tenderu nisu u obavezi da obrazlože zašto nude cenu veće od procenjene, jasno je da na to utiče skok cena građevinskog materijala i energenata.

Uvidom u tendersku dokumentaciju, Zavod za zaštitu spomenika kulture je za svaku zgradu predviđenu za rekonstrukciju imao po pet ponuđača. Međutim, svi su imali cene koje su barem za trećinu veće od procenjene. Iz tog razloga nabavka je morala da bude poništena. 

Za zgradu u Ulici Jovana Đorđevića 1, procenjena vrednost radova bila je 5,6 miliona bez PDV-a, a ponude koje su stigle kretale su se od 8,9 do 9,3 miliona dinara. Za zgradu na broju pet, procenjena vrednost bila je 11 miliona, ali su stigle ponude između 15,4 i 16,4 miliona. Na trećoj zgradi Zavod je bio spreman da sklopi posao do 10,5 miliona dinara, ali su stigle samo ponude od 13,6 do 15,5 miliona.
 
Ove tri zgrade sređuju se u sklopu višegodišnjeg projekta obnova starih fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada. Radovi na obnovi fasada već su počeli na dva objekta u istoj ulici, po ceni od 13,8 miliona dinara, i oni se privode kraju, pa je ovo trebalo da bude nastavak uređenja ovog prostora. 
 
Kako je prema podacima iz budžeta za 2022. godinu za sve obnove fasada, računajući i neutrošen novac iz ranijih godina, predviđeno više od 300 miliona dinara, postoji mogućnost da Zavod i bez posebnog rebalansa i preusmeravanja dodatnih sredstava iz budžeta ponovo raspiše tender. 
Poništenjem tendera Zavoda nastavljen je niz od nekoliko prekinutih tendera grada od početka 2022. godine zbog rasta cena građevinskog materijala. Neki su ponovo raspisani, nakon što su povećana izdvajanja iz budžeta ili su povećane same procenjene vrednosti.
 
Da Novi Sad ima problema sa izborom izvođača radova zbog rasta cena nedavno je potvrdio i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je tom prilikom najavio "ni malo lep" rebalans budžeta. 
  • Neko

    24.05.2022 15:31
    Mi kao Stambena zajednica pre nekoliko godina tražili ponudu za obnovu fasade (skidanje stare, postavljanje nove). Za zgradicu od P+3 tražili 30.000 €

    Plus, kažu da prozori, otvori i terase ulaze u računicu površine fasade, ne odbijaju se. To kao da vam na pijaci u cenu krompira uračunaju i masu vage na kojoj se on meri.
  • Pera

    24.05.2022 15:26
    Jel još postoji Komisija za zaštitu konkurencije u ovoj državi?
  • Vlada

    24.05.2022 15:15
    I pobedi NPN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti