FOTO: Jeste li primetili plakate izlepljene svuda po centru Novog Sada? Podneta je prijava zbog njih

Gradska inspekcija podnela je prijavu protiv NN lica zbog nedozvoljenog lepljenja nalepnica za otkup laptopova na zgradama, urbanom mobilijaru i drugim mestima u centru Novog Sada.
FOTO: Jeste li primetili plakate izlepljene svuda po centru Novog Sada? Podneta je prijava zbog njih
Foto: 021.rs

U novosadskoj upravi za 021.rs navode da je 27. i 31. maja Gradska uprava za inspekcijske poslove, po prethodnoj prijavi građana, obavila inspekcijski nadzor na Pozorišnom trgu i Uspenskoj ulici, gde je konstatovano da su na mobilijaru, fasadi zgrade i autobuskim stajalištima polepljene reklame za otkup laptopova. 

"Kako na samoj lokaciji nije zatečeno lice koje lepi nalepnice, postupak je pokrenut protiv NN lica, a takođe je i nadležnoj službi naloženo uklanjanje nalepnica", kažu iz grada u dopisu poslatom 021.rs.
 
U inspekciji su naveli i da je uklanjanje nalepnica počelo 27. maja i završeno do 31. maja, kao i da će u budućem periodu lokacije u centru biti pod pojačanim nadzorom.
Iz gradske uprave za 021.rs nisu naveli da li je ovo jedini slučaj da su reagovali povodom lepljenja nalepnica na javnim površinama, jer je plakatiranje zabranjeno prema Odluci o uređenju grada. Na pitanja o broju podnetih prijava i drugih akcija preduzetih po ovom pitanju u proteklih godinu i po dana, iz lokalne vlasti nisu ništa odgovorili. 
 
Takođe, Grad nije objasnio ni koje su kazne, ni kako se vodi postupak.
 
 
Prema postojećoj odluci, u Novom Sadu je dozvoljeno lepljenje plakata samo na za to predviđenim "plakatnim mestima". Uglavnom je reč o kružnim betonskim stubovima u centru grada, kao i o još nekoliko mesta koja su određena u posebnom pravilniku. 
 
Svako drugo lepljenje plakata ili nalepnica je zabranjeno članom 133 Odluke o uređenju grada. Propisane su i kazne za one koji ne poštuju odluku, te se one kreću od 25.000 za fizička, do 150.000 dinara za pravna lica. Osim toga, postoji i mogućnost da se izrekne kazna rada u javnom interesu od 20 do 240 sati. Kaznenim radom bi oni koji su lepili plakate mogli da se nateraju da iste i uklone. 
 
Problem je i u tome da je teško dokazati ko je lepio plakate ili nalepnice, čak i onda kada inspekcija podnese prijavu protiv nekoga. Da bi se dokazalo prekršajno delo, neophodno je da milicioner ili inspektor zateknu počinioca u lepljenju, što gotovo nikad nije slučaj, jer se reklame lepe uglavnom noću. 
 
Čak i kada se prijava podnese protiv osobe čija se firma reklamira, ono što sleduje jeste odbrana da to nisu plakati preduzeća ili pak da su ih na zabranjena mesta lepili radnici koji su bili angažovani da to učine na propisanom reklamnom mestu. 
  • posmatrac

    11.10.2022 11:28
    plakati
    Nije kriv taj sto lepi, onog koji nudi usluge lako je naci, broj telefona, naziv firme i njih zestoko kazniti, oni su glavni krivci. A i sto jedan napisa u komentarima koji bolid ce okrenuti telefon da se javi za oglas.
  • Vrlo

    07.10.2022 12:06
    Lako
    Ko se ovde pravi lud? Ako se firma reklamira na ovaj nacin ona je unajmila nekoga da to okaci. Znaci… nazoves firmu, a broj ja na plakatu i deeebeeelo je kaznis. Ne vidim sta je ovde komplikovano.
  • Tja

    06.06.2022 10:25
    @novosadjanin

    Autošovinizam nije ništa drugo do nove kovanice koju koriste ovi "alternativni desničari" (čitaj mali retardi koji su juče sišli sa 4chana i YT) debili da spuste ljude koji kritikuju ono što ne valja. Čim vidim da neko koristi tu kovanicu znam da se juče rodio. Pa mi smo se ovde tih rečci naslušali, ima ih mali milion. Nego vole ljudi da guraju internet trendove, potpuno su se amerikanizovali, pa tako čim neko napravi neko šklopociju od termina, svi je rado prihvate, nema veze što je potpuna budalaština. Napiši lepo "mRziŠ sVE štO je sRpsKO" ili tako neku debilanu, nema potrebe za novogovorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti