Seksualno uznemiravanje i ucene - Ovo su rezultati istraživanja na dva novosadska fakulteta

Studenti, kao i zaposleni na dva novosadska fakulteta - na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, upoznati su sa ili su doživeli seksualno uznemiravanje i ucenjivanje.
Seksualno uznemiravanje i ucene - Ovo su rezultati istraživanja na dva novosadska fakulteta
Foto: 021.rs

Ovo su neki od zaključaka upravo završenog istraživanja o problemu seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima na ova dva fakulteta.

U istraživanju su, u periodu od februara od maja, učestvovali stručni timovi, ukupno 1.182 studenta i 215 zaposlenih sa oba fakulteta, a kako bi se analizirali podaci o prisutnosti seksualnog uznemiravanja i ucena, o pojedinačnim slučajevima, te o očekivanjima šta je na institucijama da rade u vezi s ovim problemom.

Istraživanje je rezultiralo i izradom informativne brošure "Bezbednost i poverenje za sve: Percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu", koja je dostupna OVDE, a na kojoj je, kao i u istraživanju, radilo šestoro istraživača s dva fakulteta. 
 
Rezultati pokazuju da studenti i studentkinje umeju da definišu seksualno uznemiravanje i ucenjivanje i znaju da razlikuju lakše i teže oblike - merkanje, dobacivanje, gestikulaciju, slanje fotografija pa sve do neželjenog fizičkog kontakta i nasilja. Studenti znaju i da se ovo nasilje normalizuje, kao i da svako može da postane žrtva.
 
Gotovo svi anketirani studenti poznaju nekog ko je bio žrtva, a pojedini mladići su istakli i primere istopolnog uznemiravanja i ucenjivanja. Edukacija o ovoj temi je, zaključuju istraživači, urgentna budući da studenti i sami navode da se o temi nedovoljno govori, te da nema sistematične edukacije. 
 
Prema rezultatima ankete sa studentima, najzastupljenije je verbalno seksualno uznemiravanje, a slede neverbalno i fizičko seksualno uznemiravanje. I verbalno i neverbalno seksualno uznemiravanje su učestaliji na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, dok su ostali oblici podjednako zastupljeni na oba fakulteta. 
 
Inače, šest oblika seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja su: verbalno, neverbalno, fizičko zlostavljanje, ucenjivanje, uznemiravanje putem savremenih tehnologija i proganjanje. 
 
Anketirani su i profesori, saradnici i drugi zaposleni na oba fakulteta. Rezultati kazuju da je oko 10 odsto zaposlenih doživelo bar jedan oblik seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih pet godina. Više od polovine slučajeva je verbalno nasilje, a počinioci su u više od polovine slučajeva su zaposleni iz višeg zvanja. 
 
Među zaposlenima, žene su češće žrtve u odnosu na muškarce. Zaposleni na Filozofskom fakultetu su doživeli seksualno uznemiravanje i ucene u nešto višem procentu u odnosu na zaposlene sa Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (ali je potrebno uzeti u obzir rodnu strukturu zaposlenih na oba fakulteta, napominju istraživači).
 
Ono što je definitivno potrebno na ovim ustanovama su vršnjački savetnici koji će raditi sa studentima i studentkinjama. Svi - i zaposleni i studenti, trebalo bi da prođu kroz obaveznu edukaciju kako bi znali da prepoznaju opasnost, a potom i da reaguju. Ustanove mogu da usavrše svoj rad tako što će doneti adekvatne pravilnike koji će se baviti ovom temom, a od pomoći bi bilo i formiranje timova za podršku žrtvama.
 
Bitno je napomenuti da je, kako je i 021.rs pisao, Filozofski fakultet prvi na Univerzitetu u Novom Sadu koji je usvojio Pravilnik o prevenciji i zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja, čime je već napravio korak napred u zaštiti studenata i zaposlenih.
  • Goran

    03.06.2022 06:01
    Moralnost i postovanje tudje licnosti su davno otisli iz ove drzave. Tuzno je sto se ovakve stvari desavaju na fakultetima koji bi valjda trebalo da predstavljaju mesta gde se neguju postenje I normalnost.
  • Goran

    03.06.2022 05:49
    Sramota.
  • Новосађанин

    03.06.2022 03:47
    Мене је док сам студирао једна девојка стално меркала, а и ја њу. После смо и гестикулирали, добацивали и слали фотографије. Сад видим да смо требали да пријавимо једно друго. А ми се венчали. Где се тада били да нас образујете???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti