FOTO: Masovna vožnja Novosađana kroz gradske ulice na Međunarodni dan bicikla

Više stotina Novosađana i Novosađanki proslavilo je Međunarodni dan bicikla masovnom Kritičnom masom, vožnjom kroz gradske ulice.
FOTO: Masovna vožnja Novosađana kroz gradske ulice na Međunarodni dan bicikla
Foto: 021.rs

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) okupila je brojne bicikliste i biciklistkinje na 3. jun, svetski praznik vožnje dvotočkaša koji je ekološki najprihvatljivije prevozno sredstvo, a mnogima i rekreacija i zabava.

Vožnja u trajanju od oko sat i po vremena počela je iz Limanskog parka, a nastavila se Šekspirovom i Ulicom Narodnog fronta.

 
Nakon izlaska na Bulevar Evrope, vozilo se Hadži Ruvimovom i Braće Popović kroz Rotkvariju. S Bulevara kralja Petra I masovna kolona je skrenula u Kisačku, nastavila ka Keju, a potom se uključila na Bulevrar cara Lazara da bi vožnja bila okončana na platou kod Spensa.
 
 
Vožnju je, kao i uvek, održana u pratnji saobraćajne policije.
 
Učesnici Kritične mase aktivan deo obeležavanja Međunarodnog dana bicikla završili su poznatim biciklističkim pozdravom - istovremenim podizanjem dvotočkaša u vazduh.
 
 
U 20h je počela bioskopska projekcija na otvorenom za one koji su želeli da pogledaju francuski klasik iz 1965. godine Pierrot le Fou, a zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji.
 
Inače, NSBI je dan počela deljenjem paket-doručka biciklistima koji su se zatekli jutros u blizini Futoške pijace, na putu ka poslu ili u drugim obavezama.
 
Međunarodni dan bicikla obeležava se od 2018. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Cilj svih aktivnosti ovog dana je promocija biciklizma i bicikla kao prevoznog sredstva koje je najekonomičnije, najpovoljnije po životnu sredinu, komfor u kretanju kroz grad i odličan izbor za fizičku aktivnost.
  • Jowan Snow

    04.06.2022 14:13
    Biciklistički grad
    Novi Sad je prvi grad u državi koji ima staze za biciklove duž celog grada!Uskoro će biti napravljen i taj famozni biciklistički most koji će zaprepastiti i Holanđane!Možda bi jednog dana trebalo preseliti kompletan saobraćaj izvan grada i grad proglasiti za potpuno zeleni!Autobusi bi išli na struju ili vodonik!
  • Vlada

    04.06.2022 13:07
    @Dragan

    Lažeš Dragane kao ker. Prešao sam biciklom Beč, Firencu i Amsterdam a da nigde nisam morao sa bicikla da siđem.
  • Dragan

    04.06.2022 09:29
    Ah
    Seljačka smejurija.Bicikl je potreba a ne sredstvo za trke,slikanje.Letite biciklom kroz raskrsnice.U Evropi morate stati sići sa bicikla i preći ulicu.U Stokholmu,Amsterdamu osnovmo prevozmo sredstvo bicikl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti