Rasprodaja atraktivnog novosadskog zemljišta: Umesto neuređenog zelenila i parkinga - višespratnice

Grad planira da proda pet atraktivnih parcela kako bi se gradile stambene zgrade na mestu Rasadnika, Depresije, Tozinovca, u ulicama Kosančić Ivana i Branka Bajića.
Rasprodaja atraktivnog novosadskog zemljišta: Umesto neuređenog zelenila i parkinga - višespratnice
Foto: 021.rs
Ovim potezom lokalna vlast planira da proda više od 20.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta u urbanoj zoni Novog Sada koji su sada zelene površine ili parkinzi. 
 
Grad može da očekuje značajane prihode od prodaje ovih parcela - više miliona evra. To bi pomoglo Gradu da ostvari planirane prihode, s obzirom na to da postoje problemi izazvani ekonomskim udarima usled rata u Ukrajini i pandemije korona virusa. 

Reč je o parcelama koje su se u urbanističkim planovima prethodnih godina pominjale kao potencijalne atraktivne lokacije koje grad priprema za investitore. One su 31. maja, đuture, ubačene na spisak Programa otuđenja građevinskog zemljišta za 2022. godinu, a uz njih je dodato i više od desetak manjih parcela namenjenih za gradnju kuća po raznim delovima gradskih i prigradskih naselja. 

Najveća parcela čije se otuđenje planira jeste na mestu nekadašnjeg Rasadnika, uz Futoški put, severno od novog objekta Lidla. Ovaj prostor ima 10.809 kvadrata i radi se o velikoj zelenoj površini čije su očuvanje tražili ekološki aktivisti, a nedavnim izmenama urbanističkih planova Grad je dozvolio da se tu grade objekti od 10 etaža sa podzemnom garažom.
 
 
Drugi prostor po veličini je ugao ulica Branka Bajića i Braće Popović, nedaleko od Novosadskog sajma, koji se već neko vreme nalazi na spisku za prodaju. Grad je na tom prostoru uklonio nekadašnje industrijske magacine, pa sada ova lokacija predstavlja praktično jedinu veću neiskorišćenu zelenu površinu na betoniranoj Detelinari. 
 
Prostor veći od 7.000 kvadratnih metara čini nekoliko katastarskih parcela i urbanistički planovi omogućavaju da se tu sazida stambeno-poslovni kompleks od osam etaža, sa podrumskom garažom. Treba navesti i da je na ovom prostoru ranije bila predviđena izgradnja zgrada od 12, pa i 18 spratova, ali su urbanisti to opet vratili na osam etaža. 
 
  
 
Treći prostor čiju prodaju je odobrilo Gradsko veće jesu četiri parcele u Depresiji, odnosno odmah iza okretnice GSP-a, u Ulici Ive Andrića, čija je površina veća od 1.000 kvadratnih metara. Ove parcele verovatno neće ni ići na licitaciju, nego će se direktno prodati Galensu, koji je vlasnik obližnjih parcela, što bi značilo da mogu da spoje parcele zarad izgradnje kompleksa zgrada do devet etaža, što je i dozvoljeno zakonom. 
Već je poznato da Galens planira gradnju na ovoj lokaciji, uz nedavno sagrađenu prodavnicu Lidla, dok će pored kompleksa biti izgrađen i novi most u nastavku Bulevara Evrope, takozvani "Kineski most".
 
 
Odobrena je i prodaja zemljišta koje se sada koristi kao privremeni parking u Ulici Kosančić Ivana 13. Na prodaju će se nuditi plac od gotovo 730 kvadratnih metara i na ovoj lokaciji će moći da se zida zgrada od pet spratova, sa uvučenim šestim spratom. Zanimljivo je da se na ovoj parceli uopšte ne predviđaju podzemna etaža za garažu, iako bi se zgrada gradila upravo na mestu privremenog parkinga koji koriste stanari okolnih zgrada. 
 
  
 
Peto zemljište koje lokalna vlast želi da proda je nekoliko parcela koje zajedno čine oko 500 kvadrata uz probijeni deo Bate Brkića, nedaleko od ugla sa Ulicom Miloja Čiplića. Radi se o prostoru na kom je ostalo nekoliko kuća koje je Grad eksproprisao proteklih godina kako bi se probio bulevar u ovom delu Tozinovca, najstarijem delu Satelita iz 1956. godine, koji je dobio ime po tadašnjem gradonačelniku Todoru Tozi Jovanoviću. Budući vlasnik će ovde moći da gradi zgrade od sedam etaža sa garažom u podrumu.
 
  
 
Kada će ove parcele biti tačno prodate sada zavisi samo od brzine kojom će gradska vlast objaviti oglase za prodaju. 
  • Jekarra

    01.07.2022 07:37
    Podbara
    Grad netreba da se uništava,grad je grad,sela vi učeni i naučeni oživite,ove "kokošinjce"što se nazidali u N.Sadu trebali ste nazidati na svojim dedovinama,i sve bi bilo bolje,niste vi za Panonsku ravnicu dušu joj vadite,sav ste pesak iskopali da udarite temelje vašoj kulturi,to treba razumeti i VOLETI!
  • Roppe

    10.06.2022 10:38
    Miriše
    Mi na GaleNS
  • Sajam

    10.06.2022 09:22
    realno
    Nadvožnjak bi rasteretio saobraćaj oko sajma, značio bi i povezao detelinaru preko Branka Bajića ka centralnim delovima . Taj deo ulice Novosadskog sajma je jednosmeran , iz H Veljkove se dolazi i ka H Veljkovoj odlazi I tu su gužve ,plus ulaz u klinički centar, nekad nemaju ljudi gde da parkiraju. Produžetkom bi se dolazilo I odlazilo iz dva I više pravaca tom ulicom I skratio put ka centralnim delovima, a uz proširenje parkinga u tom delu i parkingom na uglu B Bajića I bulevara evrope bi se stvorila mesta za parkiranje a možda i neko dečije igralište uz zelenilo na koje se uvek zaboravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti