Novosađanka o biznisu koji cveta u Srbiji: Časovi srpskog za Ukrajince i Ruse, a evo šta još traže

Rusi i Ukrajinci u Srbiji otvaraju firme, kupuju nekretnine ili se privremeno nastanjuju, bežeći od rata i sankcija, piše eKapija.
Novosađanka o biznisu koji cveta u Srbiji: Časovi srpskog za Ukrajince i Ruse, a evo šta još traže
Foto: Pixabay
Oni srpski jezik u školi nisu učili, pa se u malim oglasima sve češće materijalizuje nova biznis ideja, časovi srpskog jezika za Ruse i Ukrajince.
"Interesovanje je pojačano otkad je počeo sukob u Ukrajini. Uglavnom traže neki najosnovniji vid komunikacije i brzo to savladaju, dosta se 'pohvata' po zvučnosti, mada su jezici, iako srodni, ipak različiti", kaže za eKapija Svetlana iz Novog Sada koja preko oglasa nudi časove srpskog Rusima i Ukrajincima.
Najveći problem za razmevanje Srba i Rusa je, kako navodi, dosta sličnih reči koje imaju apsolutno suprotno značenje (na primer čuveno pitanje "Kak tvaja familija?" (kako se prezivaš) i još čuveniji "srpski" odgovor, "Dobro, hvala na pitanju").
 
"To je zato što mi mislimo da ih dobro razumemo, na osnovu naučenog u školi, ali to su osnove koje su se uglavnom pozaboravljale, pa konverzacija deluje dosta smešno", objašnjava Svetlana. 
 
Rusi se, dodaje, javljaju na oglas čak i da bi dobili savete o životu u Srbiji.
 
"Reč je o ljudima koji su došli da rade i koji mogu da rade od kuće. Kursevi se mahom drže onlajn, a imamo i dosta učenika koji su učenje srpskog započeli još u Rusiji".
 
Svetlana navodi i da za poslovne kontakte, za kupovinu nekretnina ili sređivanje dokumenata, Rusi unajmljuju prevodioce koji idu sa njima po insititucijama, kod advokata ili u razgledanje stanova.
 
Ima i Ukrajinaca zainteresovanih za učenje srpskog, a iako su ruski i ukrajinski dva različita jezika, oni svi znaju i koriste ruski u kontaktu sa profesorima koji drže časove, a jedino se prepoznaju po tvrđem izgovoru.
 
I profesorka ruskog jezika u jednoj beogradskoj gimnaziji nedavno je dala oglas u kojem nudi časove srpskog jezika za ruske državljane.
 
"Još nema zainteresovanih, ali očekujem da počnu da se javljaju", kaže ta profesorka, koja je i autor nekoliko udžbenika i koja je i ranije držala časove Rusima u Beogradu.
 
Predavače ruskog u poslednje vreme traže i škole stranih jezika, koje ranije nisu imali ovaj jezik u ponudi.
  • ludilo

    08.06.2022 19:56
    ovi sto pametuju o porezima, dabogda ziveli od prosvetarske plate a pogotovo penzije
  • vrabac

    08.06.2022 19:06
    Dobrodošli svi.
  • Leontije

    08.06.2022 19:01
    Opšte slepilo?
    Neki pominju neplaćeni porez od strane onih koji daju časove srpskog jezika. Slažem se, to nije u redu, ali šta ćemo sa porezom koji godinama ne plaćaju velika preduzeća i čuveni bizMismeni? Radi se o milijardama dinara. Od truna u oku ne vide se šumetine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.