Na novosadskim pijacama kilogram maline i do 1.000 dinara, rod ove godine manji

Počela je sezona malina, a na novosadskim pijacama pojavile su se prve korpice. Na pojedinim tezgama za kilogram je potrebno izdvojiti i do 1.000 dinara.
Na novosadskim pijacama kilogram maline i do 1.000 dinara, rod ove godine manji
Foto: 021.rs

U novosadskim marketima, za sada, nema malina. Na pijacama u ponudi su korpice, uglavnom od pola kilograma, ali i manje.

Prosečna cena korpice od pola kilograma je oko 350 dinara, pa kilogram uglavnom ne prelazi 700-800 dinara.

Međutim, ukoliko se neke maline prodaju pod reklamom da su kvalitetnije u odnosu na druge, onda kilogram može da košta i do 1.000 dinara. 
 
Prema pijačnom barometru, na Futoškoj pijaci ćete za korpicu izdvojiti u proseku 250 dinara, na Limanskoj između 250 i 400 dinara, na Detelinarskoj između 200 i 250 dinara, dok na Ribljoj pijaci korpica košta od 160 do 500 dinara. 
 
"Krenula je prodaja pre neki dan, ali čini se da ljudi čekaju da cena padne, pa da više kupuju. Nije ni ovih 300-400 dinara za pola kile tako mnogo, ali znaju svi da će za sedam ili 10 dana cene biti znatno manja, pa čekaju", kaže jedan od prodavaca na pijaci.
Pijačari za 021.rs kažu i da su čuli od građana kako je ovo voće u marketima znatno skuplje, ali da lično nisu videli. Kako kažu, verovatno su u pitanju uvozne maline, što je bio slučaj i ranijih godina. 
 
U većini trgovinskih lanaca koje smo obišli malina nije bilo, a prodavci su rekli da tek očekuju da pristignu. 
 
Prethodnih dana mediji su preneli da je počela sezona berbe malina i da ovogodišnji rod nije velik, što će uticati na cenu. 
 
 
Radović: Treba da budemo veseli ako...
 
Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović kaže za Novu ekonomiju da je rod manji. Kako navodi, prošle godine bilo je nepunih 50.000 tona, dodajući da bi trebalo da "budemo veseli" ukoliko ove godine rod bude 40.000 tona. 
 
On očekuje da se za deset dana kristališe cena, "ne zato što malinari vole da zarade više para, već zbog poskupljenja troškova proizvodnje".
 
Radović iznosi podatak da se najveći deo srpske maline, 85 odsto, izvozi na druga tržišta, pet odsto se prodaje u Srbiji, a deset odsto je išlo u Rusiju i Ukrajinu. Srpska malina se prodaje po dobrim cenama i u Skandinaviji, arapskim zemljama i Japanu.
 
Dodaje da su, prema već ugovorenim obavezama, hladnjačari i izvoznici ostali dužni da isporuče 20.000 tona maline za 2019. godinu, sledeće oko 15.000 tona, pa već u startu ulaze sa minusom između 30.000 i 35.000 tona.
U Privrednoj komori Srbije kažu za Novu ekonomiju da je poslednjih meseci slab izvoz srpske maline na strano tržište.
 
Sekretar Udruženja za biljnu i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović kaže da postoje ugovori koji su napravljeni za određene količine maline koje stoje u hladnjačama u Srbiji, jer kupci nisu u stanju da ih povuku prema planiranoj dinamici isporuke usled loše prodaje u zapadnim zemljama.
 
"To je ono što nas zabrinjava, koliko će biti interesovanje za novi rod i kako će to ići dalje. Procenjuje se da na zalihama ima preko 15.000 tona maline, a to je za ovaj period godine mnogo", dodaje Bogunović.
 
  
 
Prema njegovim rečima, pred novu berbu nema optimistične prognoze, ali dodaje da to ništa ne znači, jer će se mnoge stvari znati tek kada berba počne.
 
"Mnogo toga će zavisiti od cene, smatramo da je jedan od razloga što su neki od kupaca odustajali i cena. Mi smo ove godine u odnosu na prethodnu izgubili 11 država sa kojima smo ranije trgovali, iako smo uspeli da plasiramo našu malinu u veliki broj zemalja, od Amerike do Japana, Australije", kaže predstavnik PKS.
 
Podseća da je ove godine veći rod maline i u Poljskoj i da će konkurencija biti jača nego prošle godine.
  • Milica

    11.06.2022 08:29
    zuto zlato
    cena maline skače, u ostalom kao svo voće i povrće, ali i med, zuto zlato, najbolje od pcele nesto po cemu smo prepoznatljivi je takođe sve skuplje
  • Bane

    11.06.2022 07:45
    Ofucana tema
    Dao Bog i tržište da budu 5000 dinara. Znači da ima ko da kupi.
  • V

    11.06.2022 07:29
    V
    Zato ce proci gore nego Jagode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti