FOTO Aktivisti predali pismo Vučeviću: Hitno prekinuti sve radove na Šodrošu, kamp se ne povlači

Grupa građana, aktivista angažovanih na odbrani Šodroša od seče pred izgradnju novog mosta, predala je pismo sa zahtevima gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.
FOTO Aktivisti predali pismo Vučeviću: Hitno prekinuti sve radove na Šodrošu, kamp se ne povlači
Foto: 021.rs

Oni od Vučevića, ali i svih ostalih nadležnih organa, traže hitnu reakciju i zabranu svih aktivnosti koje se upravo dešavaju na Šodrošu, a zbog kojih aktivisti već četiri dana kampuju na lokaciji.

Inicijativu su, u ime građana, predali Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA i Marko Šćiban, aktivista i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Građani se sada ne bore samo za Šodroš, već za sudbinu celog Novog Sada i pobedu zdravog razuma, poručila je Jakovljević ispred Gradske kuće. Kako kaže, Šodroš, Kamenička ada i Ribarac su delovi Nacionalnog parka "Fruška gora", ekološkog koridora i "Ekološke mreže Srbije", a dozvole za seču autohtonih vrsta nije dao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
 
"Naše institucije se više ne mogu praviti mrtve. Pokrajinskom zavodu ćemo danas odneti mrtvog mladunca dabra, o kojem smo jutros obavešteni na lokaciji Šodroša, a to nije jedina životinja koja je stradala. Pozivamo sve institucije da odmah uđu u razgovore sa nama, građanima Novog Sada jer se ovo više ne može i ne sme ignorisati", navodi Jakovljević.
 
Ona podseća da Beograd ima sopstvena iskustva sa projektom "Beograd na vodi", da je Grad Zagreb "odbranio razum i sprečio projekat Zagreb na vodi", te da je ovo poslednji trenutak da se institucije, kako kaže, urazume i poslušaju građane.
 
"Zahtevamo da se podnesu krivične i prekršajne prijave protiv kineske kompanije CRBC jer sada vidimo kako se ponašaju - potpuno bez kontrole. Treba sad stati i priznati da je ovo sve urađeno na nezakonit način, ali nečija odgovornost mora da se ustanovi. Gradonačelnik jako želi da se s izgradnjom ovog mosta krene što pre, ali to prosto tako ne ide. On će morati da poštuje zaštitu na ovom delu priobalja, a mi se iz kampa nećemo povući", poručuje Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA.
 
 
Aktivista Marko Šćiban podseća da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode još 2006. godine uradio studiju zaštite Dunavca, Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, a budući da ovo područje poseduje različite biodiverzitetske karakteristike.
 
"Ali 2013. godine je ova studija misteriozno i iz nepoznatih razloga - povučena. To povlačenje studije zapravo omogućava nelegalne delatnosti proteklih dana i koje se, suprotno razumnoj logici, planiraju u narednim mesecima i godinama. Studija na kojoj je prošle godine radilo više grupa aktivista i stručnih organizacija utvrdila je prisustvo više od 200 strogo zaštićenih vrsta, što ukazuje na to da je ovo područje jedna prirodna oaza sa velikim brojem zaštićenih vrsta i prirodnih osobenosti koje nam služe na razne načine. Važno je da pokušamo da se izborimo da Novi Sad ne postane prestonica divlje gradnje i nezakonitih aktivnosti u šta se nažalost pretvara, već da se neke stvari, kad se već rade suprotno logici i opštem dobru, ne rade suprotno zakonu", kaže Šćiban.
 
On podseća da niko trenutno ne zna šta se zapravo planira i izvodi na Šodrošu, kao i da nije urađena Studija procene uticaja na životnu sredinu.
 
"Mi nismo protiv mosta, ali jesmo protiv mosta na ovoj lokaciji. Ima i više nego dovoljno mesta u gradu za most na korisnijem mestu u odnosu na ovih kilometar od Mosta slobode", dodaje Marko Šćiban.
 
 
Aktivisti navode da im je na pisarnici Gradske kuće rečeno da će pismo stići do gradonačelnika koji, inače, trenutno boravi u Sloveniji u službenoj poseti.

Podsetimo, građani su i javno izneli ukupno četiri zahteva: potpunu obustavu radova, javnu objavu celokupne dokumentacije u novom mostu, procesuiranje odgovornih za bespravnu seču stabala i formalnu zaštitu celokupnog lokaliteta kao Parka prirode, odnosno Spomenika prirode.

  • Pjotr

    03.07.2022 20:03
    Krem de la lrem
    Ovog Brkovića i Pogačara kad vidim odma znam da su sumnjive radnje i da veze nema sa istinom što govore.
  • Matrix

    19.06.2022 12:07
    Dva mosta
    Ovi koji su protiv ovog mosta verovatno nikada nisu prosli kroz Kamenicu. Da jesu, znali bi da je neprekidno zakrcenje glavnih ulica u Kamenici moguce resiti jedino ako se izgradi ovaj most. Medjutim, na ovoj lokaciji bi bio potreban samo most za automobile i bicikle. Most za teretni saobracaj trebalo bi graditi izmedju Futoga i Begeca, jer nije logicno da nesto sto zovu obilaznica ide kroz grad.
  • Posmatrač

    18.06.2022 10:38
    @Slavko
    Klasični konformistički, sebični pojedinac posrnulog srpskog društva. Vaš komentar govori o tome koliko ne vidite dalje od svog nosa. Apsolutno Vas ne zanima šta će biti posle Vas i kakvu zemlju predajemo našim potomcima. Smeta Vam nehigijensko naselje, ali ne zbog ljudi koji žive u nehumanim uslovima, nego jer Vaš uvaženi nos ne može podneti smrad. Više Vam smeta pseći izmet u travi nego posečeno drvo? Verujte mi, dobro je Vama u smradu i prljavštinu. Vama samo smeta kad neko (poput aktivista sa Šodroša) uzburka učmalu baru u kojoj obitavate. Bar da ste u manjini...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti