Prosečna plata u Novom Sadu "prešišala" realne plate za oko 250 evra

Nakon naglog rasta od oko 5.000 dinara za samo mesec dana, prosečna novosadska plata sada je pala za skoro isti iznos, na 85.910 dinara bez poreza i doprinosa.
Prosečna plata u Novom Sadu "prešišala" realne plate za oko 250 evra
Foto: Pixabay

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku za april, prosečna plata u Srbiji je 73.012 dinara neto, a na nivou Vojvodine je 69.348 dinara neto. 

To je blagi pad proseka zarada nakon većeg rasta koji je zabeležen u martu, ali ostaju veliki disbalansi između iznosa koji građani zarađuju u većim mestima i malim opštinama, kao i na nivou radnih mesta.

Novosađani imaju najveće plate na nivou Vojvodine i daleko su iznad svih drugih opština.
 
Razlika u platama između Novog Sada i malih opština su ogromne. Tako je najniža plata u Vojvodini ona koju dobijaju zaposleni u Baču, a koja iznosi 55.023 dinara, što je razlika od gotovo 31.000 dinara u odnosu na daleko veću prestonicu Vojvodine.
 
I plate u javnom sektoru su pale, ali su ostale na višim nivoima u odnosu na minimalce na koji je prijavljen veliki procenat građana Srbije u privatnom sektoru.
 
Tako su plate u javnom sektoru u celosti u aprilu iznosile 77.886 dinara neto, a zaposleni u administraciji imaju prosečne plate od čak 83.115 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Medicinarima je prosečna zarada 79.067 dinara, a prosvetarima i zaposlenima u kulturi 70.431 dinara. 
 
Nerealni iznosi prosečne plate kontriraju realnim zaradama radne snage u Srbiji. Da je tako pokazuje obračun koji takođe vodi Republički zavod za statistiku - medijalna zarada, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji.
 
Prema novom statističkom preseku, medijalna zarada je u aprilu u Srbiji iznosila 55.267 dinara neto, što je tek za koji dinar veći iznos od najniže vojvođanske plate zaposlenih u Baču.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Samba

    27.06.2022 08:00
    Evo primer za smejanje..Radnik uprave za zajednicke poslove pokrajinskih organa ima platu 33.000dinara(vlada Vojvodine dotira 16.000dinara do minimalca)i jos kazu tu je uracunat topli obrok i regres!!!!!Malo nejasno,a zamenici,pomocnici,savetnici po 150.000dinara i prosek bude taj sto vi pricate....
  • Dragan

    26.06.2022 22:07
    Komentar
    Sve dosadasnje vlasti treba da je sramota,sa 42 g.radnog staza kao hemijski tehnicar na fakultetu u NS...plata jedva 40000 din o kakvim to prosecima pisete...povecajte vi donju granicu da moze da se zivi a ne preživljavazbog toga nikad a ni necu dati svoj glas ni jednoj stranci....
  • Nemanja

    26.06.2022 05:31
    Plata
    Pa dobro. Imam platu 350.000 a prosek je ok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti