Više cene materijala uticale na investicije "Vodovoda"

Povećanje troškova energenata i cena građevinskog materijala uticala je i na obim investicija JKP "Vodovod i kanalizacija" u 2022. godini.
Više cene materijala uticale na investicije "Vodovoda"
Foto: 021.rs

Smanjenje obima potvrđeno je na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada, kada je usvajan rebalans budžeta. Gradska vlast je morala da odloži pojedine radove planirane za ovu godinu i preraspodeli novac kako bi se pokrile više cene radova.

Iako je obim investicija manji tek za oko 30 miliona dinara, on i dalje prevazilazi milijardu dinara. Od pojedinih radova se odustalo, dok su neki novi dodati.

Tako su iz programa izbrisani radovi na rekonstrukciji vodovoda u delu Podbare, u Begeču, ulicama Orlovića Pavla, Milenka Grčića, Zadružnoj, Šekspirovoj i Stražilovskoj. Za sve je dato obrazloženje da su usled rasta tržišnih cena porasle i njihove vrednosti za koje nema dovoljno sredstava. 
 
Nasuprot tome, dodate su izrade projekta za vodovod oko Dunavske ulice u Sremskoj Kamenice i duž puta Novi Sad-Temerin nedaleko od Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u vrednosti od tri miliona dinara. Novina su i radovi u Alamškom kraju od pet miliona i gradnja dela mreže u Begeču od 60 miliona dinara, dok će ostatak od 40 miliona dinara za radove u ovom mestu biti plaćen u narednoj godini.
 
Urađene su i izmene vrednosti investicija zbog rasta troškova, pa su radovi na mreži oko Ulice Živojina Ćuluma porasli sa 80 na 90 miliona dinara, pri čemu će deo od 60 miliona biti plaćen ove, a ostatak naredne godine. Povećano je izdvajanje za radove na vodovodnoj mreži u radnoj zoni Kać za skoro četiri miliona i sada iznose nešto više od 96,3 miliona dinara.
U delu programa investicija JKP "Vodovod i kanalizacija" koji se odnosi na ulaganja u sistem odvođenja otpadnih voda došlo je do povećanja ukupnih izdvajanja za oko 63 miliona dinara i sada taj segment iznosi 332,5 miliona dinara.
 
Ovde su dodati projekti na rekonstrukciji i gradnji kanalizacione mreže na delu Rumenačkog puta i Rumenačke ulice, u delu radne zone Sever 1. Osim toga, tu su i radovi na povezivanju fekalne kanalizacije Kaća, Budisave i Šangaja na mrežu ka novoj Glavnoj crpnoj stanici na Keju, kako se ove otpadne vode više ne bi ispuštale u Dunav u zoni izvorišta "Ratno ostrvo". Takođe, povećana je i vrednost radova na putu Šajkaškog odreda sa 125 na 160 miliona dinara. 
  • Realista

    04.07.2022 15:06
    budalasto saopštenje
    A šta ih je sprečavalo da investiraju u poslednjih 22 godine? Skupe usluge osveštavanja vode od strane crkve?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti