Gde u NS da dobijete besplatnu vizuelnu pripremu za tehnički i šta ako padnete?

Mnogi građani su u potpunom šoku kada im se kaže da im vozilo nije prošlo tehnički pregled. Uglavnom su to oni koji nemaju svog majstora i ne znaju kome da se obrate.

Kako objašnjavaju u Auto-tehnici, prvi korak koji preporučuju je smirivanje negativnih emocija i prihvatanje činjenice da se radi o nekoj neispravnosti na vozilu u kome se vozite vi, vaša porodica i prijatelji.

"Ukoliko imate svog majstora naša preporuka je da ga odmah pozovete, dok ste još na samom tehničkom pregledu. Mi praktikujemo da naši kontolori daju još jedno usmeno pojašnjenje majstorima o kvarovima koje su uočili. Naravno, ovde je bitno istaći da moramo razlikovati o kojoj se neispravnosti radi. Ako je u pitanju limarija ili korozija obraćate se auto-limarima, mehaničarima za popravke kočnica ili upravljačkog sistema", navode u Auto-tehnici.

Što se tiče signalizacije, nju mnogi odluče da poprave i sami ako je u pitanju samo zamena siijalica, a ako je u pitanju nešto ozbiljnije, potrebna vam je pomoć auto-električara. Bitno je da se obratite na pravu adresu. 
 
"Važna je komunikacija između majstora i samog tehničkog pregleda, čija spona treba da budu vlasnici vozila, a ne da se vlasnik nađe u klinču između jednih i drugih, posebno kod ozbiljnijih kvarova. Zajednički interes sve tri strane je ispravno vozilo na našim putevima", dodaju u Auto-tehnici.
 
 
Besplatna vizuelna priprema vozila za tehnički
 
Prva stvar koja se gleda je opšte stanje vozila, postojanje korozije, većih ili manjih oštećenja, pričvršćenost branika... Potom se proverava oprema - prva pomoć, trougao, uže za vuču i rezervni točak ili set za preparaciju.
 
"Zatim sledi kontrola kompletne signalizacije. Izuzetno je neophodno da se detaljno prekontroliše sva signalizacija, jer je i neispravnost neke od sijalica razlog da se vozilo proglasi za neispravno. Nikako ne treba zaboraviti prednja svetla za maglu, prednja poziciona svetla, zadnje svetlo za maglo, rikverc ili treće stop svetlo. Potom sledi kontrola vrata, brava, prozora, pojaseva, unutrašnjosti vozila, kontrola vozačkih ogledala", objašnjavaju u Auto-tehnici.
 
Međutim, sami ne možete da obavite kontrolu vozila iz kanala, što je takođe bitno, jer se iz kanala mogu videti brojni uređaji vozila. U Auto-tehnici će vam prekontrolisati i stanje pneumatika, a daće vam i sve neophodne savete i instrukcije. 
 
"Preporučujemo vizuelnu kontrolu vozila jer smo uočili da smo na ovaj način smanjili broj vozila koja zbog neke sitnice nisu prošla tehnički pregled", dodaju u ovom tehničkom pregledu. 
 
Više o besplatnoj vizuelnoj pripremi pogledajte na OVOM LINKU.
 
Automobil je član vaše porodice
 
Zakoni koji se donose nisu idealni i imaju svojih manjkavosti. Međutim, nije neispravno samo vozilo koje stane negde na putu. Automobil je član vaše porodice. Ipak, ne treba im robovati, ali ne treba ni dopustiti da se zapostavi, jer su onda popravke dugotrajne i mukotrpne.
 
"Stalna tema je stanje i prosečna starost našeg voznog parka. Nije na zavidnom nivou i potpuno je normalno što bi svi voleli da voze nova kola. Gledajući postojeću situaciju, moramo da se potrudimo da vozila dovedemo u što ispravnije stanje, jer je to interes svih - nas, naše dece i svih učesnika u ovom ludom novosadskom saobraćaju", zaključuje se.
 
Više o ovoj, ali i drugim temama, saznajte na sajtu Auto-tehnike ili na njihovoj Fejsbuk stranici. Možete i da ih posetite u Stevana Mokranjca 1 (od 8 do 15.30h), kao i u Raškoj 19 (od 7 do 21h). 
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.