Fabrika ostane bez struje, a Novi Sad bez vode? Evo objašnjenja zašto se to dešava

Fabrika vode nakratko je ostala bez struje krajem juna, kada je u "Vodovodu" za 021.rs rečeno da je uzrok tome bio pad napona.
Fabrika ostane bez struje, a Novi Sad bez vode? Evo objašnjenja zašto se to dešava
Foto: 021.rs

Međutim, reagovala je Elektrodistribucija Novi Sad i poručila da "ne može da snosi odgovornost za prekide u snabdevanju vodom građana Novog Sada". Da li je tako?

U EPS-u su naveli da su Fabrici vode obezbedili četiri različita pravca napajanja iz dve različite trafo-stanice, te da je "Vodovod" taj koji nije obezbedio sistem sigurnosnog napajanja.

Na pitanje 021.rs o ovoj situaciji sa EPS-om, direktor "Vodovoda" Gvozden Perković objašnjava zbog čega dolazi do havarija i zašto grad i dalje ostaje bez vode.
 
"Kad sam došao u preduzeće pre šest godina, zatekao sam sistem koji nije funkcionisao u slučaju prekida i havarije, a dnevno imamo i po pet-šest havarija. Tada se prebacivanje s jednog voda na drugi vod radilo ručno, a pojedini delovi grada nisu imali vode i po osam sati. Naši i inženjeri iz EPS-a su potom ugradili automatik koji smo mi finansirali, a koji u slučaju havarije u roku od tri do četiri sekunde automatski prebacuje na drugi vod i radi sistem pumpe. Dakle, sistem se odmah podigne, a voda se vrati za pola sata, sat vremena. Zašto se i toliko čeka - jer mi ne smemo da pustimo sve pumpe da rade istovremeno, pući će sistem pod pritiskom", kaže Perković.
To znači da se pumpe puštaju u rad postepeno.
 
"To su tehničke stvari. Svakog dana imate havarije i to je redovno, normalno, jer se na terenu, prilikom drugih radova, dešavaju nepredviđene situacije. Taj sistem je jednostavno takav i vrlo osetljiv, struja je u pitanju i mi odmah reagujemo, ali ne možemo da momentalno puštamo u rad sve pumpe, koje će usled nestanka struje neminovno stati", objašnjava direktor "Vodovoda i kanalizacije" problem za 021.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti