Gradnja garaže u Šafarikovoj odložena za još godinu dana

Skupština Novog Sada odobrila je da se koncesionaru odloži predaja prostora u Šafarikovoj ulici, na kom treba da se gradi nadzemna garaža, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.
Gradnja garaže u Šafarikovoj odložena za još godinu dana
Foto: 021.rs

U obrazloženju odluke navodi se da protekle dve godine nisu bile dovoljne da se placevi otkupe od sadašnjih vlasnika i potom predaju koncesionaru, preduzeću "Javne garaže" u vlasništvu novosadske "Inobačke" i austrijske kompanije "Best in Parking - Holding".

Novi rok za predaju zemljišta je 4. septembar 2023. godine.
Sama odluka otkriva i dokle se tačno stiglo sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa vlasništvom nad parcelama na uglu Uspenske i Šafarikove, gde će se graditi četvorospratna garaža sa minimum 350 parking mesta. 
 
"Vremenski okvir naveden u Ugovoru kao rok za rešavanje nerešenih imovinsko-pravnih odnosa je potrebno produžiti. Naime, od sedam katastarskih parcela koje su, u celini ili delimično, predviđene za izgradnju ove javne garaže, eksproprisane su u korist Grada četiri katastarske parcele od kojih je postupak utvrđivanja naknade i preuzimanje poseda eksproprisanih nepokretnosti okončan za dve parcele, i treću parcelu delimično - za pojedine suvlasnike, dok su preostali suvlasnici i vlasnici četvrte eksproprisane katastarske parcele upućeni u vanparnične postupke radi utvrđivanja visine naknade", navodi se. 
 
Kako se dodaje, u toku su i tri sudska postupka radi utvrđivanja visine naknade za eksproprisane nepokretnosti. 
 
"Dve od sedam katastarskih parcela su prilikom zaključenja Ugovora o koncesiji za izgradnju, upravljanje i održavanje ove javne garaže bile upisane kao javna svojina Grada Novog Sada. Za preostalu, sedmu katastarsku parcelu, nakon okončanja postupka koji je pred Agencijom za restituciju Republike Srbije vođen po zahtevu ranijih vlasnika nepokretnosti, ove godine, stekli su se uslovi za nastavak postupka eksproprijacije", stoji u obrazloženju Uprave za građevinsko zemljište i investicije.  
Novi Sad je tokom proleća 2020. godine dao u koncesiju na 40 godina lokacije za gradnju tri podzemne garaže i jedne nadzemne, uz rok od tri godine perioda za projektovanje i gradnju nakon što se zemljište preda preduzeću "Javne garaže". 
 
Novi Sad je 2020. predao parcele kod Banovine i u ulici Modene na korišćenje i tu su tokom ovog proleća počeli radovi na gradnji podzemnih garaža, a rešeno je i pitanje zemljišta za Trgu republike i Riblje pijace, ali za tu lokaciju još nije poznato kada će početi radovi iako bi trebalo da uslede u narednih godinu dana prema ugovoru.
  • Naše ime

    05.10.2022 11:49
    Zašto se okretnica za autobuse ne sačuva na istom mestu, u prizemlju garaže? Kao u svim normalnim gradovima.
  • V

    26.07.2022 07:46
    @Darko
    Da,da upravu ste@Darko! Zemljiste se uvek rentira najvise na 99 godina u retkim slucajevima se prodaje!!! Ali ovaj vid trgovine,prosecnom gradjaninu je nesvatljiv i pre ce uzeti manje nego vise novca na duzi period! Dok je ovo,uobicajena trgovina na Zapadu!Razne,firme,zgrade,fabrike...prave se na tudjim parcelama koje vlasnice NE prodaju vec samo rentiraju i prohoduju ogromne,novce koje plasiraju u druge trgovine! I kod nas ima,ovoga ali u jako malom,procentu...ali kako,vreme ide i kako se zivi,narod je sve pametniji i zeljan bogatstva stoje i normalno! Zasto nebi neko,iskoristijo svoju sansu?!Ali napisa gore,nas covek pre ce uzeti sto evra negoli dest hiljad...e sada?!
  • V

    25.07.2022 22:56
    V
    Prosecan stanovnik Srbije pre ce odmah uzeti 100000 evra nego za godinu,dve 1000 000 evra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti