FOTO: Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara, umesto nje - zgrada

Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara, koja se donedavno nalazila na broju 118.
FOTO: Srušena je i poslednja kuća na Bulevaru cara Lazara, umesto nje - zgrada
Foto: 021.rs
Šta će se graditi?
 
Umesto prizemne kuće sa dvorišnim objektima, na tom mestu će sada biti sagrađena zgrada od osam etaža i podzemnom garažom, što je slično objektima koji su građeni u okolini proteklih godina.

Kako se 021.rs uverio uvidom u podatke Uprave za urbanizam, kao i iz građevinske dozvole, poslednju kuću na Bulevaru cara Lazara je srušila firma "Rekord invest" koja poseduje sve neophodne dozvole za radove. 

U dokumentaciji se vidi da će na parceli od 584 metara kvadratnih biti izgrađena zgrada sa više od 2.000 kvadrata sa 21 stanom, dva poslovna prostora, jednim magacinom i 16 garažnih mesta. Radovi su vredni gotovo 160 miliona dinara bez PDV-a. 
 
Navodi se i da je arhitektonski projekat uradio Arhitektonski studio "Kuzmanov and partners", poznatog novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova. 
 
Kako će izgledati zgrada objavio je portal gradnja.rs, koji je naveo i da je cena kvadrata procenjena na 2.200 evra.
 
 
Dug proces
 
Rušenjem ove kuće, posle gotovo 60 godina, završeno je uklanjanje svih starih kuća na ovom bulevaru.
 
  
 
Nekadašnji Bulevar AVNOJ-a počeo je da se gradi i ostaje bez kuća u drugoj polovini šezdesetih godina, kada je krenulo uklanjanje pruge i nakon što je premeštena Železnička stanica, koja je nekada bila na mestu na kom je sada Limanska pošta. 
Većina kuća je tada bilo samo uz ovaj deo Bulevara koji se naslanja na Grbavicu, jer je druga polovina ulice zapravo bila "sa one strane pruge" koji se tada intenzivno nasipao peskom i zemljom, pred početak izgradnje Limana. 
 
Do devedesetih godina Bulevar AVNOJ-a dobija uglavnom sadašnji izgled i kuće su ostale samo u delu od Kirilove do Ulice cara Dušana. Potom će uslediti promena imena u Bulevar cara Lazara. Posle 2000. godine nastavlja se rušenje kuća i gradnja objekata od kojih su mnogi urađeni bez potrebnih dozvola, uz veću spratnost od predviđene. 
 
U periodu do 2010. godine sve je srušeno, tako da su ostale samo tri kuće. Ostale su srušene pre nekoliko godina i tu su uveliko sada zgrade. 
  • Дмитар

    23.11.2023 06:39
    коментар
    Ко даје дозволу за овакве објекте? Нема гараже са сваки стан то би требао да буде један од услова за дозволу.
  • E

    26.07.2022 07:54
    E
    E dok vlasnik broji gomilu evra sirotinja moze samo da komentarise! Vec par godina onaj ko ima para pravi kucu van grada sa bazenom i svime ostalim stoje potrebno u danasnje vreme! U gradu se ostavljaju stanovi i lokali kako bise rentirali i od toga vlasnik prihoduje i vise od pristojnog zivi! Nije ovo neka pamet i nauka! Samo treba imati parcelu koja cevam sve to omoguciti!!!
  • PurgerNS

    26.07.2022 02:03
    Maleni Neca se rodio na Grbavici,deda ličan ili bosanac dobio stan za dž...naš maji neca je danas vojvođanin...čeka da matorci otputuju da privede neku polovnjaču...tad i kosu opere

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti