Novosađanin kom su klečali na vratu najavljuje tužbu: Fizički se oporavljam, psihički će ići teže

Fotografija na kojoj je Novosađanin prikovan za zemlju, dok mu jedan od muškaraca kleči na vratu, obišla je Srbiju. Taj Novosađanin je Milorad Ljeskovac, magistar elektrohnike i otac troje dece.
Novosađanin kom su klečali na vratu najavljuje tužbu: Fizički se oporavljam, psihički će ići teže
Foto: 021.rs (Dragana Prica Kovačević)

Trenutak koji je fotoaparatom zabeležila novinarka 021.rs postao je simbol brutalnosti kojoj je javnost svedočila na protestu protiv Generalnog urbanističkog plana, koji je prošlog četvrtka usvojen u Skupštini Novog Sada. 

Kako Milorad Ljeskovac kaže za N1, odlučio je da svoju priču podeli u javnosti, jer očekuje da će na taj način biti zaštićen. Po njegovim rečima, teže se nosi sa psihološkim posledicama, nego sa fizičkim povredama, dodajući da će mu biti trebalo još mnogo vremena da fotografiju brutalnosti integriše u svoj lični, mentalni album. 
 
"Fizički sam u redu, psihički, da kažem, biće još potrebe da se radi na tome, pošto ovo nisu neke normalne okolnosti u kojima se ja obično nalazim. Ja ne bih ulazio u ono što je snimljeno na videu, ja bih samo dopunio tu sliku. Sam početak svega ovoga je počeo – barem s moje strane, kako ga ja vidim – udarcem koji sam dobio u glavu, i nakon toga, pa sve do trenutka na snimku gde se vidi, na samom završetku, stavljanja lisica, ja nemam neku rekolekciju ili neko prisećanje šta se tačno desilo", navodi Milorad.
Kaže i da se ne seća da je intervenciji obezbeđenja prethodio nekakav incident.
 
"Pominje se neko otimanje oko štita. Koliko se sećam tog dela, jedan član obezbeđenja je sa štitom praktično pao tu na dve ženske osobe. Ja sam prišao više sa ciljem da zadržim, da ne dođe do nekih povreda. Pošto je on pao, njegov štit je stajao tu ispred njega, njegov kolega je intervenisao i uhvatio se za njegov štit i to je na onim snimcima što možete da vidite cimanje od dva puta, ja sam u tom cimanju pokušao da se odmaknem od njih, i nije mi bila nikakva namera da bilo šta otmem", poručuje Milorad.
 
 
Dodaje da je bio dobar deo vremena bio bez svesti i da nije imao bilo kakvu komunikaciju sa pripadnicima obezbeđenja, te da se ne seća da je pružao "neki voljan otopor, sem disanja".
 
"Na samom kraju sam bio dovoljno svestan da sam shvatio da nešto moram da uradim, i dva puta sam glasno rekao da se predajem. Da li je to bilo dovoljno da se sve završi, ne znam. Ne sećam se ni kad sam sedeo, ni izlaska u pratnji dvojice koji su bili tu, i to je onaj deo koji je propraćen snimcima i može da se vidi. Ostatak toga, nastavlja se u holu Skupštine ili u onom prolazu gde smo izlazili, taj deo se ne vidi na snimcima, i ja sam tom prilikom dobio još dva udarca u glavu, i bačen sam praktično na zid na samom izlazu", priseća se Milorad.
 
 
Odatle je ispraćen do kombija gde je, kako ističe, sreo prvo uniformisano lice. Zatim je odvezen u policijsku stanicu gde je došla Hitna pomoć kojoj je prijavio da je bio udaren nogom u glavu, zbog čega je prebačen na dodatne preglede u Klinički centar.
 
"Tamo je trajala neka opservacija jedno tri sata. Na samom početku te opservacije sam se ponovo onesvestio. Posle toga, na kraju opservacije, tu se pojavila i supruga koja me je pronašla, i na kraju smo odvezeni ponovo u (policijsku stanicu u) Pap Pavla, gde je ponovo bilo neko čekanje, i potom je bilo deset minuta razgovora sa dvojicom inspektora, pretpostavljam, gde sam dobio poziv gde se kao osumnjičeni pozivam u predistražnom postupku krivičnog dela nasilno ponašanje, i sastavili smo neku izjavu gde su zapravo samo moji lični podaci i naglašeno da trenutno nemam šta da izjavim, i da sve što imam da izjavim, reći ću pred tužilaštvom u prisustvu advokata", kaže on za N1.
Prethodne dane je, kako kaže, proveo trudeći se da sanira fizičke posledice svega što se desilo, i da nekako pokuša da sanira psihološki, teži deo slike.
 
On kaže da nije nikakav politički aktivist, već građanin koji je bio zainteresovan za GUP zbog zelene površine i parkinga u okolini zgrade u kojoj živi.
 
 
Na pitanje namerava li da podnese tužbu zbog svega što se dogodilo, odgovara potvrdno.
 
"Nema potrebe da se institucije brinu o tome, ja ću sam da se potrudim oko toga, imam dovoljno vremena pa ću se posvetiti tome. Naravno da sledi neka krivična prijava, od nje ne očekujem mnogo, ali bar toliko dugujem sebi", zaključuje Milorad Ljeskovac.
  • 002211

    29.07.2022 09:39
    A kome tužiti? Zaista, kome tužiti? Prepušteni smo sami sebi: nismo u EU, nismo ni ruska gubernija, već evropsko ostrvo ničeg sem vladajućeg i dugotrajnog jednoumlja.
  • Mile Kontic

    28.07.2022 22:24
    Za te nabildane poruka
    Ovim nabildanim tipovima koji su maltretirali tog sirotog coveka porucujem "dzaba vam svi ti misici kada ce vas jednog dana, pre ili kasnije, stici karma. A karma kada udari nema niceg goreg od toga".
  • Aleksandra

    27.07.2022 17:08
    Uzas
    Ja cu napisati kratko da sam uzasnuta jer sam kao lekar svesna da su vrlo izgledno na ovaj nacin mogli da ubiju ovog coveka.
    Ili pritiskom na organe za disanje gde bi prestao da dise, ili pritiskom na karotide, gde bi doziveo tezak mozdani udar.
    Ovo je strasno nasilje kojim je ugrozen neciji zivot.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti