APV: MUP da utvrdi da li je na demonstracijama u Novom Sadu prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju

Akcija progresivne Vojvodine (APV) poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da utvrdi da li je prilikom demonstracija u Novom Sadu prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju.
APV: MUP da utvrdi da li je na demonstracijama u Novom Sadu prekršen Zakon o privatnom obezbeđenju
Foto: 021.rs
Od MUP-a zahtevaju da hitno odgovori na više pitanja, uključujući i to zašto je Policijska uprava Novi Sad prepustila obezbeđivanje javnog skupa privatnom obezbeđenju, zašto su službenici obezbeđenja obavljali taj zadatak bez propisane uniforme i zašto su policajci dozvolili da obezbeđenje postupa "nesrazmerno zakonitom cilju". 
Dodatno, APV pita MUP:
 
1. Zašto Policijska uprava Novi Sad nije obezbeđivala javni skup i objekte Autonomne Pokrajine Vojvodine (APV) u Novom Sadu, već je obe vrste poslova iz svoje nadležnosti prepustila privatnom obezbeđenju, koje prema Zakonu o privatnom obezbeđenju ne može vršiti poslove zaštite lica i imovine koji su u isključivoj nadležnosti državnih organa (u ovom slučaju PU Novi Sad) i zašto je privatno obezbeđenje u tom slučaju primenjivalo operativno-tehnička sredstva (kao što je ograda) i metode koje policija primenjuje na osnovu posebnih propisa za obezbeđenje tih objekata?
2. Da li je PU Novi Sad u okviru svoje nadležnosti pre nego što je započela obezbeđenje skupa izvršila kontrolu i utvrdila: da li između naručioca obezbeđenja i firme "Intersec Team" postoji pisani ugovor o pružanju usluge privatnog obezbeđenja objekata APV, s obzirom na to da APV ima svoje interno obezbeđenje?
 
3. Da li za to dodatno angažovanje službenika obezbeđenja "Intersec" samozaštitnoj službi obezbeđenja APV postoji Akt o proceni rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, da li je na osnovu tog akta napisan Plan obezbeđenja s tačno navedenim zadacima i ovlašćenjima službenika obezbeđenja i da li su svi angažovani službenici obezbeđenja "Intersec Team" imali službene legitimacije?
 
4. Zašto je dozvoljeno da lica koja su postupala kao fizičko obezbeđenje firme "Intersec Team" obavljaju te poslove bez propisane uniforme i oznaka firme i bez napisa na leđima službenika obezbeđenja "Obezbeđenje" odnosno "Security" i da li su zbog toga protiv odgovornih podnesene prekršajne prijave u smislu Zakona o privatnom obezbeđenju?
 
5. Zašto su prisutni policijski službenici dozvolili da službenici obezbeđenja postupaju nesrazmerno zakonitom cilju, jer je bilo vidljivo da je njihova upotreba fizičke snage izvršena na način kojim se vređa dostojanstvo, ugled, čast ili drugo zagarantovano ljudsko pravo, i da su naočigled policije građani bili izloženi mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju od strane službenika privatnog obezbeđenja?
Podsetmo da je Grad Novi Sad izdvojio 30 miliona dinara za angažovanje kompanije "Intersec Team", čiji su radnici bili raspoređeni na protestu protiv Generalnog urbanističkog plana grada. 
 
Ugovor sa Gradom je potpisan u maju, a četiri dana pred protest, upućen je zahtev "Intersec"-u za dodatnim angažovanjem zbog mogućnosti "ugrožavanja života i zdravlja građana i oštećenja objekta Skupštine". 
  • Лиманац

    27.07.2022 09:00
    На протесту није прекршен Закон о приватном обезбеђењу.
  • jovan

    27.07.2022 07:00
    a šta radi novosadski tužilac
    Pitam se šta sve vreme radi novosadski tužilac koga je ova vladajuća vlast dovela na tu funkciju. Zašto Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu nije reagovalo nakon incidenta. Da li tužilac radi za sns, ili treba da štiti narod od kriminalaca koji su pretukli gradjane. Tužilac je na tu funkciju zalutao, a znamo i kako, zato je reakcija izostala.
  • Ops

    26.07.2022 21:57
    A da se takodje utvrdi ko je i sa kojim sredstvima nasilno napao policiju,obezbedjenje? Zasto skup nije prijavljen,ko su ljudi na tom skupu? Zasto nisu testirani na opijate i psihoaktivna sredstva,mnogi od profi protestanata i kvazi ekologa su bili uradjeni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti