Vlast tražila dodatno obezbeđenje pred protest protiv GUP-a, evo šta sve piše u milionskom ugovoru

Grad Novi Sad izdvojio je 30 miliona dinara za angažovanje kompanije "Intersec Team", čiji su radnici bili raspoređeni na protestu protiv Generalnog urbanističkog plana grada.
Vlast tražila dodatno obezbeđenje pred protest protiv GUP-a, evo šta sve piše u milionskom ugovoru
Foto: 021.rs
Gradska vlast je ovo preduzeće angažovala zarad obezbeđivanja 14 objekata u Novom Sadu.
Ugovor sa Gradom je potpisan u maju, a četiri dana pred protest, upućen je zahtev "Intersec"-u za dodatnim angažovanjem zbog mogućnosti "ugrožavanja života i zdravlja građana i oštećenja objekta Skupštine". 
 
Ipak, na brojnim snimcima i po brojnim svedočenjima zaključuje se da su radnici obezebeđnja prekomerno upotrebili silu nad demonstrantima, kaže za 021.rs Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).
Šta obezbeđuje "Intersec"?
 
"Intersec" je dobijao poslove fizičkog obezbeđenja objekata gradskih javnih preduzeća, pa su tako JKP "Informatika" usluge "Interseca" koštale više od 20 miliona dinara sa PDV-om. 
 
Među objektima koje "Intersec" po jedinstvenom ugovoru sa Gradom obezbeđuje su i Gradska kuća, Gradska poreska uprava, Skupština grada i Sinagoga.
 
Ugovor sa Gradom je potpisan u maju, a četiri dana pred protest, "Intersec"-u je upućen zahtev za dodatnim angažovanjem zbog mogućnosti "ugrožavanja života i zdravlja građana i oštećenja objekta Skupštine APV". Prema proceni Grada, za obezbeđenje protesta koji je održan prošlog četvrtka bilo je neophodno još 35 službenika.
 
 
Na tenderu koji je raspisala Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada, "Intersec" je bio jedini ponuđač koji se javio, što je ovoj firmi, između ostalog, omogućilo i da obezbeđuju objekat Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine prilikom protesta ekoloških aktivista i građana u četvrtak, 21. jula, kada su zabeleženi brojni nasilni incidenti. 
 
Koja su ovlašćenja službenika obezbeđenja (a među njima nije klečanje na vratu)?
 
Između ostalog, na brojnim snimcima i fotografijama je zabeleženo, a postoje i svedoci, da su radnici obezbeđenja primenjivali fizičku silu nad demonstrantima, asistirali policiji pri privođenju. Ističu se snimci i fotografije koje je zabeležio 021.rs, na kojima se vidi da obezbeđenje, zajedno sa jednom osobom za koju se pretpostavlja da je policajac u civilu, onesposobljava demonstranta tako što mu drži koleno na vratu.
 
Zbog svega toga povela se polemika da li u usluge privatnog obezbeđenja spada i primena sile. Ugovor koji su sa Gradom potpisali ostavlja mesta za tumačenje, ali se sila ne pominje ni u jednom momentu. 
 
U usluge taksativno nabrojane spada "obaveštavanje policije o informacijama koje ukazuju da se vrši krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaj sa elementima nasilja", ali i "privremeno zadržavanje lica do dolaska policije". Takođe, obezbeđenje ima pravo na "profesionalnu intervenciju u slučaju incidentnih situacija". Ova intervencija opisana je kao "izdavanje upozorenja" licu koje može da ugrozi svoju bezbednost, bezbednost drugih ili izazove oštećenje imovine. 
 
 
Slični elementi ugovora su intervencije na poziv zaposlenih u slučaju povrede telesnog integriteta i remećenja reda i mira, zaštita imovine, preduzimanje preventivnih i hitnih mera u slučaju otkrivanja krivičnih dela i obavljanje drugih poslova "u cilju bezbednosti po zahtevu naručioca". Kao jedan od uslova navodi se i čuvanje u tajnosti svih podataka koji se odnose na poslovanje naručioca ili koji su u vezi sa naručiocem. 
 
Iako se u specifikaciji nabavke navodi da su službenici obezbeđenja dužni da na radnom mestu nose uniforme i službene legitimacije, na dan protesta oni su se mogli prepoznati po plavim ili crnim pantalonama i belim majicama
 
Na osnovu drugog tendera Službe za zajedničke poslove za nabavku odeće i obuće za obezbeđenje, može se zaključiti da je uniforma koju bi službenici trebalo da nose malo komplikovanija od toga. Ista podrazumeva crne pantalone i belu košulju dugih ili kratkih rukava koja bi na levoj strani, u visini grudi trebalo da ima našiven džep sa logom koji predstavlja grb Grada i na kom piše "Security".

Ovakvu opremu obezbeđenje je nosilo na javnoj sednici povodom GUP-a, u Skupštini Grada, kada je takođe došlo do incidenata.
 
Budući da je, po Zakonu o privatnom obezbeđenju, ovde bilo reči o obezbeđivanju javnog skupa, službenici obezbeđenja su, po Zakonu, morali biti u uniformi i opremljeni "jednoobraznim jaknama ili prslucima sa svetloodbojnim trakama i natpisom 'Obezbeđenje', a dodatno i 'Security'".
 
Isti zakon reguliše i ovlašćenja službenika obezbeđenja, te navodi da je službenik vlašćen da izda upozorenje, proveri identitet lica, zaustavi i pregleda lice i privremeno zadrži lice. Među sredstvima prinude koja su navedena su sredstva za vezivanje, fizička snaga, gasni sprej, posebno dresirani psi, pa i, u izuzetnim slučajevima, vatreno oružje. Ipak, ova ovlašćenja službenici mogu primeniti samo u štićenom objektu ili prostoru ili van štićenog objekta kada obezbeđuju vrednu pošiljku ili osobu. 
 
"Primena mera mora biti srazmerna zakonitom cilju njihove upotrebe i izvršena na način kojim se ne vređa dostojanstvo, ugled, čast ili drugo zagarantovano ljudsko pravo. Prilikom primene mera niko ne sme biti podvrgnut mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju", piše u Zakonu. 
 
Takođe, službenik obezbeđenja je dužan da prvo primeni meru koja najmanje šteti i da zadatak izvrši sa najmanjim štetnim posledicama. Zakon reguliše i upotrebu fizičke snage u slučaju napada usmerenog na osobu ili objekat, ali ističe da se sa upotrebom fizičke snage, koja mora biit srazmerna napadu koji se odbija, prestaje čim prestane napad ili otpor. Ono što je takođe istaknuto je da je službenik obezbeđenja licu koje je povređeno upotrebom sredstava prinude dužan da pruži prvu pomoć i odmah obavesti lekarsku službu i nadležnu policijsku upravu. 
 
Portal 021.rs uputio je pitanja "Intersec"-u u vezi sa dešavanjima na protestu. Između ostalog, pitani su da li će u firmi biti sprovedena interna istraga u vezi sa navodima o prekomernoj upotrebi sile, koliko često proveravaju zaposlene i da li su tačni navodi da je protiv jednog od tog dana angažovanih službenika ranije ove godine podneta krivična prijava. Do objavljivanja teksta odgovore nismo dobili. 
Ilić: Da imamo nezavisno pravosuđe i tužilaštvo, radnik obezbeđenja bi bio saslušan
 
Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da je ono što se vidi na snimcima, naročito na onom gde tri muškarca obuzdavaju demonstranta, a jedan mu kleči na vratu, pokazuje da angažovani službenici obezbeđenja nisu adekvatno obučeni. 
 
"Privatno obezbeđenje kad primenjuje silu, mora da bude obučeno. Ono što smo videli je da njih trojica ne znaju da savladaju jednog čoveka koji se ne opire, koji je oboren na stomak. Njih trojica ne mogu da ga uhvate za ruku i da ga savladaju. To pokazuje da ti ljudi nisu sposobni to da rade. A da ne pričamo o njihovom ponašanju i motivaciji, jer jedan od njih nakon što je ovog pritisao i prethodno udario još i namiguje nekom. To su aspekti događaja koji govore, ne samo o nestručnosti i nesposobnosti, već o nekoj vrsti namere", objašnjava Ilić. 
 
 
Kako kaže, da u Srbiji postoje nezavisno pravosuđe i efikasno tužilaštvo "koje se ne obazire na političke konotacije", mi bismo do sad već čuli od tužioca da je radnik obezbeđenja dao izjavu i da je protiv njega pokrenut postupak za određeno krivično delo. 
 
"Od firme u kojoj radi bismo čuli da ne radi ili da je suspendovan do okončanja postupka, od čega će da zavisi da li će mu biti oduzeta licenca. Od policajca koji je gledao kako ovaj njemu drži koleno na vratu, čuli bismo da je protiv njega pokrenut makar disciplinski postupak. Ali mi to nismo čuli. To su stvari koje pokazuje kakvu policiju i pravosuđe imamo", ističe Ilić i dodaje da misli da će pomenuti radnik nastaviti da obavlja te poslove kao do sada, baš kao što policajci koji prekorače silu gotovo nikad nisu osuđivani i kažnjavani. 
 
Ilić skreće pažnju na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojima delovanje policije i obezbeđenja opisuje kao "blago", karakterišući ih kao pritisak na tužilaštvo. 
  • Ita

    29.07.2022 13:54
    Odličan tekst
    Odličan tekst, mučan sadržaj. Ovo će kulminirati jer vlast je izgubila kompas. Ne ide ovo na dobro.
  • Surovi

    28.07.2022 15:41
    Smesni cika a kamen te udri!
    Sinoc je, po prvi put, javno receno i potvrdjeno da postoji prijateljstvo izmedju vlasti i mafije. Guglajte, interesujte se, nacicete... Naucicete! Posto, zbog istih, nisam u mogucnosti, necu moci da prisustvujem protestima, ovim putem vam zelim reciprocitet, snagu i - savetujem - ostanite smireni. Bez nasilja. Ona, stara - "fight fire with fire" ne vazi vise, verujte.
  • Grundfos

    27.07.2022 13:40
    Štit
    Na snimku se jasno vidi otimanje štita policajcu! Zašto je to uradio? Sad se pravi neuk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti