Rezultati ankete: Građani bi izašli na referendum o novosadskom GUP-u ako bi se organizovao

Gotovo 90 odsto učesnika ankete portala 021.rs reklo je da bi glasalo na referendumu o Generalnom urbanističkom plana Novog Sada, ukoliko bi se on zaista organizovao.
Rezultati ankete: Građani bi izašli na referendum o novosadskom GUP-u ako bi se organizovao
Foto: 021.rs

Portal 021.rs objavio je u ponedeljak anketu sa pitanjem "Da li biste izašli na referendum o novosadskom GUP-u?"

Za 24 sata glasalo je više od 2.500 posetilaca 021.rs. Mogućnost da odgovore na pitanje o referendumu imali su oni koji su naveli da su iz Novog Sada.

Tako je na ovo pitanje odgovorilo 2.408 posetilaca. Od toga, ubedljiva većina je rekla da bi glasala na referendumu. Njih 89,6 reklo je da bi izašli na referendum, dok je 10,4 odsto navelo da ne bi glasalo ukoliko bi se referendum organizovao.
 
 
Tema ankete nije bila da li bi glasali "za" ili "protiv" usvojenog GUP-a, već testiranje spremnosti građana da odlučuju ukoliko bi se pred njih postavilo ovo pitanje.
 
Po rečima pravnika Komiteta za ljudska prava - YUCOM Milana Filipovića, građani mogu da ospore GUP na referendumu ili Ustavnog sudu. Ipak, ukazao je na problem da postoji nesaglasnost između Statuta grada Novog Sada i novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
 
"Statut grada Novog Sada zahteva cenzus uspešnosti referenduma na 50 procenata plus jedan glasač. To bi značilo da mora da izađe oko 165 hiljada Novosađana i da glasaju za, npr. ukidanje ovog akta što je praktično jako teško ostvarivo. A pre toga, u postupku, morate da sakupite i overite trideset i nekoliko hiljada potpisa da se ceo taj postupak po novom zakonu sprovede i da Skupština na osnovu tog zahteva sazove referendum", rekao je Filipović za 021.rs.
Još jedan od problema na koji ovakva inicijativa nailazi jeste i to što ne postoji pravno sredstvo koje bi Skupštinu sprečilo da ignoriše ovakvu narodnu inicijativu.
 
"Skupština jeste dužna da inicijativu stavi na dnevni red i da odluči po njoj, odnosno da sazove referendum. Ali ne postoji pravno sredstvo koje bi građane zaštitilo u slučaju da jednostavno Skupština ignoriše jednu takvu narodnu inicijativu, što se nažalost dešavalo ranije", zaključio je Filipović. 
  • Лиманац

    27.07.2022 09:09
    Кроз подсмех
    Колико је 2000 у односу на остатак грађана Новог Сада?
  • Oswald Spengler

    26.07.2022 16:09
    Vi bi opet da glasate na referendumu u organizaciji SNS-a?! Onaj održan početkom godine ste izgleda već zaboravili i onda ste bili ubeđeni da treba izaći i glasati za "NE" o promeni ustava. Probali ste i us..li se ali vam to nije smetalo da za par meseci pohitate na izbore sa istom idejom o demokratskoj pobedi nad SNS-om. I tu ste se opet us..li ali vas ne sprečava da opet tražite referendum i opet mislite da ćete dobiti. Kada će vam biti dosta? Ljudi za koje glasate ni za sto godina ne bi dobili izbore protiv Vučića shvatite da ne možete sa njima i da su neophodni novi lideri i nova doktrina. Doduše u narodu sa ovakvim ljudskim materijalom postoje vrlo male šanse da se pojavi snaga sposobna za pokretanje suštinskih promena. Da smo za bolje bilo bi nam bolje i nikada ne bi dovde ni stigli.
  • Bumbsr

    26.07.2022 15:09
    B
    samo Vučići ne treba ukupno 50 % + 1x

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti