FOTO: Specijalni tretman nege za platane na Futoškom putu oštećene tokom rekonstrukcije staze

Kompletan drvored platana na Futoškom putu, podvrgnut je specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima.

Tretman folijarne prihrane svih 540 stabala obavljen je u ranim satima jer je tada proces fotosinteze najintenzivniji, a distribucija hranljivih materija najbrža, kažu u "Gradskom zelenilu".

Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima. 

Jutarnjoj prihrani drveća na Futoškom putu juče je prisustvovao i direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.
 
"Gradsko zelenilo je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima, jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2, i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno. Hranljive materije primenjene direktno na listove pomažu drveću da nadoknadi nedostatak pojedinih elemenata. Time se popravlja biološka kondicija drveća, njigova vitalnost i podstiče dalji rast i razvoj. Od aprila smo prihranili veliki broj drveća u više delova grada. Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja, Limanima. A tokom leta nastavićemo i u drugim delovima grada", kaže Egić.
 
 
Prihrana drveća preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena.
 
Lišće brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke, čime se omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam. Izuzetno je efikasan pri unosu mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama, obezbeđujući bujnost lisne mase i razvoj korenovog sistema i stabla
 
 
Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama. 
 
"Prihranjivanje drveća preko krošnje obavlja se specijalizovanim atomizerima za visoko drveće koji omogućuju nanošenje hranljivih čestica pod visokim pritiskom. Svojom konstrukcijom omogućavaju optimalnu potrošnju energije i sredstva za prihranu, kao i ravnomerno nanošenje preparata na čitavu lisnu površinu stabla", ističe Jelena Prica pomoćnik JKP Gradsko zelenilo.
Podsetimo, kako je 021.rs ranije pisao, platani duž Futoške ulice i Futoškog puta oštećeni su tokom rekonstrukcije pešačko-biciklističkih staza na ovom potezu. U nameri da se platani "olakšaju" tereta orezivanjem, ugrožene su ptice.
 
Dopisi u koje je 021.rs imao uvid dokazuju da je "Gradsko zelenilo" od početka aktivno na nadzoru stanja platana, a da je analize zdravlja stabala za potrebe "Zelenila" radio Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. 
 
Dopisi dve osobe otkrili su da su pojedina stabla osim mehaničkih oštećenja usled radova, obolela i od truleži, zbog čega su stručnjaci preporučili da se ova stabla uklone. Za veći broj stabala preporučena je dodatna nega i prihrana, a za značajan broj stabala utvrđeno je da su dobrog stanja.
 
Opširnije OVDE.
  • Hm

    27.07.2022 22:01
    Hm
    Posecite jednom sva stabla u gradu i zakljucajte Gradsko zelenilo, to su grobari novih sadnica i mučitelji drveca. Sram vas bilo, mogli bi u grad Trebinje da vidite kako oni štite njihove platane.
  • Lidija

    27.07.2022 18:58
    Ekocid
    Za dve godine ti platani će početi da se suše jer ste jako "stručno" prvo orezali krošnje a onda izbetonirali sve oko korena prilikom rekonstrukcije buciklističkih staza.
  • Priroda

    27.07.2022 16:28
    Nega
    Koliko puta ste cisternom zalili nove sadnice koje ste posadili duž Bulevara pre Exita? Neko je dobio lovu za sadnice, a vi ćete ih vaditi sledećeg proleća i saditi nove pred Exit jer će se ovo jadno drveće osušiti. Zašto Grad ne donese odluku da su svi vlasnici lokala u gradu u obavezi da zaliju najbliže drvo? Živim na Grbavici i svake večeri zalijem jedno, sa 10 litara vode. Ima i još par komšija koji to rade. A vlasnici bašta kafica ni kap. A naravno, ne pada im na pamet da stave posudu s vodom za životinje. I ovo je kao neki grad kulture? Kasaba obična.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti