Protest završen pesmom kod Banovine: Tražen referendum o GUP-u, razbijen izlog i bačena farba na SNS

Tokom protestne šetnje, građani su tražili referendum o GUP-u, razbili izlog, skinuli zastave i polili farbom prostorije SNS, a skup je završen kod Banovine.
Protest završen pesmom kod Banovine: Tražen referendum o GUP-u, razbijen izlog i bačena farba na SNS
Foto: 021.rs
Kraj protesta označila je pesma Vojvođanskog bluz benda "Vreme je za Novi Sad", nakon čega su se građani razišli.
 
 
Aktivista Miran Pagačar rekao je da će dalje aktivnosti biti objavljene na društvenim mrežama i pozvao na raspisivanje referenduma o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada. 
 
Protest pod nazivom "Buna protiv mafije", organizovan je zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u tom gradu. Okupljeni su zatražili da se procesuiraju odgovorni za nasilje nad građanima, ali i da se raspiše referendum o GUP-u.
 
Na početku šetnje su okupljeni građani prostorije SNS-a ofarbali crvenom, žutom i zelenom bojom i razbili izlog, a potom nastavili sa šetnjom do centra i Banovine.
 
 
Kolona je zastala kod Omladinskog centra CK13 u Ulici vojvode Bojovića, kako bi pružili podršku kolektivu. Okupljeni su uzvikivali "CK je naš".
 
 
Blokiran je bio i Bulevar kralja Petra. Građani su, između ostalog, uzvikivali "Rio Tinto, marš iz Srbije" i "svi na ulice".
 
 
Na skupu nije bilo vidljivih pripadnika policije i privatnog obezbeđenja.
 

Skup je počeo nešto pre 19 sati, a blokirani su bili Bulevar oslobođenja i Ulica Pap Pavla.

Sa razglasa se sve vreme puštala muzika, a počelo je pesmom "Vreme je za Novi Sad", kojom se i završilo.

Skupu su prisustvovali opozicioni političari - Zoran Lutovac, Biljana Stojković, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, Marinika Tepić, Bora Novaković, ali i veliki broj aktivista iz drugih gradova i građana. Na protestu je i Dejan Atanacković, dobitnik NIN-ove nagrade za književnost, ali i aktivistkinja Aida Ćorović.

Na samom početku protesta je došlo do incidenta, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu.
 
Ispred stanice policije u Ulici Pap Pavla, pre početka protesta primećeni su "provokatorski plakati", o čemu više čitajte OVDE.
 
Sve u vezi sa protestom mogli ste uživo da pratite na 021.rs.
 
Pre šetnje, nekoliko aktivista je poručilo gradskim vlastima da se ne plaše i da će nastaviti da se bore za svoj grad, a protiv onih koji bi, u interesu krupnog kapitala, da ga dodatno unište.
 
Marija Prijić, supruga jednog od demonstranata koji je na protestu pre nedelju dana pretučen od strane privatnog obezbedjenja, rekla je da se ni ona, ni njena porodica ne plaše, iako su gledali strašne slike nasilja od strane institucija.
 
"Policija je trebalo da brani građane, a dopustila je da ih privatno obezbeđenje tuče", navela je ona.
 
 
Aktivista Brajan Brković poručio je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da nije dobro da Novi Sad vodi čovek koji, umesto da vodi računa o razvoju grada, “razvija bankovne račune povlašćenih investitora”.
 
"Nije dobro kada gradonačelnik vidi svoje građane kao bele miševe. Novi Sad je klasičan primer sukoba krupnog kapitala i običnih gradjana. Apelujem na gradsku vlast da se ne igraju vatrom jer će im se dogoditi narod, a onda im niko neće biti od pomoći", dodao je Brković.
 
 
Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i uzvikivali "Miloš nejaki".
 
Aktivista Miran Pogačar je poručio da "Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi".
 
Oni su krenuli u protestnu šetnju Bulevarom oslobođenja i uz zvuke doboša i pištaljki uzvikivali "svi na ulice".
 
 
 
 
Protest "Buna protiv mafije" počeo je u 19 sati u Ulici Pap Pavla, ispred stanice policije u Novom Sadu, zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana.
 
Protest organizuje nekoliko nevladinih organizacija, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.
 
 
Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Komentari 206

  • 021/011

    01.08.2022 15:25
    Gotov je!
    Samo pocetak bune u celoj srbiji.
  • Милош

    01.08.2022 13:37
    Али колико су се неки примили на то "европска престоница културе" па то је смехотрес. Па што вам ти европејци не отворе фабрику и запосле 20 хиљада људи? Зашто вам шаљу шкарт прашак за веш и трећу класу намирница?? Зашто имате највеће каматне у ЊИХОВИМ БАНКАМА? Итд итд

    Јесте ли то пали на три лепе речи окупатора за које нико никада није чуо са друге стране границе ЕУ?? Ххахах
  • gradjaninX

    31.07.2022 14:57
    Referendum je bio u Aprilu. Izgubili smo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti