Novi Sad bez potencijala za prestonicu kulture

Od odluke da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture početkom ove godine, pa sve do danas, gradske vlasti nisu komunicirale sa kulturnim producentima, slobodnim umetnicima ni nezavisnim udruženjima.

Od odluke da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture početkom ove godine, pa sve do danas, gradske vlasti nisu komunicirale sa kulturnim producentima, slobodnim umetnicima ni nezavisnim udruženjima. Ovo je opšti stav iznet na tribini "Potencijali Novog Sada za nominaciju za Evropsku prestonicu kulture 2020" koju je organizovalo udruženje "Post skriptum".

Cilj tribine je bio da pokrene javnu debatu o potencijalima i mogućnostima Novog Sada za tu kandidaturu. Pre svega, da se pronađu odgovore na pitanja da li Novi Sad ima snage da izdrži tu trku, da li ima potencijala za tu titulu, vremena da sve uradi i interesa.
Postupak osvajanja kandidature nije jednostavan ni brz, a pobednik može da računa na najmanje 100 miliona evra za investicije i još oko 50 miliona za program.

- Komisija koju je formirao grad kao da radi u tajnosti. Nisu obavestili javnost o planovima, niti su pozvali umetnike i uopšte ljude koji se u Novom Sadu bave kulturom. Tako da većina nije ni uključena u ceo proces, iako je ideja Evropske komisije, koja odlučuje o kandidaturi, da budu predstavljeni svi segmenti kulture jednog grada - kaže predsednik "Post skriptuma" Dragan Stojanović. Dodaje da su gradske vlasti u tri štura saopštenja obavestile javnost da su pokrenule inicijativu da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture 2020. godine. - U prvom saopštenju su javile da je formiran Organizacioni odbor, u drugom da je član Gradskog veća za kulturu bio u Mariboru, gde je dobio podršku tamošnjeg gradonačelnika, a u trećem da će se sastati sa predsednikom opštine Sremski Karlovci. Toliko je urađeno za šest meseci. Javnost ne zna da li je grad uopšte predvideo budžet i koliko on iznosi, šta sve treba da bude izgrađeno ili preuređeno do 2020. U međuvremenu, Beograd je kao protivkandidat uradio mnogo više, od lobiranja u gradovima i evropskim institucijama preko sagledanja potencijala do uključivanja građana - napominje Stojanović.

"Grad sa behatonom teško može da bude prestonica kulture"

Presednik Društva književnika Vojvodine Jovan Zivlak kaže da gradska vlast ima jedan ignoranstki odnos koji je postao manir. - DKV je ozbiljna organizacija sa dobrim intelektualnim kapacitetom i nije uključen u mnoge poteze, ne samo u ovaj. Izgleda da vlast očekuje da sa partijskim intelektualnim resursima određuje sve tokove kulturnog života. Inicijativni odbor treba da uključi one koji rade u institucijama ali i slobodne umetnike i kulturne producente. Potrebno je gledati šire, uključiti što više različitih mišljenja i razviti partnerstvo - smatra Zivlak.

Silvija Dražić iz Art klinike ocenjuje kako nezavisne kuće u odnosima sa gradskom vlašću imaju manje-više negativno iskustvo. - Ta scena se naizgled konsolidovala pre dve godine kada je bilo mnoštvo aktivnosti, ali onda je bez finansijske i medijske podrške urušena. Postoje stare institucije i novi festivali, ali je osnova struktura ozbiljno okrnjena. Novi Sad ima potencijala, pominjani su Kinska četvrt kao zona kulture i kasarna na Futoškom putu kao mesta na kojima bi bile podignute zone kulture, ali dalje od reči nije odmaklo. To su modeli koji već postoje i rade, naprimer sada već čuvena kasarna u Puli. Ali ja sam skeptična da Novi Sad može da ponese tu titulu.

Filozof Alpar Lošonc kaže da je u svemu početni i presudni korak "razbijanje mita o kulturi kao o budžetkoj stavci, opterećenju ekonomije". - Presudno je da se kultura razume kao nešto što može da donosi ekonomsku dobit i identitet. Tako danas prva asocijacija na Berlin nije neka fabrika nego kultura. U poređenju s Pečujem, koji je prošle godine bio Evropska prestonica kulture, Novi Sad ima veće potencijale, ali njih bi trebalo registrovati i iskorišćevati, uvažavati i gajiti.

 

Pisac Vladimir Gvozden: - Ne znam nikog ko se van sistema bavi kulturom a da je ovom prilikom konsultovan ili bar kontaktiran od strane grada. Mislim da nema preko potrebnog zamaha. Pre svega, za Evropsku prestonicu kulture je potrebna strategija i finasijski plan za narednih 10 godina. Potrebno je urbano unapređenje, društvena kohezija i odnos prema prirodi. Posle toga dolazi taktika, odnosno lobiranje i marketing. A mi nemamo ni jedno ni drugo. Vremena ima, ali će bez rešavanja elementarnih problema i ono iščeznuti. Grad sa behatonom teško može da bude prestonica kulture.
  • Decentralizacija?

    22.09.2011 18:29
    Sta to bese
    Beograd je Svet! jEL se secate tog transparenta na onim protestima onomad....
    Jos tada je jasno receno kakvo je stanje u drzavi i di odose sve pare
    tako da ni ovo sa kulturom ne cudi jer ipak
    Beograd je svet (u Srbiji!)
  • CECA

    22.09.2011 17:43
    Kakva kultura nismo bili u stanju da sacuvamo grad od kojekakvih gradjevina u centru,svasta se tolerise za pare,ali ne one koje bi donele boljitak ovom gradu i ljudima.Ne mogu oni da se bave kulturom i da uzimaju procenat.Prete nam sa nestasicom vode za pice.Nisu u stanju da zastite TVRDJAVU.Prodaju sve i svasta ,gde je bitan samo profit pojedinaca.O CEMU MI PRICAMO!
  • Novi Sad nekad bese grad kultu

    22.09.2011 08:26
    LuLu je napisao/la, 09.22.2011 u 10:21

    Ma sta ce Novom Sadu 150 miliona evra!
    Ajte molim Vas! Valjda Pavlicic zna najbolje da nama to uopste ne treba!
    Stvarnost je da su celnici Novog Sada ili samoinicijativno, u sta sumnjam jer svi znamo kakve su golje, odustali od kandidature Novog Sada za prestonicu kulture, ili su dobili nalog iz Beograda da nista ne rade po tom pitanju kako bi Beograd dobio 150 miliona evra!
    Tako da sve ostale nekativnosti idu u prilog drugoj pretpostavci!!!

    Sram vas bilo, ko vas je i izglasao u ovaj grad!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti