Ko su naprednjaci iz Novog Sada u Skupštini Srbije: Stara i nova lica

Skupština Srbije dobila je 1. avgusta novi, 13. po redu saziv. Formirano je 16 poslaničkih grupa, a u njima ima 24 predstavnika iz Novog Sada.
Ko su naprednjaci iz Novog Sada u Skupštini Srbije: Stara i nova lica
Foto: FoNet

Ovo je najveći broj poslanika iz Novog Sada u republičkom parlamentu u poslednje 22 godine. Kao i uvek, prednjači Beograd sa čak 105 poslanika, dok iz cele Vojvodine ima ukupno 54 narodna predstavnika. 

Najviše novosadskih poslanika, osam (odnosno deset, uz jednu poslanicu iz Ledinaca i jednu iz Futoga), dolazi iz redova Srpske napredne stranke.

Ivan Antić
 
Među njima je Ivan Antić, komercijalista iz glavnog grada Vojvodine. Ipak, Antić je delu javnosti poznatiji kao učesnik bitke na Košarama. On je bio deo obezbeđenja komandanta Ljubinka Đurkovića na Kosovu, gde je ranjen tokom rata. Iako na listi piše da je iz Novog Sada, pojedini mediji koji su izvestili o tome da je i Antić na listi Srpske napredne stranke, naveli su da živi u Kosovskoj Mitrovici.
 
Igor Bečić
 
Igor Bečić je poznato lice srpske politike i sada je ponovo našao mesto u Narodnoj skupštini. Rođen je u Ravnom Selu 1971. godine, a diplomirao je 2005. na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu, potom je na privatnim fakultetima završio i master studije, te je i magistrirao. Njegovo zvanje je magistar industrijskog menadžmenta. Dugogodišnji radikal prešao je na stranu naprednjaka po osnivanju partije.
 
Bečić ove godine obeležava i jubilej - 25 godina sedenja u Narodnom parlamentu. Kao poslanik prima 30.000 dinara, a kao službenik u "Srbijagasu" dobija 130.000 dinara, uz to što prima i 8.000 dinara invalidnine kao ratni vojni invalid. Njegova imovinska karta se znatno podebljala od 2010. godine do danas. 
 
Prema evidenciji Agencije za sprečavanje korupcije, 2010. je prijavio posedovanje kuće od 220 kvadratnih metara, a danas su u njegovom vlasništvu trosobna i dvosobna kuća, pomoćni objekat, njiva, te građevinsko zemljište, što je sve stekao nasledstvom. Ono što je kupio jeste trosoban stan. 
 
Tokom svog poslednjeg mandata bio je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.
 
Prema arhivi Otvorenog parlamenta, na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 413 sati, nije se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.
 
Što se tiče prisustva glasanjima za akte, bio je prisutan 357 puta, od čega je za 355 akta glasao "za".
 
Milorad Bojović
 
U Skupštinu je u poslaničkoj grupi "Aleksandar Vučić - za našu decu" ušao i novinar Milorad Bojović, koji je tokom dugogodišnje karijere pisao za Večernje novosti, Politiku, Danas, Građanski list, Pečat, Novi standard, IN4s, Nacional... 
 
Vlasnik je PR agencije za komunikacije i odnose s javnošću "Olorin Press". 
 
Svoje kolumne, u kojima neretko kritikuje opoziciju ili pohvalno piše o naprednjacima, trenutno objavljuje u Dnevniku i NS uživo, glasilima bliskim aktuelnoj vlasti.
 
Nikola Bokan
 
"Mlada nada" SNS-a iz Novog Sada je diplomirani pravnik Nikola Bokan, koji je ujedno i najmlađi poslanik u novom sazivu Skupštine. 
 
Tatjana Medved
 
U naprednjačkim redovima je i nekadašnja reprezentativka u rukometu Tatjana Medved, koja je od prošle godine na čelu Rukometnog saveza Novog Sada. 
 
Biljana Pantić Pilja
 
Stolicu u skupštini zaslužila je i Biljana Pantić Pilja, između ostalog i napadima na političke protivnike Srpske napredne stranke. Pantić je advokatica iz kancelarije "Vučević", koju je osnovao otac gradonačelnika Novog Sada. Ona ima višegodišnje iskustvo u radu parlamenta. Poslanica je već 10 godina, a u sada već prethodnom sazivu bila je zamenica predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, te članica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 
 
Tokom četiri godine, od 2016. do 2019, za njen poslanički rad isplaćeno je više od osam miliona dinara, objavio je CINS. Među stranačkim kolegama naročito je cenjena i zbog toga što ume da se obruši na političke protivnike i medije koji ne izveštavaju po diktatu vlasti. Tako je pojedine medije umela da nazove "antisrpskim", dodajući da su u pitanju "domaći izdajnici i strani plaćenici". 
 
U plenumu se obratila četiri puta, u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije nije učestvovala nijednom, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja, piše u arhivi Otvorenog parlamenta. 
 
Na redovnim zasedanjima u Skupštini je provela 454 sata, i učestvovala u glasanju o 281 aktu, a za 275 akta je glasala "Za".
 
Prima poslaničku platu veću od 99.000 dinara, a ima i udeo vlasništva nad stanom od 43 kvadratna metra, koji je stekla nasledstvom. 
 
Milan Radin
 
O Milanu Radinu nema mnogo informacija, premda ima poslaničko iskustvo, s obzirom na to da se u parlamentu našao nakon izbora u junu 2020. godine. Iako je na prethodnoj listi bio master biznis administracije, sada je postao politikolog. 
 
Bio je zastupnik mlekare u Čurugu i Kogitatum centra, a jedno vreme bio je i član nadzornog odbora Novosadskog sajma, te član upravnog odbora Fondacije "Svetozar Miletić". 
 
Prema arhivi Otvorenog parlamenta, nije bio mnogo aktivan, odnosno vidljiv u Skupštini Srbije. U raspuštenom sazivu bio je član pododbora za informatičko društvo i digitalizaciju, te zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 
 
U izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije može se videti da ima poslaničku platu od 120.000 dinara, dvosoban stan i garažu je nasledio, kao i trećinu udela u manjoj vikendici. U svom posedu ima dva automobila, "jaguar X-type 2.0d" iz 2004. i "fiat bravo" iz 2007. koje je kupio.
 
Miloš Vučević
 
Aktuelni gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik vladajuće partije Miloš Vučević još nije podneo ostavku na poslaničko mesto.
 
Staša Stojanović
 
Iz Ledinaca dolazi Staša Stojanović, master inženjer investicionog menadžmenta. Stojanović se "proslavila" kada je u maju prošle godine "upala" na konferenciju za medije Omladine Narodne stranke u Novom Sadu, a potom se pohvalila da joj je zbog toga čestitao lider naprednjaka.
 
Biografija Staše Stojanović nije dostupna na internetu, a hobi kojim se sama pohvalila je da ima više od pet rokovnika u kojima godinama unazad zapisuje govore lidera. 
Jasmina Obradović
 
Iz Futoga u Skupštinu Srbije vraća se diplomirana ekonomistkinja Jasmina Obradović. 
 
Obradović je zaposlena u JKP "Lisje" gde prima platu od 85.000 dinara za poziciju "savetnik direktora", a kao poslanica proteklih godina 30.000 dinara mesečno. U svom vlasništvu Obradović ima po četvrtinu zemljišta površine 749 kvadrata, četvrtinu kuće od 250 kvadrata, četvrtinu garaže od 60 kvadrata, kao i pomoćne objekte. Vlasnica je i polovine zemljišta od 720 kvadrata i polovine kuće od 246 kvadrata. Sve to stekla je nasledstvom.
 
Takođe, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, poseduje i automobil "tojota jaris" iz 2001. godine. 
 
Poslanica je od 2012. godine. I tada je bila zaposlena u "Lisju" gde je primala platu od 60.000 dinara. Već iduće godine je kao pomoćnik šefa dobijala platu veću za 26.000 dinara. 
 
Tokom svog poslednjeg mandata bila je članica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti.
 
Na redovnim skupštinskim zasedanjima je provela 560 sati, jednom se obraćala u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovala, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.
 
Što se tiče prisustva glasanjima za akte, bila je prisutna 360 puta, od čega je za svaki akt glasala "za".
 
U narednim danima portal 021 će objavljivati i ko su Novosađani u drugim poslaničkim grupama. 
  • Miodrag

    13.08.2022 21:50
    Kondukter
    25 godina staža u Skupštini.
    Alal vera i mašala
  • cpk

    04.08.2022 17:05
    ???
    Zar niko ništa nije zaradio??? Svi samo nasleđuju...
  • Legalista

    04.08.2022 15:22
    Odličan jedan
    Nije problem što ljudi koji nas predstavljaju nisu odavde.Oni i kradu da bi otišli. Spisak je odličan način da se kroz komentare sazna ko su gospoda i kakvim zaslugama i vrednostima doprinose ugledu skupštinskog doma Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti