Vučić: "Oluja" nije nikakav mit, ne sanjamo osvetu ni promenu granica - klečaćemo za mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom obeležavanja 27. godišnjice "Oluje" da patnja krajiškog čoveka nikada neće biti zaboravljena.
Vučić: "Oluja" nije nikakav mit, ne sanjamo osvetu ni promenu granica - klečaćemo za mir
Foto: 021.rs
On je dodao da je godinama srpskom narodu stvaran osećaj krivice i da se "govorilo da su sami krivi kad su ubijani i proterani".
 
"Time smo i pravdali i ponavljali zločin, ravnodušnost proglasili za vladajuću ideoligiju, a zaborav za nacionalnu obavezu i time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji", rekao je Vučić na skupu u Novom Sadu.
On je dodao da se devetu godinu za redom na ovakav način obeležava pogrom, težak zločin i najaveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, a da godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka zločina, nikoga ko bi ispričao kako su Srbi ubijani i kuće im paljene i kako su ih kamenovali dok su napuštali svoje kuće ili da su bombardovali izbegličku kolonu.
Za to vreme, kako je naveo "Srbija je propadala i izvinjavala se svima i za šta treba i za šta nije bilo potrebe".
 
 
"Reći danas da nema više ćutanja i da smo svi mi svedoci da zločina više neće biti je najsvetija obaveza, ona od koje nećemo odustati, ali to nije lako ispuniti", rekao je predsednik Srbije i istakao da su Srbi jednako Srbi bilo gde da su rođeni.
 
Dodao je i da Jasenovac i "Oluja" nisu nikakav mit, ali je naglasio da "ne sanjamo osvetu ni promeni granica".
 
"Klečaćemo za mir", poručio je Vučić.
 
Okupljeni građani nosili su transparent "Od svih Srba, najgori su Hrvati".
 
 
U Srbiji se obeležava dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.
 
Državni komemorativni skup posvećen sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice "Oluje", održan je u Novom Sadu, na Trgu slobode.
 
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo sećanje. Patrijarh Porfirije, koji je služio parastos, poručio je u besedi da pamtimo svedočenja o stradanju, ali da naše pamćenje nije zlopamćenje.
 
Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u izbegličkoj koloni, obratila se okupljenima i rekla da su tuga i bol za ognjištem i danas prisutni.

Pored Vučića i Dodika, prisutni su bili i premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministri u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Branko Ružić, lider socijalista Ivica Dačić, kao i predsednica Repiblike Srpske Željka Cvijanović.

  • Mile

    08.08.2022 22:40
    Aca
    Aca I Dodik, napunili dzepove, malo huskaju protiv Hrvata, malo udare po svom narodu , a najace od svega sto on pominje I seca se Krajisnika I zrtava, sram te bilo, sedi jedan , I za di si nisi, a Dodik nek samo skrnavi Novi Sad I gradi zgradurine preko Saleta Galensa, svi znamo cije su to pare..
  • Ns

    08.08.2022 22:29
    Ns
    Aco Srbine, ti zaboravio da si da politickim ocem Vojom I mladjim tatom Tomom proterivao Hrvate iz istog Novog Sada, Petrovaradina na istom mestu gde sad patetises za zrtvama?Za vreme stradanja Krajisnika ti dobio gajbu od drzave I ministarsku fotelju?Evo vise od 30 god jases sopstveni narod I zivis na grbaci istog, tesko si izdrzao bas te godine stradanja sopstvenog naroda, sem huskanja I direktorske fotelje Pinkijja, stana, ministarskog,poslanickog premijerskog I predsednickog mesta jesi radio nesto drugo u zivotu??Ni dana u struci ?Koristis tudju nesrecu za patetiku, isti ti Krajisnici nisu ni dosli jer te odavno dobro znaju, vec autobusima dovlacite uvek iste sendvicare po svim mitinzima, Ns nije vas, niti ce ikad biti, daleko vam lepa kuca..
  • Liman 3

    08.08.2022 22:07
    Ns
    Od kad si nas uzjahao, mi vec klecimo 10 godina a I ne znamo koliko cemo jos..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.