FOTO, VIDEO: Novosadska ekspedicija osvojila Kazbek - od 11 planinara na vrh stiglo njih šestoro

Planinarsko društvo "Alma Mons Adventures" iz Novog Sada je nedavno organizovalo ekspediciju na vrh Kazbek koji se nalazi u Gruziji na planini Kavkaz.
Jedanaest planinara iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je odlučilo da se od 28. jula do 7. avgusta popne na vrh Kazbek koji se nalazi na 5.054 metara nadmorske visine.
Iako ovaj vrh nije možda najviši, tehnički je najzahtevniji i bilo je potrebno mnogo smirenosti i pripreme kako bi se planinari uspešno popeli na ovaj vrh.
Predsednik kluba i jedan od vođa ove ekspedicije Siniša Carević kaže za 021.rs da se planinari već dugo pripremaju za ovaj vrh, te da redovno imaju ekspedicije po Srbiji i Balkanu, kao i da je poslednja pripremna aktivnost bila na najviši vrh Italije Gran Paradiso, što su uradili osam dana pre nego što su krenuli na put u Gruziju.
 
"U subotu rano ujutru smo stigli do malog sela u podnožju Kazbeka, Stepansminda, od kog kreće na uspon. Sutradan smo krenuli u realizaciju ekspedicije. Pešačili smo od sela do baznog kampa, bivše sovjetske meteo stanice, a danas planinarskog doma Behtlemi Hut koji se nalazi na 3.650 metara. Sledeći dan smo išli na uspon od 4.200 metara kako bismo telo pripremili za visinu, pa smo se vratili do Doma. Utorak smo odmarali, i u sredu smo krenuli na finalni uspon ka vrhu Kazbek", kaže Carević za 021.rs.
 
 
On dodaje kako je na ekspediciju krenulo jedanaest planinara, ali da je njih šestoro stiglo do vrha. Naglašava kako je ovaj put bio prilično mentalno izazovan i da su situacije zahtevale dosta smirenosti, stabilnosti, ali i pripreme.
 
"Jedan planinar nije hteo da se penje na vrh, već je njemu bio cilj da se popne do Doma, tako da je nas desetoro krenulo na vrh. Imali smo i jedan pad kroz pukotinu glečera, a dva planinara su nakon toga odustala od penjanja na vrh koje sam ja vratio do baznog kampa. Ostali su nastavili put do vrha sa drugim vodičem Dmitrijem Baranovim. Nakon povratka sa planine smo iskoristili još par dana za obilazak Tbilisija", kaže Carević.
 
 
Dodaje i kako je drugi vođa, Dmitrij Baranov, napravio detaljan plan ishrane za planinare tokom pet dana uspona.
 
"Kazbek nije velika planina u odnosu na neke Himalajske vrhove, ali je prilično tehnički zahtevna. Mislim da smo ostvarili i popriličan uspeh za planinarstvo u Novom Sadu i Srbiji, s obzirom da to nije vrh koji planinari redovno posećuju. S obzirom da je malo tehnički zahtevniji uspon i potrebne su i alpinističke tehnike da bi se popeli gore, koristi se sva tehnička oprema, užad i ostalo, pa se ovo penjanje može kategorisati kao nešto između planinarstva i alpinizma", kaže Siniša Carević.

Dodaje i kako planinarsko društvo "Alma Mons Adventures" svakog meseca organizuje neke akcije, a da za sledeću godinu planiraju ekspediciju na najviši vrh Evrope i Ruske Federacije Elbrus. Naglašava kako u klubu svake godine organizuju neku ekspediciju kojom podižu lestvicu visine od 500 do hiljadu metara.

  • The Lalosh

    09.08.2022 18:41
    Imena
    Bravo!
    Bilo bi lepo da ostanu zabeležena imena ovih ljudi koji su učestvovali u ekspediciji, kao i onih koji su popeli vrh.
  • lektor

    09.08.2022 16:23
    bravo
    hrabri ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti